Đikić premijeru: Neki članovi Znanstvenog savjeta Vlade RH su u sukobu interesa

Ivan Đikić/HRT

Znanstvenik Ivan Đikić ponovno se u utorak obratio pismom premijeru Andreju Plenkoviću, tražeći ovoga puta od premjera odgovore zašto vlada nije definirala pravila kojim bi se regulirao sukob interesa u Znanstvenom savjetu Vlade jer su neki članovi u sukobu interesa.

“Posve je evidentno da su pojedini članovi Znanstvenog savjeta Vlade RH u klasičnom sukobu interesa, s obzirom da imaju svoje privatne firme (Gordan Lauc), privatni institut (Miroslav Radman) i privatnu bolnicu (Dragan Primorac) koje nisu javno deklarirali od početka rada ZS Vlade RH”, navodi Đikić.

Podsjeća kako su premijerov savjetnik Zvonimir Frka Petešić i ministar Vili Beroš tek nedavno najavili pisanje kodeksa ponašanja članova te pita zašto to nije napravljeno proteklih mjeseci rada znanstvenog savjeta.

Nastavak rada unatoč sukobu interesa

Đikić pita premijera i zašto je dopustio da dva člana Znanstvenog savjeta, koja su u studenome i sama priznala da su u direktnom sukobu interesa, nastave raditi u Znanstvenom savjetu, a riječ je o Gordanu Laucu i Draganu Primorcu. Kaže kako se na te izjave nitko iz Vlade nije osvrnuo već puna tri tjedna. “Naprotiv, te se informacije od javnosti prikrivaju, a meni uskraćuje odgovor na postavljena pitanja”, ističe Đikić.

Navodi kako je Gordan Lauc vlasnik Genos d.o.o. koja je provela postupak validacije PCR testa za covid-19 i koja prodaje GlycanAge test biološke dobi koji je dobar prediktor teškog oblika covida-19. Lauc je o svojim sukobima interesa obavijestio ostale članove znanstvenog savjeta tek 14. studenoga, osam mjeseci od početka rada znanstvenog savjeta, a iako je kroz to vrijeme diskutirao o testiranjima koja se trebaju promovirati medu građanima i medijski prezentirao takve teme u javnosti.

Kad je riječ o savjetniku premijera Draganu Primorcu, Đikić pita premijera je li znao da njegov savjetnik sve vrijeme u klasičnom sukobu interesa jer privatna bolnica Sv. Katarina kojoj je na čelu, od 17. listopada ove godine naplaćuje 350 kuna po antigenskom testu. Cijene testiranja u Primorčevoj bolnici među najvišima su u Hrvatskoj te proizlazi kako se, na takvim testiranjima, na svakom građaninu može zaraditi u prosjeku 40 eura. Vlada je na taj način, smatra Đikić, privatnicima omogućila zarade veoma visokih iznosa na testiranjima, koja ne podliježu bilo kakvim pravilima i limitima.

‘Brzo potvrditi ili otkloniti sumnje na korona profiterstvo’

“Vidite li Vi, gospodine premijeru, ikakvu odgovornost Vas i Vlade RH za to što su Vaši savjetnici Lauc, Primorac i Radman, i to po više osnova, trebali deklarirati sukobe interesa, a Vi ste na to trebali reagirati, ali niste?”, pita Đikić premijera i ističe kako građani trebaju brze odgovore od njega kao najodgovornije osobe, koji može potvrditi ili otkloniti sumnje o sukobu interesa u zdravstvu i na korona profiterstvo.

Na kraju pisma Đikić se osvrće na informaciju da je Vlada zahvalila na suradnji petorici dosadašnjih članova Znanstvenog savjeta, potpisnika apela upućenog javnosti, a zadržala one članove (Lauc, Primorac i Radman) koji su pod sumnjom na sukob interesa i koji, kako kaže, kroz dulje vrijeme u javnost odašilju zbunjujuće i kontradiktorne tvrdnje o pandemiji.

“Ovim postupkom možda ste i najjasnije do sada pokazali i javnosti poručili na čemu temeljite svoj odabir savjetnika i suradnika: čemu pridajete značaj, što cijenite a što Vas ostavlja ravnodušnim. No bez obzira na sve, moj savjet Vama je da dobro razmislite jesu li baš ovih pet vrhunskih stručnjaka, koji rade volonterski i sa srcem za ovu zemlju, oni koje trebate smijeniti?”

Riječ je o Andreji Ambriović Ristov, Nenadu Banu, Petri Klepac, Branku Kolariću i Igoru Rudanu.

Ban kazao da više nije član, ostali bez komentara

Molekularni biolog Nenad Ban kazao je u ponedjeljak medijima da više nije član Vladinog Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa i izrazio žaljenje što je ovaj događaj privukao toliku pozornost te istaknuo kako su njegove izjave bazirane na znanstvenim argumentima.

Ban je medijima izjavio da su njegove izjave bazirane na znanstvenim argumentima te da nema želju bilo koga kritizirati već samo pokušati komunicirati situaciju i predviđanja bazirana na znanstvenim podacima.

Ostali spomenuti znanstvenici za sada su bez komentara.

Vlada je u ponedjeljak kasno navečer odbacila tvrdnje da je premijer donio odluku o izbacivanju petorice članova vladinog Znanstvenog savjeta koji su potpisali apel zabrinuti širenjem epidemije covida-19.