Divjak: Nitko ne pregovara s Vladom u ime sindikata

Šibenik, 11.10.2019 - Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak dala je izjavu za medije nakon što je u petak u Kongresnom centru hotela Ivan u Šibeniku održala predavanje u sklopu Dana strukovnih nastavnika. foto HINA/ ŠibenikIN/ ua

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u četvrtak je, uoči sjednice Vlade, izjavila kako je dogovor između HNS-a i HDZ-a početna pozicija Vlade prema zahtjevima sindikata koja više nije “prazan skup”, istaknuvši da nitko, pa ni HNS, ne pregovara s Vladom u ime sindikata. 

“Sadašnji dogovor je pozicija Vlade koja više nije prazan skup, nego ima određenu ponudu. Do sada je bilo, što se koeficijenata tiče, bez rokova i bez kompenzacijskog mehanizma. Dodatno je utvrđeno da će se platiti dani u štrajku, a sindikati su ti koji dalje moraju pregovarati”, izjavila je Divjak.

Koalicijski partneri HNS i HDZ dogovorili su jučer da će učiteljima rasti osnovica plaće u obliku 2+2+2 te da Vlada najkasnije do 30. lipnja mora urediti Uredbu o koeficijentima . Također, dogovoreno je da će dani u štrajku učiteljima i nastavnicima biti plaćeni, te da će koeficijenti, ukoliko do 30. lipnja Vlada ne donese uredbu, prosvjetarima automatski rasti za 2 posto.

Divjak je istaknula je da se otvorio prostor za dijalog, kazavši kako se ovim dogovorom pokazalo da ima prostora za raspravu oko koeficijenata.

O opasci školskih sindikata da nisu ovlastili HNS da s Vladom pregovara u njihovo ime, Divjak je izjavila da nitko ne pregovara u njihovo ime.

“Oni su ti koji će pregovarati s Vladom o poziciji u uredbi i načinu ostvarivanja prava. Ne pregovara nitko u ime sindikata”, kazala je.

Ministrica je izrazila zadovoljstvo jer se otvorio prostor za dijalog, no kazala je da će biti u potpunosti zadovoljna kada učitelji budu zadovoljni.

“Dva posto naravno nije šest, ali je Uredba o koeficijentima ta koja mora prepoznati zahtjev za povećanje od 6 posto za prosvjetare. Ja i dalje mislim da u izmjeni uredbe to mora biti prepoznato. Po prvi put imamo rok do kojeg se uredba mora izmijeniti. Ako se rok probije, automatski ide dva posto”, kazala je Divjak.