Divjak: Osigurali smo 400 milijuna kuna više za učitelje!

Izvor: Nacionalno/D.Prša

 

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak gostovala je u Novom danu i komentirala stanje u znanosti i obrazovanju, kao i tijek kurikularne reforme.

Upitana kad će kurikularna reforma krenuti u punom jeku, ministrica je rekla da su konzultacije u tijeku.

“Stručne skupine će odgovoriti na posao vezano uz javnu raspravu, onda imaju recenzije kritika. Tri do pet posto škola će se pilotirati 2018. godine. Kad bismo čekali da sve škole imaju iste uvjete, ne bi reforma nikad krenula”, rekla je ministrica Divjak.

Što se tiče uvođenja informatike, Divjak je istaknula da će oprema ove godine biti stavljena u funkciju. Financirat će se iz državnoga proračuna, ali i iz europskih fondova. “Treba pripremiti kvalitetne podloge i projekte, a mislim da na raspolaganju imamo oko 300 milijuna kuna iz fondova”, kazala je Divjak.

“Ako iduće godine idemo s pilotom, sve to uspješno pilotiramo, reforma onda ide u sve škole. Postoje segmenti sustava o kojima se malo razgovara, a jedan dio je vezan uz strukovno obrazovanje”, rekla je Divjak.

“Bila bih zadovoljna da djeca ne idu s grčem iz škole i roditelji ih ne dočekuju tako. Što se učitelja tiče, već sad smo osigurali oko 400 milijuna kuna više za učitelje, temeljem dogovora i pregovora. Ipak, važno je istaknuti da nisu samo plaće važne, važni su i uvjeti rada, edukacije koje se planiraju za učitelje, što je njima jednako važno kao što je važna i plaća”, istaknula je ministrica obrazovanja.