Povezite se

Vijesti

Divjak: Oktrivena i 14. lažna diploma, sustav treba očistiti od varalica

Objavljeno

-

Nakon što je ministrica obrazovanja pokrenula provjeru vjerodostojnosti diploma u sustavu obrazovanja, lažne se otkrivaju gotovo svakodnevno. Sada ih je već četrnaest. 

O tome, ali i kako riješiti nedostatak učitelja i profesora te koja će njezina poruka biti dobije li gradonačelnik Zagreba Milan Bandić počasni doktorat Zagrebačkog sveučilišta, za Dnevnik je govorila ministrica Blaženka Divjak.

– I kad nemamo pojma imamo stav, parafrazirala je ministrica Divjak stih iz jedne od pjesama Hladnog piva, ističući da je provjera vjerodostojnosti diploma za zaposlenike u sustavu obrazovanja jaka antikorupcijska mjera. 

– Treba vratiti povjerenje u sustav i svatko treba preuzeti svoj dio odgovornosti, istaknula je.

Dosad je u sustavu obrazovanja otkriveno 13 lažnih diploma. Je li to točno?

– Zapravo je ukupni broj otkrivenih lažnih diploma 14. Uz danas objavljenu lažnu diplomu PMF-a iz Splita za “profesora” iz škole u Dubrovniku, rekla je da je lažna diploma otkrivena i kod jednog zaposlenika Škole za cestovni promet.

Na tvrdnju da su i ti profesori ocjenjivali učenike na kraju njihovih školovanja, rekla je da sustav treba očistiti od varalica. 

– Učenici neće snositi posljedice nečije prijevare, a oni koji su varali snosit će posljedice, rekla je.

Opovrgnula je ukidanje malih područnih škola, rekavši da je u pitanju lažna vijest, koju su iskoristile “jedna politička stranka i neke županije za različite politikantske ideje”. 

– Ministarstvo daje podatke i ciljeve, smjernice, a županije i gradovi su te koje predlažu mrežu škola na svom području, objasnila je.

Sigurna je da reforma prolazi ili pada u učionici, a pri tome najveći teret podnose učitelji. Unutar Vlade razgovara se o povećanju plaća svima, a ona posebno zagovara nagrađivanje najboljih i njihovo napredovanje.

Kada bi ministrica radila satnicu, kako bi izgledala?

Smatra da je odgovor cjelodnevna nastava. 

– Treba se povećati satnica temeljnih predmeta – hrvatskog jezika, matematike. Treba i omogućiti da djeca svaki dan imaju tjelesni i da svoje potencijale razviju u školama – umjetničko izražavanje, istraživanje, volontiranje, sve što pripada razvoju cjelokupne osobnosti, rekla je.

– Kolegice i kolege, nemojte nas podcjenjivati, poručila je članovima Senata zagrebačkog Sveuilišta uoči odluke o počasnom doktoratu za gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Tu je poruku poslala kao osoba koja je doktorirala matematiku na PMF-u Zagrebu. 

Kao ministrica, poruka je jasna: 

– Sveučilište ima autonomiju, ali odgovornost na članovima Senata je velika i zato je potrebno sve uzeti u obzir, ne smao prijedlog nego i čitav nečiji životni put i poruku koja se takvom dodjelom šalje, rekla je Divjak.

Politika

Šeks: Stekle su se pretpostavke za proces opoziva predsjednika Milanovića

Published

on

Danas je reagirao Vladimir Šeks (HDZ) jedan od kreatora prvog Ustava RH na Milanovićevu najavu da će bojkotirati današnji Dan državnosti koji je HDZ-ova vlada nakon 19 godina vratila na 30. svibnja izjavivši da za njega nije Dan državnosti.

Na Hrvatskom radiju rekao je kako bi trebalo pokrenuti opoziv Milanovića jer ne poštuje Ustav.

“Izjava kojom ignorira, urbi et orbi poručuje svim građanima u Hrvatskoj i svijetu da ne priznaje Dan državnosti koji je Hrvatski sabor donio, je presedan u cjelokupnoj povijesti Hrvatske. Presedan je da poziva građane da ne poštuju zakone koje je donio Hrvatski sabor. To predstavlja povredu Ustava i treba ozbiljno razmotriti primjenu odredbi članka 105. Ustava prema kojem je predsjednik odgovoran za povredu Ustava.

Mislim da su se stekle pretpostavke pokretanja opoziva. Njegove posljednje izjave pokazuju da s prijezirom gleda na ustavni poredak Republike Hrvatske. Potpuno je izgubio kompas”, rekao je Šeks.

Podsjetimo, predsjednik Zoran Milanović najavio je da će sudjelovati tek u polaganju vijenaca, a da će ostatak obilježavanja bojkotirati jer ovaj dan za njega nije Dan državnosti.

Ucitavanje vijesti

Politika

Milanović o Danu državnosti: “Ovo je predizborni skup”

Published

on

Predsjednik Republike Zoran Milanović dao je izjavu novinarima nakon polaganja vijenca na zagrebačkom groblju Mirogoj.

O obilježavanju Dana državnosti kaže: “Ovo je predizborni skup. Ja ne bojkotiram. Ovo je obećanje jedne političke garniture koji oni sad ispunjavaju. Po meni je takva zakonska odluka bojkot zdravog razuma. Trebate naći nešto za početak što nikome ne smeta. Kad kažemo nikome, barem velikoj većini”.

“Ne sjećam se da su to u programu imali ni Karamarko ni Kosor. Kupio si glasove žetonima i onda radiš to jer možeš. Doći će netko drugi pa valjda neće raditi ono što smeta pola hrvatskog naroda. Gaj koji je bio Švabo je to razumio”, rekao je Milanović koji na Mirogoju nije otišao na Tuđmanov grob.

“Kod nas je jedno vrijeme vladao fetiš Izraela, od kojeg se htjelo kupiti avione, a sad se to malo zaboravilo. Tu smo, gdje smo. Imamo već svoju tradiciju. Uniforme hrvatske vojske su tradicija”, dodaje. 

Upitan o izjavi Vladimira Šeksa koji je kazao kako bi trebalo pokrenuti proces opoziva predsjednika, Milanović je rekao: “Neka pokrene. Za gospodina Šeksa, kodnog imena Sova nitko nikad nije glasao. On je jedan od vrlo negativnih likova u zadnjih 30 godina i iza njega je ostao jedan vrlo teško izbrisiv trag institucionalni, netrag ustvari i bestrag. Neka pokrene. Tko zna, možda netko pokrene i istragu o odgovornosti za zločine u Osijeku”. 

Osvrnuo se i na svoju izjavu o izlasku na izbore. 

“Predsjednik Republike je jedina osoba u Republici Hrvatskoj koji je stavljen u određeni rezervat. Kad je to već tako, koji je smisao da predsjednik izlazi na izbore. Ako treba, po stoti put – ljudi izađite na izbore i glasajte. Ja sam u drugačijoj poziciji. Vjerujem da sam u pravu. Nisam ja potporučnik ove nacije, ja sam izabrani demokratski predsjednik. Ako izađem, to će se ne kraju vidjeti na biračkom popisu. Ali sigurno neću sazivati novinare”, rekao je Milanović. 

Nacionalno/N1.Hina

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Dan državnosti – položeni vijenci državnog vrha

Published

on

Na Dan državnosti, koji se opet slavi 30. svibnja, državni je vrh u subotu položio vijence na Krematoriju i groblju Mirogoju.

Predsjednici Republike, Vlade i Hrvatskog sabora Zoran Milanović, Andrej Plenković i Gordan Jandroković zajedničke su vijence položili na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata, pred spomenikom „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“, te pred Središnjim križem branitelja. 

 Predsjednici Vlade i Hrvatskog sabora, bez predsjednika Republike Milanovića, položili su vijence i na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

 Polaganjem vijenaca počelo je cjelodnevno obilježavanje Dana državnosti u okviru kojega će se služiti sveta misa za Domovinu, održati „Velika smjena straže na Trgu svetog Marka“ te svečani večernji koncert ispred Hrvatskog narodnog kazališta.

 Misu za Domovinu u crkvi svetog Blaža predvodit će kardinal Josip Bozanić.

 Središnja svečanost Dana državnosti započet će kratko prije podneva ispaljivanjem 30 svečanih plotuna s Medvedgrada u čast tri desetljeća hrvatske državnosti i preletom borbenih aviona MiG-21 iznad Zagreba.

 Na Markovom trgu u podne će uslijediti svečana ceremonija Velike smjene straže u izvedbi Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga RH te prigodan glazbeni program.

 Zagrepčani će od 17 sati moći uživati i u prigodnom koncertu koji će na Sveučilišnoj livadi, kraj fontana, održati Jazz orkestar Hrvatske vojske.

 Umjesto 25. lipnja, Hrvatska ove godine, nakon gotovo dva desetljeća, Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja, kako je to radila i u prvom desetljeću svog postojanja.

 Slavi ga na 30. godišnjicu konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora, prisjećajući se 30. svibnja 1990., kada su nakon desetljeća komunističke vlasti, stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

 Tim činom, započeo je i proces osamostaljenja Republike Hrvatske zbog čega se taj datum smatra prekretnicom u novijoj hrvatskoj povijesti.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije