Povezite se

Vijesti

DIP: Glasanje na izborima uz epidemiološke mjere

Objavljeno

-

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je u ponedjeljak upute o provedbi izbora 5. srpnja na biračkim mjestima i u ustanovama socijalne skrbi s obzirom na novonastalu situaciju zbog epidemije koronavirusa, među kojima su i upute za osobe koje se nalaze u samoizolaciji.

Predsjednik DIP-a Đuro Sessa kazao je da donijeli dvije tehničke upute o provedi izbora, jedna koja se tiče provedbe izbora na redovnim mjestima kojih je oko 7000 u Hrvatskoj i druga koja se odnosi se na provođenje izbora u domovima za starije.

„Obje se baziraju na sloganu ‘budimo odgovorni’, a tiču se uređenja biračkog mjesta, organizacije izbora, ponašanja birača i članova biračkog odbora, načina na koji će se omogućiti glasovanje osobama koje ne mogu doći na biračko mjesto, uključujući osobe koje će biti u samoizolaciji”, kazao je Sessa na konferenciji za novinare.

Zamolio je sve glasače koji se nalaze u samoizolaciji da se bez odgode do četvrtka jave svojim biračkim izbornim povjerenstvima u gradovima i općinama kako bi brački odbori mogli napraviti plan rada za nedjelju.

Prema uputama DIP-a sva biračka mjesta morati će se oprati i dezinficirati, svi članovi biračkih odbora morat će nositi maske, a preporuka je i da imaju rukavice. Rukavice će biti obvezne samo za članove biračkog odbora koji identificiraju birače, odnosno one koji primaju osobne iskaznice, te za one koje imaju neka oštećenja na koži.

Na ulazima u biračko mjesto morat će se osigurati dezinficijensi uz kontrolu nanošenja, glasačke kutije i paravani biti će  na razmaku od 1,5 metra, a taj razmak vrijedit će i za članove biračkog odbora.

Što se tiče glasovanja izvan biračkih mjesta, za one koji zbog zdravstvenih razloga ne mogu pristupiti biralištu a što vrijedi i za osobe u samoizolaciji, oni se moraju najmanje tri dana prije izbora najaviti biračkom odboru kako bi mogli glasati kod kuće.

Te osobe će glasovati pred vratima stana. Osobe u samoizolaciji pritom će obvezno morati imati maske dok je za ostale to preporuka dok će članovi biračkog odbora imati i maske i rukavice i dezinficijense. Ako birači ne mogu izaći iz stana ili kuće, član biračkog odbora ući će u stan s navlakama na cipelama.

DIP preporučuje biračima da ujutro prije odlaska na birališta izmjere temperaturu i ako je iznad 37,2 da se jave liječniku. Tada ne smiju pristupiti biralištu kao što to ne smiju niti birači zaraženi Covidom-19.

Preporuka je biračima i da na biralištima nose maske i svoje kemijske olovke iako to nije obvezno, no prilikom ulaska morat će dezinficirati ruke i pridržavati se razmaka od 1,5 metra. Na biračko mjesto ulazit će jedan po jedan, poželjno je da čekaju na otvorenom, a u prostoriji gdje je birački odbor moći će biti najviše onoliko birača koliko je označeno biračkih mjesta.

„Ako birač nosi masku, morat će je prilikom identifikacije nakratko skloniti na udaljenosti od dva metra“, navela potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin. 

Upute o dezinficiranju ruku, razmaku od 1,5 metra i obveznom nošenju maski vrijede i za promatrače.

Ako netko neće slijediti pravila predsjednik biračkog odbora ovlašten ga je udaljiti.

Prilikom brojanja glasačkih listića članovi biračkog odbora sve će ponovno dezinficirati uz preporučeni razmak.

U domovima za starije i nemoćne osobe mjere će biti pojačane jer je tu riječ o posebno osjetljivoj populaciji. Tamo će članovi biračkih odbora i promatrači cijelo vrijeme morati nositi zaštitne maske, rukavice i navlake za cipele uz stalnu dezinfekciju ruku i izbornog materijala. Za nepokretne osobe članovi biračkog odbora ulazit će u sobe uz sve epidemiološke mjere.

Osobe koje završe u samoizolaciji naposredno prije izbora i njima će se, ako se jave biračkom odboru, omogućit glasovanje.

U DIP-u uvjeravaju da bez obzira na broj osoba u samoizolaciji birački odbori imaju dovoljno kapaciteta da omoguće glasovanje onima koji to žele iako ističu da to pravo nije apsolutno i da nikada se nije tvrdilo da će 100 posto oni koji su kod kuće moći glasovati i ako se prijave.

“Specifikum ovih izbora da pored osoba koje inače ne mogu doći do izbornih mjesta imamo i osobe u samoizolaciji. Ta mogućnost nije apsolutna i na ni jednim izborima se to nije omogućio apsolutno svima koji su se javili nego onoliko koliko se moglo obzirom na situaciju na pojedinom biračkom mjestu”, kazao je Sessa dodavši kako će učiniti sve da što šire omoguće to pravo.

Zaražene osobe koronavirusom neće moći glasovati, naglasio je Sessa.

Sessa je kazao kako je popunjenost biračkih odbora 97 posto i da to ne bi trebalo biti problema te da su svi upoznati sa situacijom da će možda morati obilaziti osobe u samoizolaciji.

„Na disperziji od 7000 biračkih mjesta ne vidim da bi osobe u samoizolaciji trebale biti neki poseban problem da se to ne bi moglo odraditi”, kazao je.

Što se tiče glasača iz BiH, prema najavama, ukinut će se obvezna samoizolacija za osobe koje dolaze iz te zemlje.

Detaljne upute o glasanju na izborima 5.srpnja DIP je objavio na svojim internetskim stranicama. 

Politika

Medved: Nova vlada imat će od 15 do 18 ministarstava

Published

on

Ministar branitelja Tomo Medved najavio je u ponedjeljak kako bi do kraja tjedna mogli imati cjelokupnu strukuturu buduće vlade koja će brojiti od 15 do 18 ministarstava, a pojasnio je i zašto se odustalo od objedinjavanja resora obrane i branitelja.

“Predsjednik vlade svakodnevno razgovara s velikim brojem kolegica i kolega za sve resore, za dužnosnike u budućoj vladi. Očekujemo da ćemo do kraja ovog tjedna imati cjelokupnu strukturu buduće vlade. Ona je na tragu najavljenih  smanjenja broja ministarstava ali ni u kojem pogledu neće biti umanjenja u funkcionalnom segmentu”, rekao je Medved u Dnevniku HTV-a dodavši kako bi nova vlada mogla imati 15 do 18 ministarstava. 

Medved, koji bi prema najavama trebao ostati ministar branitelja te postati i jedan od potpredsjednika vlade, objasnio je zašto se odustalo od spajanja Ministarstva branitelja i obrane.

“HDZ i predsjednik Andrej Plenković odašilju snažnu poruku braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata koliko je važna ta populacija te njihov doprinos u stvaranju i obrani domovine i kroz organizacijski oblik i ostavljanje resora Ministarstva hrvatskih branitelja”, poručio je Medved.

Ministarstvo obrane, pojašnjava, ima nove i drugačije izazove ponajviše usmjerene prema obuci, osposobljavanju i nabavci moderne suvremene tehnologije, međunarodne misije i operacije.

“Upravo iz tog razloga, odluka je predsjednika vlade Andreja Plenkovića da zadržimo Ministarstvo hrvatskih branitelja”, rekao je Medved.

Dodao je su izazovi poput pronalaska nestalih osoba, rješavanja pitanja civilnih žrtava te skrbi o zdravlju branitelja takve naravi da je nužno zadržati resor.

Ucitavanje vijesti

Kolumne

Ostaje Ministarstvo hrvatskih branitelja

Published

on

Piše: Pero Kovačević

Veseli me činjenica da je Andrej Plenković shvatio da bi ukidanje Ministarstva hrvatskih branitelja i njegovo pripajanja Ministarstvu obrane bila loša odluka. Odluka sa nesagledivo štetnim posljedicama. Oslabio bi Ministarstvo obrane, a jednako tako dao lošu poruku o skrbi za branitelje i članove njihovih obitelji.

Drago mi je što smo uspijeli i sačuvali Ministarstvo hrvatskih branitelja i prvi ukazali na štetne posljedice odluke o ukidanju Ministarstva hrvatskih branitelja. Argumentirano i stručno sam nastojao ukazati premijeru zašto mu je ta odluka loša i štetna.

Vesli me činjenica da Andrej Plenković počinje prihvaćati stručne, argumentirane i dobronamjerne polemike, nadam se da će mu stručne podloge i donošenje odluka na njima obilježiti novi mandat. Svim koji su me kritizirali da samo pišem o tom problemu, a ništa ne činim, poručujem da mi je drago što su se prevarili, posebice onima što ne žele prihvatiti činjenice i argumente.

Javna riječ, utemeljena na argumentima ima svoju snagu. Hvala svima koji ste me podržali, zajedno smo jači.

Ucitavanje vijesti

Politika

Medved i Grlić Radman ostaju ministri, sazivanje novoizabranog Hrvatskog sabora sredinom idućeg tjedna

Published

on

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je u ponedjeljak, nakon sjednice najviših stranačkih tijela, da Tomo Medved ostaje ministar hrvatskih branitelja, a Goran Grlić Radman ministar vanjski poslova.

„Tomo Medved će biti potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja i biti će odmah do mene u vladi, praktički drugi čovjek vlade ”, kazao je Plenković te je najavio objavu kompletnog sastava vlade krajem tjedna, nakon objave službenih rezultata izbora.

Potvrdio je i da Goran Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova.

Plenković je istaknuo kako ima spremnih 76 potpisa za sastav vlade te da će nakon proglašenja službenih rezultata izbora u dogovoru s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem dogovoriti za sredinu idućeg tjedan sazivanje novoizabranog Hrvatskog sabora.

Premijer je potvrdio i da Gordan Jandoković ostaje predsjednik Hrvatskog sabora, a Željko Reiner i Ante Sanader potpredsjednici Sabora, kao i da će Branko Bačić i dalje biti predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Kazao je i kako je umjesto Jandrokovića za glavnog tajnika HDZ-a imenovan Krunoslav Katičić.

Politika dijaloga u interesu boljitka Hrvatske

Plenković je još jednom izrazio zadovoljstvom pobjedom HDZ-a na izborima i dobivenim povjerenjem birača ponovivši kako ih to dodatno obvezuje na snažan angažman u interesu svih hrvatskih građana.

Osvrnuo se i na poziv na sastanak koji je uputio predstavnicima parlamentarnih stranka rekavši kako mu je cilj otvoriti dijalog i upoznati ih s planovima vlade, a pozvao ih je i da na tome ne skupljaju političke bodove.

„To je sastanak radi dijaloga i izravnog upoznavanja s predstojećim koracima i ključnim temama i problemima koje hrvatsko društvo ima i zakonskim prijedlozima koje će biti na dnevnom redu u Saboru”, kazao je Plenković.

„Ako netko misli da će steći neke osobite poene, neće, naša je politika dijaloga u interesu boljitka Hrvatske”, dodao je.

Snubljenja nema 

Plenković je pritom poručio da mu nije namjera ikoga snubiti niti skupljati „žetončiće”. „Ukoliko netko od izabranih zastupnika ima želju za stabilnošću u zemlji, za potporu vladi, angažman u budućnosti, namjeru podržati našu većinu onda to može učiniti samoinicijativno, javno i transparentno, dakle nema snubljenja ili aluzija na političku korupciju”, istaknuo je.

Komentirajući izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija biti uspješnija u ekonomiji po rastu BDP-a od Hrvatske, Plenković je kazao da ih “nije doživio ni na koji način” te da ono što se događa u Srbiji nema nikakve veze s Hrvatskom.

„Želimo da sve zemlje u našem okruženju budu stabilne, da nema nasilja, da rješavaju probleme na demokratski način”, poručio je.

Izjavu srbijanske premijerke Ane Brnabić koja je genocid u Srebrenici nazvala nesporazumom Plenković je ocijenio promašenom. „Govoriti o najstrašnijem zločinu koji se dogodio nakon Drugog svjetskog rata u kategorijama nesporazuma mislim da je politički pogrešno, krivo i krajnje neprimjereno”, kazao je Plenković.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije