Divjak: Ponuda Vlade ima elemente za veće plaće

Hina

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u četvrtak da ponuda Vlade za prestanak štrajka u školama ima elemente za povećanje plaća te istaknula kako je vrijeme da se između prava na štrajk i prava na obrazovanje, prednost dade učenicima.

Na novinarsko pitanje trebaju li sindikati prihvatiti konačnu ponudu Vlade, ministrica Divjak uoči sjednice Vlade izjavila je da nije u potpunosti zadovoljna ponudom Vlade za prestanak štrajka, no da ona sadrži elemente za povećanje plaća. 

Smatra da je ponuda od 6,12 posto povećanja osnovice, koje su prosvjetni sindikati izborili za sve javne službenike, i dodatnih 2 posto dodatka na plaću poboljšana u odnosu na prijašnju. Izjasnila se, međutim, da njome nije do kraja zadovoljna, poručivši da je to najbolje što se u ovom trenutku moglo izboriti i napraviti.

“Ponuda ima elemente koji su važni za povećanje plaća, dakle 6 plus 2 posto, s time da su dani osigurači koga će sve to uključivati. Uključuju se svi zaposleni u osnovnim i srednjim školama i oni potplaćeni u visokom obrazovanju”, kazala je Divjak.

Ministrica nije izravno odgovorila na pitanje trebaju li sindikati prekinuti štrajk, već je nekoliko puta izjavila kako učenici moraju biti prioritet.

“Ako ne razmišljamo kakve štrajk ima posljedice za učenike, onda smo svi gubitnici. Dugo je bila situacija da su pravo na štrajk i pravo na obrazovanje bila dva ravnopravna prava, no mislim da je došlo vrijeme da učenicima damo prednost”, kazala je Divjak.

Na pitanje je li nakon 25 dana cirkularnog štrajka u osnovnim i srednjim školama vrijeme za njezinu ostavku, Divjak je odgovorila protupitanjem.

“Što bi se time riješilo? Hoće li se na taj način bolje opremati škole, hoće li učitelji dobiti ono što traže, hoćemo li dati bolje šanse našoj djeci”, kazala je.

Upitana je li i sama odgovorna za toliko trajanje štrajka, s obzirom da je uoči i na početku štrajka bila uz sindikate, a sada je postala moderator, ministrica je kazala da “igra” za samo jednu ekipu – djecu i učenike.

Istaknula je kako je trenutno u vrlo nezavidnoj situaciji, no da ne želi da maturanti ne mogu na maturu, da se po društvenim mrežama vrijeđaju i omalavažavaju učitelji, a niti da se ugrožava obrazovna reforma koju je teškom mukom poslana u škole.