Diplomatski fijasko: Justin Trudeau osramotio se prilikom državničkog posjeta Indiji

Marko Banfić

Piše: Marko Banfić

Domaći mediji skloni su portretirati naše državnike kao neradnike sklone gafovima i sramoćenju. Opravdano ili ne.

Da gluposti znaju raditi i strani političari i državnici, a ne samo domaći, pokazuje slučaj kanadskog premijera Justina Trudeaua.

Kanadski premijer Justin Trudeau miljenik je progresivnih medija u Kanadi i diljem svijeta.
No njegov nedavni državnički posjet Indiji mediji i društvene mreže ismijali su kao totalni fijasko. Trudeau je pokušao iskazati počast domaćinima noseći tamošnju tradicionalnu odjeću no Indijci su njegov stil vidjeli kao “kič, provokaciju i uvredu za domaćine”.

Omar Abdullah, bivši šef ministara indijske savezne države Jammu i Kašmira, ustvrdio je kako se niti zvijezde Bollywooda (indijska filmaska industrija) ne oblače tako kičasto te kako je Trudeau pretjerao u „dodvoravanju“.
Njegovo odudaranje najbolje se moglo uočiti na gala večeri u Bollywood, gdje su bolivudski glumci bili odjeveni u svečana crna odjela i bijele košulje, a kanadski je premijer došao u odjeći zlatne boje, vjerojatno inspirirane kakvim bolivudskim prikazom maharadže.

Njegovi promašaji nisu stali samo na modnom planu.
Indijski premijer Narendra Modi, poznat je kao društveni čovijek koji voli davati „diplomatske zagrljaje“ nije dočekao Trudeaua u zračnoj luci, nego je poslao ministra poljoprivrede, što „stvara percepciju da se radi o posjeti nekog za Indiju manje važnog državnika“, navodi Vivek Dehejia, profesor ekonomije na Carleton sveučilištu u Kanadi.

Tokom posjeta, premijerova žena Sophie Gregoire Trudeau je izazvala skandal slikavši se s Jaspal Atwalom, kanadskim državljanom porijeklom iz Indije, koje je bio osuđen na 20 godina zatvora u Kanadi jer je pokušao atentat na indijskog ministra koji je tada bio u posjeti. Skandal je tim veći što je Atwal dobio službenu pozivnicu na diplomatsku večeru u Delhiju kojeg je organiziralo kanadsko veleposlanstvo.

Izvor: Twitter

Kontroverze izaziva i sam premijer Trudeau. U želji da se dodvori svima, on je 2017. godine prisustvovao Khalsa Day festivalu, proslavi nove godine Sikhta, vjersko-etničke skupine podrijetlom iz sjeverozapadne Indije.
Pritom je Trudeau stajao rame uz rame sa separatistima koji se zalažu za nezavisnu siktsku države Khalistan, a tokom mimohoda navodno su nošeni plakati koji prikazuju borce za slobodu Sikhta, a koje Indija smatra teroristima.

Posjet je u konačnici prošao bez sastanaka s visoko rangiranim predstavnicima Indije, pretvorivši tako službeni put kanadskog premijera u jedan šašavi luksuzni obiteljski izlet plaćen novcem poreznih obveznika Kanade.
Kanađanima nije do smijeha, a osobito ne kanadskim veteranima koji smatraju kako ih premijer zapostavlja.