Divjak: Oktrivena i 14. lažna diploma, sustav treba očistiti od varalica

Nakon što je ministrica obrazovanja pokrenula provjeru vjerodostojnosti diploma u sustavu obrazovanja, lažne se otkrivaju gotovo svakodnevno. Sada ih je već četrnaest. 

O tome, ali i kako riješiti nedostatak učitelja i profesora te koja će njezina poruka biti dobije li gradonačelnik Zagreba Milan Bandić počasni doktorat Zagrebačkog sveučilišta, za Dnevnik je govorila ministrica Blaženka Divjak.

– I kad nemamo pojma imamo stav, parafrazirala je ministrica Divjak stih iz jedne od pjesama Hladnog piva, ističući da je provjera vjerodostojnosti diploma za zaposlenike u sustavu obrazovanja jaka antikorupcijska mjera. 

– Treba vratiti povjerenje u sustav i svatko treba preuzeti svoj dio odgovornosti, istaknula je.

Dosad je u sustavu obrazovanja otkriveno 13 lažnih diploma. Je li to točno?

– Zapravo je ukupni broj otkrivenih lažnih diploma 14. Uz danas objavljenu lažnu diplomu PMF-a iz Splita za “profesora” iz škole u Dubrovniku, rekla je da je lažna diploma otkrivena i kod jednog zaposlenika Škole za cestovni promet.

Na tvrdnju da su i ti profesori ocjenjivali učenike na kraju njihovih školovanja, rekla je da sustav treba očistiti od varalica. 

– Učenici neće snositi posljedice nečije prijevare, a oni koji su varali snosit će posljedice, rekla je.

Opovrgnula je ukidanje malih područnih škola, rekavši da je u pitanju lažna vijest, koju su iskoristile “jedna politička stranka i neke županije za različite politikantske ideje”. 

– Ministarstvo daje podatke i ciljeve, smjernice, a županije i gradovi su te koje predlažu mrežu škola na svom području, objasnila je.

Sigurna je da reforma prolazi ili pada u učionici, a pri tome najveći teret podnose učitelji. Unutar Vlade razgovara se o povećanju plaća svima, a ona posebno zagovara nagrađivanje najboljih i njihovo napredovanje.

Kada bi ministrica radila satnicu, kako bi izgledala?

Smatra da je odgovor cjelodnevna nastava. 

– Treba se povećati satnica temeljnih predmeta – hrvatskog jezika, matematike. Treba i omogućiti da djeca svaki dan imaju tjelesni i da svoje potencijale razviju u školama – umjetničko izražavanje, istraživanje, volontiranje, sve što pripada razvoju cjelokupne osobnosti, rekla je.

– Kolegice i kolege, nemojte nas podcjenjivati, poručila je članovima Senata zagrebačkog Sveuilišta uoči odluke o počasnom doktoratu za gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Tu je poruku poslala kao osoba koja je doktorirala matematiku na PMF-u Zagrebu. 

Kao ministrica, poruka je jasna: 

– Sveučilište ima autonomiju, ali odgovornost na članovima Senata je velika i zato je potrebno sve uzeti u obzir, ne smao prijedlog nego i čitav nečiji životni put i poruku koja se takvom dodjelom šalje, rekla je Divjak.