Povezite se

Politika

DIP izradio jedinstveni izborni zakon

Objavljeno

-

Državno izborno povjerenstvo (DIP) izradilo je prijedlog jedinstvenog izbornog zakona, koji bi ujednačio izborne institute koji su sada različito uređeni u pojedinim zakonima.

Jedinstveni zakon promijenio bi dosta toga, jer bi ujednačio izborne institute koji su sada na različite načine riješeni u pojedinim zakonima, te bi se na jednom mjestu uredili svi izbori (predsjednički, parlamentarni, europski, lokalni), osim onih za predstavnike i vijeća nacionalnih manjina, kaže potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić.

Manji glasački listić

Navodi pritom i konkretna rješenja, od kojih je posebno zanimljivo ono za preferencijalno glasovanje, koje se po najavama ministra uprave Lovre Kuščevića, planira uvesti i na lokalnim izborima.

“Vidljiva je politička volja za sve više takvog glasovanja, sa što većim brojem preferencija, što je tehnički prilično zahtjevna misija”, kaže Fabijančić-Križanić i tumači kako se to reflektira na veličinu glasačkog listića, kojeg su mnogi kolokvijalno zvali “plahta”.

DIP ima rješenje da listić bude na A4 formatu. Stranke, odnosno liste koje izlaze na izbore, bile bi, kao i dosad, abecednim redom navedene na lijevoj strani listića, dok bi na desnoj bile “kućice”, u koje bi birač upisivao broj(eve) kandidata kojeg preferira.

Upisivao bi ih iz “knjižice” koja bi se nalazila iza svakog paravana za glasovanje na biračkom mjestu. “Na svakoj stranici te ‘knjižice’ bio bi po jedan predlagatelj i imena njegovih kandidata, što bi bilo preglednije nego da su svi ‘zgruvani’ na jednu plahtu”, objašnjava Fabijančić-Križanić.

Praktičnost toga rješenja zagovara i druga DIP-ova potpredsjednica Ana Lovrin. To bi se, kaže, osobito vidjelo kod lokalnih izbora za koje se također kani uvesti preferencija, a gdje skupštine broje i po 45 članova.

Na izborima za Grad Zagreb imate tridesetak predlagatelja, zamislite taj broj s 51 kandidatom, dodaje Fabijančić-Križanić.

Ujednačiti zabranu kandidiranja i broj članova biračkih odbora  

DIP predlaže da se zabrana kandidiranja ujednači za sve vrste izbora, jer sada vrijedi samo za parlamentarne i lokalne izbore na kojima se, primjerice, ne mogu kandidirati osobe koje su pravomoćno osuđene (pa i uvjetno) na zatvorsku kaznu od najmanje šest mjeseci.

Etičko povjerenstvo, koje prati izbore za Sabor i za Europski parlament, pratilo bi i predsjedničke izbore.

Birački odbori imali bi jednak broj članova – sada ih na nekim izborima imaju po 10, a na predsjedničkim šest članova.

DIP predlaže da ih na svim izborima imaju po osam, nestranačkog predsjednika i njegova zamjenika, te po tri člana iz većinskih i oporbenih stranaka.

Zagovara da se ujednači stupanje na snagu odluke o raspisivanju izbora. To je izuzetno bitno za izborni proces, jer izborne radnje kreću slijedećeg dana od dana stupanja na snagu te odluke, a odluka je neki put stupala na snagu danom donošenja, drugi put danom objave u Narodnim novinama, što stvara tehničke probleme u provedbi.

DIP je našao rješenje koje drži optimalnim za sudionike i izborna tijela – izborne radnje krenule bi pet dana nakon stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora.

DIP upozorava kako treba ujednačiti i rješenja, odnosno kazne za kršenje izborne šutnje, na predsjedničkim izborima uopće ih nema.

Prijedlog jedinstvenog izbornog zakona DIP je poslao Ministarstvu uprave, pa će se vidjeti što će i kada Ministarstvo uvažiti. Povjerenstvo je to izradilo kao dobru stručnu podlogu, a kad politika odluči nešto mijenjati imat će u našem prijedlogu dobre institute, poručuju potpredsjednice DIP-a.

Sva financija izvješća na jednom mjestu

DIP je, pohvalile su se, razvio aplikaciju koja će političkim subjektima omogućiti da mu financijska izvješća, redovna ili izborna, dostavljaju elektronički, a nadaju se da bi se mogla primjenjivati već ovoga proljeća.

“Kao zapeta puška čekamo zakon, sve imamo pripremljeno”, kaže Lovrin i podsjeća da zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, koji to treba omogućiti, upravo prolazi prvo saborsko čitanje.

Objašnjava kako će ta aplikacija znatno olakšati posao DIP-u i političkim subjektima koji mu izvješća dostavljaju u papirnatom obliku, te objavljuju na vlastitim internetskim stranicama, s tim da moraju DIP-u dostaviti web adresu na kojoj su to objavili.

DIP, odnosno nekoliko njegovih službenika visoke stručne spreme, danima su tražili te stranice, a kad bih ih našli nije bilo podatka kada su to stavili, odnosno je li to obavljeno u propisanom roku.

Kad aplikacija zaživi, DIP će sva izvješća koja dobije objaviti na svojoj stranici. O kolikom se broju izvješća radi pokazuje podatak da se lani redovno nadziralo financiranje 2027 subjekata, 160 političkih stranaka, 6 nezavisnih zastupnika, 1196 nezavisnih lokalnih vijećnika i  665 nezavisnih vijećnika kojima je istekao mandat i nisu ponovno izabrani.

Osim toga, DIP-u će ostati više vremena za nadzor, tim više što mu novi zakon daje još jedan alat – da po prijavi i vlastitoj procjeni može provesti financijski nadzor, kaže Lovrin.

Politika

Pupovac nije htio otkriti tko će iz SDSS-a biti potpredsjednik Vlade

Published

on

Pupovac i Milošević

Čelnik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u četvrtak da će se o kandidatu za potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti, ljudska i manjinska prava znati više nakon sjednice predsjedništva SDSS-a u ponedjeljak, ne željevši ni potvrditi niti demantirati da je riječ o Borisu Miloševiću.

“Mogu vam reći da nam predstoje usuglašavanja tko će iz redova SDSS-a biti potpredsjednik Vlade zadužen za društvene djelatnosti, ljudska i manjinska prava. To ćemo znati sasvim sigurno do ponedjeljka kad će biti održana sjednica predsjedništva. Sačekat ćemo ono što je regularan put kad su posrijedi stranke i njihova tijela koja odlučuju o takvim stvarima, tu je više kandidata. Saznat ćete vrlo brzo”, rekao je Pupovac u Dnevniku Nove TV.

Na pitanje je li riječ o Borisu Miloševiću, Pupovac nije odgovorio potvrdno niti je tu mogućnost odbacio.

Na pitanje jesu li manjine uvjetovale nešto premijeru Andreju Plenkoviću, Pupovac je odgovorio kako su danas raspravljali o pitanjima vezanim za najviše pozicije u Saboru i Vladi.

“Sljedeći sastanci će biti vezani uz neke operativne pozicije i program koji ćemo zajedno raditi s Vladom, bilo da se tiče pitanja prava manjina ili ljudskih prava”, najavio je Pupovac.

Pupovac Domovinskom pokretu: Sumraka sigurno neće biti, želimo toleranciju i otvorenost

Na ocjene iz Domovinskog pokreta da je sumrak demokracije to što premijeru arbitriraju manjinski predstavnici, Pupovac kaže kako sumraka sigurno neće biti.

“Ovome društvu treba tolerancija, otvorenost, da izađe iz grča i da bude opušteno, i da razumije da mu nitko u ovome društvu nije prijetnja, da nijedan predstavnik manjina ne donosi sa sobom nikakvu prijetnju za Hrvatsku, njezino društvo, naciju i državu, nego naprotiv mi želimo napredak”, kazao je Pupovac.

Dodao je kako se žele okrenuti budućnosti gdje bi stvorili jednu Hrvatsku koja je inkluzivna i koja će sve svoje građane staviti pod svoje krilo.

Hrvatskoj, istaknuo je,  želimo pomoći kako bi bila funkcionalna država i održiva ekonomija, što su dvije najvažnije stvari.

Pupovac je na pitanje treba li se riješiti duhova prošlosti odgovorio da između dva kvislinška pokreta ne prave razliku, ne žele im dobrodošlicu niti relavantnu političku prisutnost. 

Srbija i Hrvatska trebaju surađivati, a ne se osuđivati

Za prosvjede u Srbiji, Pupovac je rekao da nisu imali dovoljno vremena pratiti ih zbog postizbornih razgovora, ali da ih brine porast broja oboljelih i umrlih u toj susjednoj zemlji.

“Istovremeno tako masovni prosvjedi će povećati te rizike. Nadamo se da će vlasti iznaći načina da stvore ravnotežu”, kazao je.

Dodao je kako ovoga trenutka još nije jasno tko koga napada u beogradskim prosvjedima, ali da je jasno da je Srbija izložena značajnim međunarodnim utjecajima i pritiscima.

Na pitanje je li njemu normalno ponašanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je puno puta prije, pa i ovaj put, okrivio Hrvatsku.

“Nema potrebe kriviti Hrvatsku ni u ovom slučaju, kao ni u nekim drugim slučajima. Postoje međunarodni i svjetski igrači koji odlučuju o sudbini i procesima u Srbiji i cijeloj regiji. Treba se usmjeriti na to kako da Hrvatska i Srbija bolje surađuju, a ne da se više optužuju, jer to je način kako mogu jedni drugima biti od pomoći da oslabe pritiske koji u međunarodnoj sferi postoje prema njima”, zaključio je Pupovac.
 

Ucitavanje vijesti

Politika

Lenart: Predsjedništvo HSS-a nije tražio ostavku Kreše Beljaka

Published

on

Nakon sastanka predsjedništva HSS-a glavni tajnik HSS-a Željko Lenart rekao je da nije bilo značajnih tema, već se razgovaralo kao što je to uobičajeno o događajima u stranci, ali da sukladno statutu HSS-u slijedi izborna skupština koja je već raspisana.

Vezano za eventualnu ostavku predsjednika stranke Kreše Beljaka dodao je:

“O sudbini predsjednika stranke odlučuje skupština. Predsjedništvo nije tražilo ostavku Kreše Beljaka. Na svakim izboirma postoje kandidati, još uvijek ih ne znamo, otvoren je kandidacijski postupak.”

Upitan što je u stvari sa Sanaderovim ministrom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidarom Pankretićem, kazao je da se on svako malo pojavljuje, ne zna šali li se ili je ozbiljan. Vidjet ćemo kad se dovrši postupak hoće li se kandidirati, kazao je Lenart.

Postoji li mogućnost, s obzirom da je u Sabor ušla i Marijana Petir, bivša HSS-ovka, pomirbe i eventualnog osnivanja kluba, Lenart je odgoviro: “Tko je gospođa Petir?”

Dodao je da slijedi analiza izbora, te da nisu nisu zadovoljni rezultatom iako su bolji nego 2011. ili 2015.

“Predsjedništvo je idući tjedan, nismo dogovorili točno koji dan. 30. srpnja je skupština, s obzirom na situaciju želimo da se to odradi”, dodao je i rekao da trenutno u stranci “nema značajne oporbe koja bi u ovom trenutku mogla mijenjati rad stranke”.

“Svi članovi predsjedništva su digli ruke na ovakav izlazak na izbore, ne vidim zašto bi sad razmišljali drugačije ako su podržavali takav način izlaska na izbore. Nije predsjednik sam odlučio, to smo zajedno dogovorili”, rekao je o izlasku na izbore, ali krivnju prebacio ni na koga:

“Ovi izbori su bili specifični, pojavile su se nove snage. Rezultat je kakav je, nismo zadovoljni, ali nismo ni propali, i dalje smo parlamentarna stranka koja će svoje stavove i programe moći prezentirati u Saboru.”

Nacionalno/N1.

Ucitavanje vijesti

Politika

Medved: Manjinama potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava

Published

on

Zamjenik predsjednik HDZ-a Tomo Medved izjavio je u četvrtak kako je dogovoren smjer suradnje s predstavnicima nacionalnih manjina koje su podržale novu Vladu te kako će im predložiti jednu osobu za potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava.

“Održali smo koordinacijski sastanak u Vladi s nacionalnim manjinama i dogovorili smjer suradnje na način da bi nacionalne manjine predložile jednu osobu koja bi bila član Vlade u poziciji potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava”, rekao je novinarima Medved nakon sastanka s predstavnicima manjina.

Dodao je kako o konkretnim imenima nisu govorili nego o programu rada Vlade i o našim budućim odnosima. “Nastavljamo naše razgovore”, kazao je.

Bilek: Pupovac želi ostati u Saboru, o ZDS nismo raspravljali

Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek izvijestio je da su prijedlog programa nacionalnih manjina prenijeli Andreju Plenkoviću te kako su usuglasili zajedničko djelovanje u programskom dijelu.

“Već smo imali takvu situaciju da je potpredsjednik Vlade bio iz redova klubova nacionalnih manjina pa će se tako nastaviti i ovaj put i sada. Nismo pričali o imenima, dozvolite da zajedno s partnerima usuglasimo imena”, rekao je Bilek i dodao da ga to osobno ne zanima, a da ni Milorad Pupovac neće biti potpredsjednik Vlade.

“Iako je bio pitan za to, izrazio je želju da ostane djelovati kroz Sabor”, kazao je Bilek.

Napomenuo je da još moraju raspraviti ostvarivanje operativnih programa nacionalnih manjina koje moraju zajednički usuglasiti i tražili su, dodao je, da se jedan dio programa Vlade odnosi i na nacionalne manjine.

Na novinarsko pitanje je li bilo razgovora ili inzistiranja manjina na zabrani ustaškog pozdrava, Bilek je odgovorio da o tome danas nisu raspravljali.

Komentirao je medijske navode da je Klub zastupnika nacionalnih manjina, odnosno predstavnik Roma Veljko Kajzati od Vlade zatražio tri ministarstva.

Izjava Kajtazija je “malo krivo” prenesena, tražimo koordinatore

“Vjerujem da je malo krivo prenešena izjava gospodina Kajtazija koji je tražio u biti koordinatore po ministarstvima za provedbu operativnih programa. Naslovi su bili da Klub zastupnika nacionalnih manjina traži tri ministarstva što nije istina”, istaknuo je Bilek.

Veljko Kajtazi ranije je rekao da Klub zastupnika nacionalnih manjina očekuje barem tri ministarstva u novoj Vladi, a kao manjincima “najzanimljivija” je izdvojio ministarstva znanosti i obrazovanja, uprave te ministarstvo regionalnog razvoja.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije