Divjak: Nema razloga za novo okupljanje učitelja, u iduća dva tjedna prijedlog kolektivnog ugovora

FaH/Zvonimir KUHTIĆ

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak osvrnula se u srijedu na novi prosvjed učitelja najavljen za četvrtak, rekavši kako nije bio baš točno jasan razlog njihova prošlotjednoga prosvjeda, pa nema posebnog razloga ni za njihovo novo okupljanje, te najavila da će u iduća dva tjedna biti sastavljen prijedlog granskog kolektivnog ugovora, koji će ići u daljnju proceduru.

Nakon što je sudjelovala na svečanosti dodjele Državnih nagrada tehničke kulture “Faust Vrančić”, Divjak je izjavila novinarima da će rado ponovno pozdraviti učitelje koji su najavili dolazak na prosvjed, te izvijestila kako su i sada u Ministarstvu u tijeku razgovori radnih skupina, a nema nikava zastoja u pregovorima.

“Mi smo i ovaj tjedan razgovarali i pregovarali sa sva tri granska sindikata, konkretno ovaj ponedjeljak sam osobno dva sata sudjelovala na sastanku sa Sindikatom hrvatskih učitelja, a danas su se sastale radne skupine koje na tome rade”, rekla je Divjak.

Ustvrdila je da su praktički riješena sva otovorena pitanja, a ostala su “još samo dva pitanja oko kojih se trebamo konačno konzultirati”. To praktički znači da će za dva tjedna imati prijedlog granskog kolektivnog ugovora koji će onda ići na parafiranje, odnosno u daljnju proceduru.

Divjak kaže da se na isti način radi i sa sindikatima koji zastupaju srednjoškolske nastavnike i profesore i one iz visokog obrazovanja. Njezino ministarstvo, kaže, za razliku od drugih ministarstva koje imaju samo po jedan granski ugovor, mora pregovarati o tri ugovora što je veliko opterećenje za kapacitet Ministarstva jer se na sastanke radne skupine i pripreme potroši između 15 i 20 radnih sati tjedno.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je u srijedu uputilo priopćenje u povodu najave “javnog okupljanja sindikata zbog nedostatka dijaloga ” u kojemu “želi jasno odbaciti te navode s nekoliko činjenica”.

U priopćenju stoji da su se u tjedan dana predstavnici Ministarstva četiri puta sastali sa sindikatima zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, održana su ukupno dva sastanka pregovaračkih odbora te dva sastanka radnih skupina. (H/N)