Divjak: Hrvatska razrađuje različite scenarije mjera u obrazovanju vezane uz epidemiju

Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Hrvatska razrađuje različite scenarije mjera u obrazovanju s obzirom na razvoj epidemije koronovirusa, a u četvrtak će se održati ministarska konferencija EU od koje se očekuju zajednički zaključci za sve zemlje članice, izjavila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u ponedjeljak u Zagrebu.  

Ministarstvo koordinira SRCE, Carnet i sve nadležne agencije, te će u suradnji sa Stožerom civilne zaštite dati informacije kada to bude potrebno, rekla je Divjak i odbacila pitanje o mogućoj prijetnji bolesti iz Italije, koja je u “posebnom položaju”.

Sve što isplaniramo šaljemo svim ravnateljima, a prvenstveno su to upute za održavanje higijene, za okupljanja i putovanja, te razna objašnjenja i odgovori na pitanja, dodala je.

Istaknula je da će se određeni zaključci znati nakon događa koji slijede, a to je UNESCO-ova konferencija za obrazovanje koja će se održati sutra, na kojoj će biti riječi kako koronavirus i izvanredna situacija povezana s njim utječe na obrazovanje.

Ministrica Divjak sazvala ja za četvrtak posebnu konferenciju ministara svih 27 država članica, na kojoj se očekuje odgovor EU na ta pitanja.

Posebno je važno vidjeti koje su to prakse u različitim državama te očekujemo zaključke koji će biti univerzalni za sve države članice, kazala je Divjak i dodala da je Hrvatska pripravna koordinirati sve aktivnosti te da to je razlog zašto je sazvana konferencija.

Ravnatelji moraju održavati mjere higijene i voditi računa o potrepštinama za higijenu, za što ministarstvo daje novčana sredstva. “Ja sam sigurna da sredstava ima, ali treba voditi računa o tome da se sve to nabavlja i da se školama pravovremeno dostavljaju sredstva”, rekla je ministrica i pozvala roditelje da upozore učenike kako se treba ponašati, odnosno da se u školi ne uništava “sve ono što treba za higijenu”.