DIP podsjeća stranke da mu do 1. ožujka moraju dostaviti godišnje financijske izvještaje

Izvor: Nacionalno

Državno izborno povjerenstvo (DIP) podsjeća političke stranke, nezavisne zastupnike i nezavisne lokalne vijećnike da su, najkasnije do 1. ožujka, obvezni dostaviti mu i objaviti godišnje financijske izvještaje.
 

Godišnji financijski izvještaji s propisanim prilozima (bilanca, izvještaji o prihodima, rashodima i o donacijama, Godišnji program rada i Financijski plan itd.), dostavljaju se DIP-u i Državnom uredu za reviziju u papirnatom obliku.

Financijski su izvještaji javni dokumenti, te su ih stranke, nezavisni zastupnici i nezavisni lokalni vijećnici dužni objaviti na svojim web-stranicama, najkasnije do 1. ožujka. Iznimno, nezavisni lokalni vijećnici to mogu učiniti i na web-stranici lokalne jedinice u kojoj politički djeluju.

Pod objavom na web-stranici smatra se objava u trajanju od najmanje 90 dana.

U slučajevima prestanka političke stranke, stranka brisana iz Registra političkih stranaka dužna je sastaviti godišnji financijski izvještaj s datumom koji prethodi datumu brisanja iz Registra i dostaviti ga Državnom uredu za reviziju i DIP-u, najkasnije u roku od 30 dana od dana zatvaranja računa.

Stranka mora dovršiti sve transakcije na žiro računu i isti zatvoriti do prestanka svoga rada, odnosno do pravomoćnosti rješenja o brisanju iz Registra stranaka.

Zaborave li mu spomenuti politički subjekti dostaviti financijski izvještaj i javno ga ne objave, Državno izborno povjerenstvo će o tome obavijestiti DORH, te predložiti nadležnim tijelima da zaboravnima obustavi isplatu novca za redovito godišnje financiranje.

(Hina)