DIP: Četvrtina političkih stranaka nije dostavila godišnji financijski izvještaj

Čak četvrtina od 160 aktivnih političkih stranaka, njih 40, nije ispunila zakonsku obvezu i dostavila Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) godišnji financijski izvještaj za prošlu godinu koji pokazuje koliki su im bili prihodi i rashodi, koliko su donacija dobili, kakvi su im planovi za ovu godinu.

Od 160 aktivnih stranaka, godišnje financijske izvještaje dostavilo je njih 120, odgovorilo je Hini Državno izborno povjerenstvo kojemu su politički subjekti, a uz stranke to su i nezavisni saborski zastupnici i nezavisni lokalni vijećnici morali svoje izvještaje ‘papirnato’ dostaviti do 1. ožujka.

Istu obvezu imali su i prema Državnom uredu za reviziju, a uz to, svoje su izvještaje morali i javno objaviti na vlastitim, odnosno u slučaju nezavisnih lokalnih vijećnika, iznimno na mrežnim stranicama lokalne jedinice u kojoj djeluju.

Javna objava izvješća prilika je da i šira javnost vidi kolikim su sredstvima i iz kojih izvora politički subjekti raspolagali, tko su im bili glavni donatori.

Financijska disciplina popušta?

Podaci o političkim strankama upućuju da je njihova financijska disciplina popustila u odnosu na godinu prije kada je izvještaje za 2017. DIP-u dostavilo 129 od 160 aktivnih stranaka, devet više nego ove.

DIP ne navodi koje stranke ove godine nisu ispunile obvezu, napominje da se radi o preliminarnim podacima, no podsjeća da zakon za zaboravne predviđa kazne: administrativne, kroz obustavu sredstava za redovito financiranje, bilo iz državnog ili lokalnih proračuna, te prekršajne. Politička stranka može za zaborav dobiti kaznu od 50 tisuća do čak 500 tisuća kuna.

Za isti prekršaj nezavisnim saborskim zastupnicima i nezavisnim lokalnim vijećnicima zapriječene su kazne od 30 tisuća do 50 tisuća kuna. No, nezavisni saborski zastupnici poštovali su zakon i DIP-u dostavili izvještaj, isto su postupili i godinu prije.

To, međutim, nije slučaj s nezavisnim lokalnim vijećnicima, od 1184 njih 31 nije dostavio izvještaj za 2018. Ipak, ohrabruje da se u odnosu na godinu prije vidi pomak. Naime, od 1179 vijećnika obvezu za 2017. nije ispunilo njih 60.

Prerano za podatke o javnoj objavi izvješća

Koliko je političkih subjekata javno objavilo godišnje financijske izvještaje, DIP još ne može dati podatke. “Kako se radi o velikom broju subjekata nadzora i velikom broju web stranica putem kojih je potrebno izvršiti provjeru objave, provjera objave za 2018. još je u tijeku”, navodi DIP.

Prema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti u slučajevima prestanka političke stranke, stranka brisana iz Registra dužna je sastaviti godišnji financijski izvještaj s datumom koji prethodi datumu brisanja i dostaviti ga DIP-u i Uredu za reviziju najkasnije u roku 30 dana od dana zatvaranja računa.

DIP je za 2017. ‘pročešljao’ financijske izvještaje svih 160 stranka, 18 parlamentarnih i 142 izvanparlamentarne, te utvrdio da je samo jedna, stranka Bandić Milan 365 primila donaciju iznad zakonom dozvoljenog iznosa i nije ga u roku od osam dana uplatila u korist državnog proračuna.

Šest stranaka primilo je donacije iz zabranjenih izvora: Bandićeva stranka, Nezavisna lista Stipe Petrina, Aktivni nezavisni umirovljenici (ANU), Budnica Hrvatska – Zajednica bosanskih Hrvata, Dubrovačka stranka – DUSTRA te Radnička fronta (RF).

DIP je utvrdio i kako 38 od 1179 nezavisnih lokalnih vijećnika nije otvorilo poseban račun za redovito financiranje svoje djelatnosti.