Povezite se

Vijesti

Diljem Hrvatske obilježava se Dan pobjede i branitelja

Objavljeno

-

Središnja svečanost proslave 23. obljetnice Oluje obilježava se u Kninu, ali i ostatak Hrvatske odaje počast hrvatskim braniteljima.

Dan pobjede obilježava se u Primorsko-goranskoj županiji

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u nedjelju su izaslanstva Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, policije i političkih stranaka položila vijence na spomen obilježja na groblju Trsat, na Mostu hrvatskih branitelja Domovinskog rata te u Aleji poginulih branitelja i na središnjem križu na groblju Drenova.

Također Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja obilježava se u mnogim gradovima i općinama u Primorsko-goranskoj županiji, u kojima su položeni vijenci na spomen obilježja i priređen raznoliki program.

U Opatiji će danas biti održan Svečani opatijski mimohod u povodu proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Mimohod će započeti u 19 sati ispred hotela Ambasador, a završiti na Slatini. Na Slatini će biti odana počast poginulim braniteljima, uz podizanje zastave i himnu te prigodne govore i molitvu.

Na čelu mimohoda i ove godine bit će Zastavni vod koji će nositi zastave svih 17 brigada s tog područja. U povorci će sudjelovati čelnici svih jedinica lokalne samouprave s opatijske rivijere, Lovranski puhački orkestar, predstavnici policije, vatrogasaca, Crvenoga križa, lovaca, roditelji poginulih branitelja, gosti iz udruga branitelja i drugi građani.

Danas će, drugu godinu za redom, u organizaciji udruga Plavo bijeli otok, Klub navijača Armada Rijeka i Vavik vjerna Kirija, biti održana i manifestacija „Oluja na Kvarneru“.

Pripadnici udruga, njih 222, bakljama će osvijetliti Krčki most i tako obilježiti Dan domovinske zahvalnosti i 23. obljetnicu oslobodilačke Vojno-redarstvene operacije Oluja.

Manifestacija će početi u 18 sati u Senju paljenjem svijeća kod braniteljskog murala u Riječkoj ulici na Jadranskoj magistrali. U 19 sati će, uz prigodni glazbeni program, početi okupljanje posjetitelja u uvali Voz na otoku Krku, a bakljada na Krčkom mostu počet će u 21 sat.

Nakon bakljade predviđen je vatromet u čast svih hrvatskih branitelja i u spomen na Dan domovinske zahvalnosti, a program će se nastaviti nastupom više glazbenika u uvali Voz.

U Puli tradicionalni mimohod branitelja Istarske županije

Više stotina branitelja iz cijele Istre, pripadnika udruga prizašlih iz Domovinskog rata te predstavnici policije, županije i istarskih gradova sudjelovalo je u 6. tradicionalnom mimohodu koji je u nedjelju u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja održan u Puli.

Program obilježavanja počeo je svetom misom u pulskoj katedrali a nakon mise položeni su vijenci i zapaljene svijeće podno Centralnog križa na pulskom Gradskom groblju te kod Spomenika hrvatskim braniteljima u parku Franje Josipa na rivi.

Mimohod je krenuo uz zvukove sirena i crkvena zvona a predvođeni stjegonošama koji su nosili državni i županijski barjak, ratne stjegove jedinica koje su sudjelovale u ključnim akcijama u Domovinskom ratu, od najvećih kao što su 119. i 154. brigade, preko specijalne postrojbe policije Bak Istra, 35. inženjerijske bojne, postrojbe Vanga i ostalih jedinica te zastavama svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, u pratnji Puhačkog orkestra Grada Pule i pulskih mažoretkinja, sudionici mimohoda prošli su kroz središte grada te svoj put završili u parku Doma hrvatskih branitelja gdje je za sve sudionike priređen prigodni kulturno-umjetnički program.

“Jedan od najvažnijih dana u novijoj hrvatskoj povijesti, 5. kolovoza, kada je Dan domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i godišnjica vojno-redarstvene akcije “Oluja” obilježavamo najvećim mimohodom u našoj državi” – kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić dodavši kako u Hrvatskoj, kako je rekao “imamo na što biti ponosni i na što biti zahvalni”. Istarski župan Valter Flego istaknuo kako je ovaj mimohod ponovno pokazao “sliku zajedništva, jedinstva, kompaktnosti”.

“Ponosni smo na branitelje, na njihov ratni put i na sve što su oni učinili u Domovinskom ratu”, poručio je župan Flego.

U Domu hrvatskih branitelja otvorena je izložba vezana uz ratnu tematiku koja je u Puli već gostovala daleke 1993. godine. Riječ je o izložbi “Documenta Craotica” ili “Hrvatska je napadnuta! Zaustavimo rušenje” koja na jednom mjestu okuplja ciklus ratnih plakata koji su uz pomoć fotografija i jasnih natpisa upozoravali svijet da je Republika Hrvatska vojno napadnuta i da međunarodna zajednica nešto mora poduzeti.

U Vukovaru položeni vijenci i zapaljene svijeće

Brojna izaslanstva u nedjelju su položila vijence i svijeće zapalila na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

Vijence je položilo izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Galićem, Grada Vukovara predvođeno predsjednikom Gradskoga vijeća Tomislavom Šotom i zamjenikom gradonačelnika Marijanom Pavličekom, Koordinacije udruge pristeklih iz Domovinskoga rata Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara, Hrvatske vojske te Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Molitvu je predvodio župnik Župe sv. Filipa i Jakova i gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru fra Ivicia Jagodić koji je potom služio i misu zadušnicu u crkvi sv. Filipa i Jakova.

Vijesti

Predivno !!! Suze svetog Lovre: Čaroban prizor sa Mosora – kamera snimila čak 246 meteora!

Published

on

Foto: @Hrvatski astrononski savez

Čaroban prizor sa Mosora – kamera je noćas snimila čak 246 meteora!

Suze svetog Lovre najvidljivije su bile upravo noćas. Perzeidi, kiša meteora s najpoetičnijim imenom u astronomiji –  nebeske krijesnice – noćas su bili svom maksimumu. No, što su zapravo Suze svetog Lovre?
“Njihovo podrijetlo je odnosno njihova majka je komet SwiftTuttle, koji se topi kad prolazi oko Sunca. Sunčev vjetar raznosi te čestice s njega i ostavlja oblak čestica koje nama kasnije postaju meteori”, objasnio je Dorian Božićević, tajnik Hrvatskog astronomskog saveza.

Želje smišljamo uvijek u isto vrijeme, u noćima između 12. i 13. kolovoza. “Zato što se u to doba godine Zemlja nađe na istoj poziciji, istom položaju u odnosu na Sunce na mjestu gdje se nalazi putanja kometa od kojeg potječu meteori”, kazao je Zvonimir Drvar, voditelj planetarija u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

Prema Zemlji jure brzinom od oko 60 do 80 kilometara u sekundi, a najviše će ih biti od ponoći do zore. Predstava na nebu vrijedi nespavanja.

Neki su gradovi i općine noćas su u tami! “Javna rasvjeta dosta može onečistiti javni prostor kad je takav prirodni fenomen u pitanju pa iz tog razloga smo odlučili večeras našim ljudima na otoku Murteru i svima onima koji se ovdje odmaraju i žive da što bolje i kvalitetnije uživaju u tom nebeskom fenomenu”, kazao je u srijedu navečer Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno.

Više o Suzama svetog Lovre ispričao je poznati astronom Korado Korlević. Najavio je kako noćas oko 50 posto Hrvatske neće vidjeti Perzeide, jer mora biti vedro da bi se oni vidjeli. Nadalje, jedan dobar dio Hrvatske neće ih vidjeti jer treba imati perfektnu noć, bez svjetlosnog onečišćenja.

“Imamo manje od 10 posto Hrvatske gdje nema ulične rasvjete toliko da smo ubili noćno nebo. Samo iz dijelova gdje se dobro vidi Mliječni put, vide se i Perzeidi”, kazao je Korlević.

Dodao je kako je oko 10 posto stanovnika Hrvatske moglo vidjeti Perzeide, i to između 22 sata i ponoći. 

Korlević je kazao i kako je ono što vidimo, zapravo jako maleno. “Bljesak koji vidimo je jako velik, može biti dug 20-30 kilometara i biti promjera nekoliko stotina metara. Komadić koji to napravi je veličine pahuljice. Ima silnu energiju zbog velike brzine. Nalaze se na visini od 80 do 100 kilometara, i jedini problem je ako smo vlasnici satelita, jer onda imamo o čemu brinuti”, rekao je astronom.

Dodao je i kako se oni “otkidaju od jednog tijela koje ima 26 kilometara, i njihovo roditeljsko tijelo dolazi tamo gdje su i mali komadići. Ali, ne u idućih 500 godina. Nema opasnosti od udara, pa čak ni od jako bliskog prolaza. Da se to desi, bilo bi neopisivo gadno”, rekao je Korlević. 

 DNEVNIK.hr.

Ucitavanje vijesti

EU

Italija uvela obavezno testiranje za dolaske iz Hrvatske i još tri države

Published

on

Italija je u srijedu naredila obavezno testiranje na koronavirus za sve koji u zemlju stignu iz Hrvatske, Grčke, Malte i Španjolske.

Nekad najpogođenija europska država, Italija je uspjela smanjiti broj zaraženih koronavirusom, no dužnosnici strahuju od ponovnog širenja zaraze. 

Talijanske vlasti su u srijedu zabilježile 481 novozaraženih i 10 novih slučajeva, dvostruko više nego koliko ih je prosječno bilo u lipnju kad je počelo ublažavanje restriktivnih mjera uvedenih u ožujku. 

Talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza je kasno u srijedu objavio da je potpisao uredbu kojom se zahtijeva test na koronavirus za sve koji stižu iz četiri države, a u potpunosti su zabranjeni dolasci iz Kolumbije. 

„Moramo nastaviti s oprezom kako bi zadržali rezultate koje smo postigli proteklih mjeseci kroz žrtvu svih“, napisao je na Facebooku. 

Hrvatska je u srijedu sa 130 novozaraženih zabilježila drugi najgori dan od početka pandemije, dok je Grčka s 262 slučaja zabilježila rekordan broj novooboljelih. 
 

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Markotić: Šest cjepiva u trećoj fazi testiranja, evaluacija u proljeće 2021.

Published

on

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić izjavila je u srijedu kako je u svijetu u trećoj fazi kliničkog ispitivanja šest cjepiva, a realno je za očekivati da će se na proljeće sljedeće godine sakupiti svi podaci i početi evaluacija po ubrzanom postupku.

Markotić je u Dnevniku NoveTV rekla kako je realno da bi se za šest cjepiva koja su u trećoj kliničkoj fazi negdje vjerojatno krajem proljeća sljedeće godine moglo prikupiti sve podatke koji bi bili evaluirani po ubrzanom postupku. U trećoj fazi zasad je šest cjepiva, dva iz Kine i četiri iz ostalih dijelova svijeta, rekla je.

Prednost pri cijepljenju, kazala je, imat će ljudi u rizičnim skupinama te zdravstveni radnici i oni koji su po prirodi posla više izloženi.

Za rusko cjepivo nema dovoljno podataka

O ruskom cjepivu protiv koronavirusa Spunik V kazala je kako nema dovoljno relevantnih znanstvenih i stručnih podataka.

“Više-manje zahvaljujući medijima doznali smo da se pojavilo rusko cjepivo. Ne postoje jasni podaci, ili ih barem Svjetska zdravstvena organizacija nije uspjela dobiti da su provedene sve faze kliničkog ispitivanja. Osobito treća faza koja zahtjeva više tisuća ispitanika, to je jako bitno radi dokaza učinkovitosti, i da se ne pojave nuspojave koje nismo mogli vidjeti na malom broju ispitanika”, objasnila je Markotić.

Upitana kako će izgledati nova školska godina i hoće li sva djeca u škole, Markotić je kazala kako su određena istraživanja pokazala da djeca nisu značajan prenosioc COVID-19, a osobito djeca u nižim osnovnoškolskim razredima.

Markotić očekuje da djeca krenu u školu regularno

“Očekujemo da djeca krenu u školu regularno. Možda su malo veći rizik srednje škole, bit će bitno da se ne vrate direktno s partijanja u školu. Plan je da djeca krenu u školu i da se prati situacija. Ako se pojavi neko žarište da se to sanira odmah”, kazala je Markotić.

Ako se jedno dijete u razredu zarazi, objasnila je da slijedi sve po istim principima kao i do sada kada se pojavi zaraza.

“Kontakti moraju ići u izolaciju. Na svakom je epidemiologu i na svakoj situaciji u razredu, znamo da infrastruktura nije ista, situacije nisu iste. Morat će se isključiti da se to dijete nije zarazilo negdje drugdje”, naglasila je Markotić.

Kako će zdravstveni radnici na jesen razlikovati COVID-19 i gripu, Markotić je kazala “klinički teško”.

“Potrudit će se svi liječnici i zdravstveni sustav da u komunikaciji sa svima uspijemo definirati o kojoj bolesti se radi. Sigurno će ići savjeti da svi koji imaju blaže respiratorne infekte ostanu doma, oni koji su teže da dođu u bolnicu na preglede i eventualnu hospitalizaciju”, zaključila je Markotić.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije