Direktori oslobođeni krivnje za malverzacije oko Cimosove zgrade

Bivši direktor slovenskog Cimos Internationala Franc Krašovec, Cimosa Buzet Franko Vižintin i direktor Bernie Commercea Mato Ćatić nepravomoćno su u petak oslobođeni krivnje da su na štetu buzetske tvrtke počinili malverzacije oko prodaje Cimosove zgrade u zagrebačkom naselju Rudeš.

”Sud se ne slaže s tvrdnjom tužiteljstva da su počinjene malverzacije jer je slovenska tvrtka Cimos International bila i ostala vlasnikom nekretnine u Zagrebu s kojom ima pravo raspolagati. Do realizacije kupoprodaje nekretnine nikad nije došlo jer Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) nije ishodila suglasnost za upravljanje tom nekretninom”, pojasnila je u obrazloženju presude sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Irena Kvaternik.

Sutkinja je dodala da su čelnici buzetske tvrtke tijekom dokaznog postupka potvrdili kako inkrimiranim radnjama nije nastala šteta za Cimos Buzet, iako je tužiteljstvo tvrdilo da se prodajom nekretnine smanjila temeljna vrijednost buzetskog Cimosa.

Prema optužnici podignutoj 2016. godine, tužiteljstvo je teretilo Krašovca za poticanje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, a Vižintina i Ćatića za zlouporabu povjerenja.

Tužiteljstvo je teretilo Krašovca da je u ožujku 2001., radi pribavljanja nepripadne koristi Cimosu Kopar, a na štetu Cimosa Buzeta, kao i na štetu DAB-a, zaključio ugovor sa Ćatićem o prodaji Cimosove zgrade od 7094 kvadratnih metara za 6,6 milijuna njemačkih maraka.

Vižintina je tužiteljstvo teretilo da je Cimosu Kopar dao suglasnost da kupac zgrade ishodi uknjižbu prava vlasništva nekretnine u zemljišne knjige Općinskog suda u Zagrebu, iako je znao da je Državno odvjetništvo mišljenjem od 30. studenoga 2001. uknjižbu uvjetovao dostavljanjem potvrde da je kupoprodajna cijena plaćena buzetskom Cimosu.

Nadalje, tužiteljstvo je teretilo Vižintina i Krašovca da su u prosincu 2001. zajedno potpisali potvrdu u kojoj je lažno naznačeno da je kupac isplatio buzetski Cimos, iako je cijena, prema tvrdnjama DORH-a, isplaćena u korist slovenskog Cimosa.

Uz to, Ćatića se teretilo da je kao kupac Cimosove zgrade u Rudešu ishodio isprave znajući da kupoprodajnu cijenu nije platio u korist buzetske tvrtke. Tužiteljstvo je tvrdilo da je trojac time pribavio 25,8 milijuna kuna na štetu buzetskog Cimosa, čime je smanjen nominalni iznos njegovog ukupnog temeljnog kapitala.