Povezite se

Politika

DIP: Četvrtina političkih stranaka nije dostavila godišnji financijski izvještaj

Objavljeno

-

Čak četvrtina od 160 aktivnih političkih stranaka, njih 40, nije ispunila zakonsku obvezu i dostavila Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) godišnji financijski izvještaj za prošlu godinu koji pokazuje koliki su im bili prihodi i rashodi, koliko su donacija dobili, kakvi su im planovi za ovu godinu.

Od 160 aktivnih stranaka, godišnje financijske izvještaje dostavilo je njih 120, odgovorilo je Hini Državno izborno povjerenstvo kojemu su politički subjekti, a uz stranke to su i nezavisni saborski zastupnici i nezavisni lokalni vijećnici morali svoje izvještaje ‘papirnato’ dostaviti do 1. ožujka.

Istu obvezu imali su i prema Državnom uredu za reviziju, a uz to, svoje su izvještaje morali i javno objaviti na vlastitim, odnosno u slučaju nezavisnih lokalnih vijećnika, iznimno na mrežnim stranicama lokalne jedinice u kojoj djeluju.

Javna objava izvješća prilika je da i šira javnost vidi kolikim su sredstvima i iz kojih izvora politički subjekti raspolagali, tko su im bili glavni donatori.

Financijska disciplina popušta?

Podaci o političkim strankama upućuju da je njihova financijska disciplina popustila u odnosu na godinu prije kada je izvještaje za 2017. DIP-u dostavilo 129 od 160 aktivnih stranaka, devet više nego ove.

DIP ne navodi koje stranke ove godine nisu ispunile obvezu, napominje da se radi o preliminarnim podacima, no podsjeća da zakon za zaboravne predviđa kazne: administrativne, kroz obustavu sredstava za redovito financiranje, bilo iz državnog ili lokalnih proračuna, te prekršajne. Politička stranka može za zaborav dobiti kaznu od 50 tisuća do čak 500 tisuća kuna.

Za isti prekršaj nezavisnim saborskim zastupnicima i nezavisnim lokalnim vijećnicima zapriječene su kazne od 30 tisuća do 50 tisuća kuna. No, nezavisni saborski zastupnici poštovali su zakon i DIP-u dostavili izvještaj, isto su postupili i godinu prije.

To, međutim, nije slučaj s nezavisnim lokalnim vijećnicima, od 1184 njih 31 nije dostavio izvještaj za 2018. Ipak, ohrabruje da se u odnosu na godinu prije vidi pomak. Naime, od 1179 vijećnika obvezu za 2017. nije ispunilo njih 60.

Prerano za podatke o javnoj objavi izvješća

Koliko je političkih subjekata javno objavilo godišnje financijske izvještaje, DIP još ne može dati podatke. “Kako se radi o velikom broju subjekata nadzora i velikom broju web stranica putem kojih je potrebno izvršiti provjeru objave, provjera objave za 2018. još je u tijeku”, navodi DIP.

Prema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti u slučajevima prestanka političke stranke, stranka brisana iz Registra dužna je sastaviti godišnji financijski izvještaj s datumom koji prethodi datumu brisanja i dostaviti ga DIP-u i Uredu za reviziju najkasnije u roku 30 dana od dana zatvaranja računa.

DIP je za 2017. ‘pročešljao’ financijske izvještaje svih 160 stranka, 18 parlamentarnih i 142 izvanparlamentarne, te utvrdio da je samo jedna, stranka Bandić Milan 365 primila donaciju iznad zakonom dozvoljenog iznosa i nije ga u roku od osam dana uplatila u korist državnog proračuna.

Šest stranaka primilo je donacije iz zabranjenih izvora: Bandićeva stranka, Nezavisna lista Stipe Petrina, Aktivni nezavisni umirovljenici (ANU), Budnica Hrvatska – Zajednica bosanskih Hrvata, Dubrovačka stranka – DUSTRA te Radnička fronta (RF).

DIP je utvrdio i kako 38 od 1179 nezavisnih lokalnih vijećnika nije otvorilo poseban račun za redovito financiranje svoje djelatnosti.

Politika

Predsjednički izbori: Poseban račun za financiranje otvorilo sedam potencijalnih kandidata

Published

on

Dodao

Poseban račun za financiranje troškova izborne promidžbe otvorilo je sedam potencijalnih kandidata za predsjednika države, doznaje Hina iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP), tijela koje nadzire financiranje i pravilnost izborne promidžbe.

Poseban račun do sada su otvorili Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Dejan Kovač, Katarina Peović, Ivan Rude i Ante Simonić.

Kandidati, odnosno osobe koje se namjeravaju kandidirati, dužne su poseban račun otvoriti najkasnije s danom podnošenja kandidature, a najranije to mogu učiniti šest mjeseci prije roka predviđenog za održavanje izbora, odnosno prije službenog početka izborne promidžbe.  Službena promidžba počinje danom objave liste kandidata za predsjednika Republike.

Tri dana od dana otvaranja posebnog računa potencijalni je kandidat dužan DIP-u dostaviti pisanu obavijest o tome kako bi mu Povjerenstvo moglo izdati lozinku za ulaz u informacijski sustav za nadzor financiranja.

Sve troškove koje naprave prije početka službene promidžbe, potencijalni kandidati moraju prikazati u financijskim izvještajima koje će DIP-u dostavljati sedam dana prije izbora, odnosno 30 dana nakon izbora. Ta izvješća dostavljaju unosom u informacijski sustav za nadzor financiranja, a DIP ih sve objavljuje na jednom mjestu, svojoj mrežnoj stranici, što je novost na izborima za predsjednika države.

Poseban račun potencijalnog kandidata DIP nadzire od dana njegova otvaranja do završetka transakcija na njemu. Putem tog računa potencijalni kandidati obavljaju sve transakcije koje se tiču financiranja promidžbe, uključujući i prikupljanje novčanih donacija.

Obveze za one koji ne postanu kandidati za predsjednika 

S obzirom da je moguće da svi potencijalni kandidati ne ‘prerastu’ u kandidate za predsjednika države (ne skupe 10 tisuća potpisa i DIP im ne potvrdi kandidaturu), važno je istaknuti novine koje je za njih donio Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

Dakle, osobe koje su otvorile poseban račun, a nisu postale kandidati, moraju uplatiteljima vratiti neutrošena sredstva koja preostanu na posebnom računu, razmjerno uplaćenom iznosu ili ih donirati za opće društvene potrebe, sam račun zatvoriti u roku od 15 dana od dana objave liste kandidata za predsjednika Republike, a DIP-u dostaviti potvrdu banke o zatvaranju računa  osam dana od dana njegova zatvaranja.

Novost je i da moraju sastaviti financijski izvještaj o financiranju izborne promidžbe, sa danom zatvaranja posebnog računa te ga dostaviti DIP-u unosom u informacijski sustav za nadzor financiranja, u roku od 20 dana od dana objave liste kandidata za predsjednika Republike.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Politika

Anušić: Nema razloga da I. Radić ne bude kandidat za osječkog gradonačelnika

Published

on

Dodao

Predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a i župan Ivan Anušić izjavio je u nedjelju kako nema razloga da predsjednik osječkog HDZ-a Ivan Radić ne bude kandidat za gradonačelnika Osijeka na lokalnim izborima 2021. godine.

Tijekom druženja s članovima stranke, u osječkom prigradskom naselju Višnjevcu, Anušić je na novinarski upit ima li HDZ već svoga kandidata kazao kako će “kandidat biti onaj tko će biti izabran od strane osječkog Gradskog odbora HDZ-a”.  
“U ovome trenutku predsjednik HDZ-a u gradu Osijeku je Ivan Radić, i nema apsolutno nikakvog razloga da to ne bude upravo on”, poručio je Anušić.

Ocijenio kako je Županija krenula u kvalitetnom, dobrom i produktivnom smjeru, ali da je u tome ključan grad Osijek, kao četvrti grad po veličini u Hrvatskoj te centar svih društvenih, gospodarskih i drugih događanja na istoku Hrvatske.
Zato je potrebno da grad Osijek napokon posloži priču, u vidu nove uprave i novoga gradonačelnika. HDZ želi 2021. godine preuzeti odgovornost za vođenje grada Osijeka i pokazati koliko puno potencijala već godinama stoji sa strane, a mogli su se upotrijebiti za razvoj grada, na korist svih građana Osijeka, Županije, a posredno i istoka Hrvatske, poručio je Anušić.

Radić je izjavio kako, nakon pobjede Ivana Anušića na izborima za župana 2017. godine, HDZ sada ide na pobjedu u gradu Osijeku gdje je u protekle dvije godine “snažna i konstruktivna oporba, koja ukazuje na sve probleme i nudi konkretna rješenja”, a uvjereni su da će 2021. godine imati gradonačelnika Osijeka.
Na upit novinara je li spreman prihvatiti odgovornost ako ga Gradski odbor HDZ-a službeno kandidira za osječkog gradonačelnika, Radić je uzvratio: “Naravno da jesam. Ne bih se prije dvije godine prihvatio dužnosti predsjednika osječkog HDZ-a da nisam spreman”.
“Apsolutno sam spreman, to će mi bit čast, i uvjeren sam da će HDZ pobijediti”, poručio je Radić.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Politika

Pula: Osnovani Demokrati Istre

Published

on

Dodao

Bivša čelnica istarskog SDP-a Maja Šarić nova je predsjednica Demokrata Istre, odlučeno je na osnivačkoj skupštini istarske podružnice Demokrata u subotu u Puli, s koje je predsjednik stranke Mirando Mrsić poručio kako su nam promjene nužne ali ih država od građana ne može tražiti ako se i sama ne mijenja.

Ustvrdivši kako se istarska podružnica osniva upravo na prvu obljetnicu osnivanja Demokrata, predsjednik stranke Mrsić kazao je kako je Hrvatska zaspala u ravnodušnost, zemlju je obuzela netrpeljivost, društvo se zatvara u sebe te kako danas u nekim dijelovima zemlje je slika kakva nije bila ni devedesetih.

“Stanje je loše, obuzelo nas je beznađe. Korupcija je rak rana ovog društva i dolazi od samog vrha vlasti. Vrijednosti slobode, jednakosti, pravde, prava na izbor i antifašizam često su na kušnji i postaje zabranjene teme u Hrvatskoj”, istaknuo je Mrsić dodavši kako se upravo stoga “treba okupiti i učiniti sve da Hrvatska prodiše”.

“Hrvatskoj su potrebne promjene, previše puta ponovljena teza, premalo je međutim učinjeno da se to ispravi. Država od svojih građana ne može tražiti promjene ako se i sama ne mijenja”, ustvrdio je Mrsić.

Dodao je kako se promjene moraju provesti i to one koje “obuhvaćaju ustroj države, način rada državnih i javnih službi, ustroj lokalne samouprave, reformu pravosuđa obrazovanja, zdravstva i poreznog sustava”. 

Miletić: Država ne ide u dobrom smjeru

Predsjednik IDS-a Boris Miletić poručio je kako je suradnja ove stranke s Demokratima prethodila osnivanju istarske podružnice i to u sklopu Amsterdamske koalicije.

“Stanje u državi nije dobro, država ne ide u dobrom smjeru, pri dnu smo prema svim pokazateljima. Stvari treba mijenjati na bolje a naš je zajednički cilj stvaranje jedne moderne, progresivne i proeuropske Hrvatske”, zaključio je Miletić.

Novoizabrana predsjednica Demokrata Istre Maja Šarić naglasila je kako su Demokrati stranka uključivosti jer, kako je rekla ” samo tako možemo kreirati kvalitetna rješenja za najzahtjevnije gospodarske i društvene probleme”.

“Izašla sam iz SDP-a 2015. godine zbog pokušaja diskreditiranja, doživljavala sam ucjene, prijetnje i shvatila sam da SDP više ne ide u pravom smjeru. Zapravo shvatila sam da se nema smisla boriti se s vjetrenjačama”, rekla je Šarić novinarima prije skupštine. 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije