Diljem Hrvatske obilježava se Dan pobjede i branitelja

Središnja svečanost proslave 23. obljetnice Oluje obilježava se u Kninu, ali i ostatak Hrvatske odaje počast hrvatskim braniteljima.

Dan pobjede obilježava se u Primorsko-goranskoj županiji

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u nedjelju su izaslanstva Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, policije i političkih stranaka položila vijence na spomen obilježja na groblju Trsat, na Mostu hrvatskih branitelja Domovinskog rata te u Aleji poginulih branitelja i na središnjem križu na groblju Drenova.

Također Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja obilježava se u mnogim gradovima i općinama u Primorsko-goranskoj županiji, u kojima su položeni vijenci na spomen obilježja i priređen raznoliki program.

U Opatiji će danas biti održan Svečani opatijski mimohod u povodu proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Mimohod će započeti u 19 sati ispred hotela Ambasador, a završiti na Slatini. Na Slatini će biti odana počast poginulim braniteljima, uz podizanje zastave i himnu te prigodne govore i molitvu.

Na čelu mimohoda i ove godine bit će Zastavni vod koji će nositi zastave svih 17 brigada s tog područja. U povorci će sudjelovati čelnici svih jedinica lokalne samouprave s opatijske rivijere, Lovranski puhački orkestar, predstavnici policije, vatrogasaca, Crvenoga križa, lovaca, roditelji poginulih branitelja, gosti iz udruga branitelja i drugi građani.

Danas će, drugu godinu za redom, u organizaciji udruga Plavo bijeli otok, Klub navijača Armada Rijeka i Vavik vjerna Kirija, biti održana i manifestacija „Oluja na Kvarneru“.

Pripadnici udruga, njih 222, bakljama će osvijetliti Krčki most i tako obilježiti Dan domovinske zahvalnosti i 23. obljetnicu oslobodilačke Vojno-redarstvene operacije Oluja.

Manifestacija će početi u 18 sati u Senju paljenjem svijeća kod braniteljskog murala u Riječkoj ulici na Jadranskoj magistrali. U 19 sati će, uz prigodni glazbeni program, početi okupljanje posjetitelja u uvali Voz na otoku Krku, a bakljada na Krčkom mostu počet će u 21 sat.

Nakon bakljade predviđen je vatromet u čast svih hrvatskih branitelja i u spomen na Dan domovinske zahvalnosti, a program će se nastaviti nastupom više glazbenika u uvali Voz.

U Puli tradicionalni mimohod branitelja Istarske županije

Više stotina branitelja iz cijele Istre, pripadnika udruga prizašlih iz Domovinskog rata te predstavnici policije, županije i istarskih gradova sudjelovalo je u 6. tradicionalnom mimohodu koji je u nedjelju u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja održan u Puli.

Program obilježavanja počeo je svetom misom u pulskoj katedrali a nakon mise položeni su vijenci i zapaljene svijeće podno Centralnog križa na pulskom Gradskom groblju te kod Spomenika hrvatskim braniteljima u parku Franje Josipa na rivi.

Mimohod je krenuo uz zvukove sirena i crkvena zvona a predvođeni stjegonošama koji su nosili državni i županijski barjak, ratne stjegove jedinica koje su sudjelovale u ključnim akcijama u Domovinskom ratu, od najvećih kao što su 119. i 154. brigade, preko specijalne postrojbe policije Bak Istra, 35. inženjerijske bojne, postrojbe Vanga i ostalih jedinica te zastavama svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, u pratnji Puhačkog orkestra Grada Pule i pulskih mažoretkinja, sudionici mimohoda prošli su kroz središte grada te svoj put završili u parku Doma hrvatskih branitelja gdje je za sve sudionike priređen prigodni kulturno-umjetnički program.

“Jedan od najvažnijih dana u novijoj hrvatskoj povijesti, 5. kolovoza, kada je Dan domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i godišnjica vojno-redarstvene akcije “Oluja” obilježavamo najvećim mimohodom u našoj državi” – kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić dodavši kako u Hrvatskoj, kako je rekao “imamo na što biti ponosni i na što biti zahvalni”. Istarski župan Valter Flego istaknuo kako je ovaj mimohod ponovno pokazao “sliku zajedništva, jedinstva, kompaktnosti”.

“Ponosni smo na branitelje, na njihov ratni put i na sve što su oni učinili u Domovinskom ratu”, poručio je župan Flego.

U Domu hrvatskih branitelja otvorena je izložba vezana uz ratnu tematiku koja je u Puli već gostovala daleke 1993. godine. Riječ je o izložbi “Documenta Craotica” ili “Hrvatska je napadnuta! Zaustavimo rušenje” koja na jednom mjestu okuplja ciklus ratnih plakata koji su uz pomoć fotografija i jasnih natpisa upozoravali svijet da je Republika Hrvatska vojno napadnuta i da međunarodna zajednica nešto mora poduzeti.

U Vukovaru položeni vijenci i zapaljene svijeće

Brojna izaslanstva u nedjelju su položila vijence i svijeće zapalila na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

Vijence je položilo izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Galićem, Grada Vukovara predvođeno predsjednikom Gradskoga vijeća Tomislavom Šotom i zamjenikom gradonačelnika Marijanom Pavličekom, Koordinacije udruge pristeklih iz Domovinskoga rata Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara, Hrvatske vojske te Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Molitvu je predvodio župnik Župe sv. Filipa i Jakova i gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru fra Ivicia Jagodić koji je potom služio i misu zadušnicu u crkvi sv. Filipa i Jakova.