Divjak: Nije moje da presuđujem o plagiranju doktorata

FaH

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak organizirali su konferenciju za novinare, na kojoj predstavljaju online platformu za javno i potpuno transparentno praćenje procesa obrazovne reforme pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Ministrica je, odgovarajući na pitanje o doktoratu predsjednika Ustavnog suda, rekla kako dokumentaciju nije vidjela i kako nije njeno da presuđuje o meritumu.

“Ministarstvo zagovara politiku nulte stope tolerancije za bilo kakve nečasne radnje. Mi moramo unaprijediti zakonodavni okvir jer je nejasan u tom dijelu. To je jedan od elemenata koje ćemo unaprijediti i koji je u planu za ovu godinu”, rekla je.

Podsjetimo, predsjednik Odbora za etiku i znanost u visokom obrazovanju Ivica Vilibić, potvrdio je ranije vjerodostojnost u medijima objavljenog mišljenja toga odbora u kojem se kaže da su citati u doktorskom radu predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića “u najmanju ruku nekorektni” čime je prekršio Etički kodeks.

Odbor je ocijenio prijavu Vjekoslava Miličića djelomično osnovanom i utvrdio da je prijavljeni prekršio članak 8. Etičkog kodeksa u smislu nepreglednog i nepotpunog navođenja izvora, odnosno njegov stavak 3. u smislu “plagiranja – prepisivanja ili preuzimanja ideja, misli i riječi drugih autora” bez navođenja izvora.