Dijete ima pravo odrastati uz oba roditelja

Župan Ivo Žinić je u četvrtak sa svojim zamjenicima Romanom Rosavcem i Ivanom Celjakom u Hotelu Panonija u Sisku nazočio otvorenju stručnog skupa s temom „Dijete ima pravo odrastati uz oba roditelja“, koji je organizirao Centar za socijalnu skrb Sisak.

Župan i njegovi zamjenici su i na ovaj način iskazali potporu skupu, kojem je pokrovitelj Sisačko-moslavačka županija.

Ovim stručnim skupom želimo ukazati na potrebu zaštite one djece čiji roditelji u svojim sukobima prilikom razvoda braka , kada se ponašaju manipulativno, djecu koriste kao oružje, rekla je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Sisak Alenka Ljubešić.

Stručni skup se održao pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije, a otvaranju skupa nazočio je i župan Ivo Žinić:

“Cilj nam je da naša djeca koja dođu u takve pozicije imaju donekle jednaka prava kao i ostala djeca. Evo, imaju sreću da žive u sretnoj obitelji koja nemaju ovakve probleme. Stoga vas i s te strane podržavam, ovaj skup, Centar za socijalnu skrb, čestitam na organizaciji, jer je prisutno preko 100 sudionika na ovom skupu iz različitih djelatnosti, od pravnika, sudaca, psihijatara, zdravstvenih djelatnika, učitelja i svih onih koji dolaze u doticaj s djecom” – kazao je župan SMŽ Ivo Žinić.

Na stručnom skupu o temama su izlagali : prof. Franjo Šaban (CZSS Sisak- Podružnica Obiteljski centar) – „Prikaz slučaja manipulativnog razvoda braka; prim.Domagoj Štimac, dr.med., zamjenik ravnateljice i voditelj tima u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba izlagao je s temom „Manipulacija djecom u razvodima braka roditelja“, o temi „Neprikladna i/ili manipulativna ponašanja roditelja u razvodu braka u odnosu na djecu“ izlagala je prof.dr.sc. Branka Sladović Franz m, profesorica na Studiju za socijalnu rad u Zagrebu, o poteškoćama u sudskim postupcima razvoda braka uslijed manipulacije roditelja izlagala je sutkinja Općinskog suda u Sisku Nataša Ljuba Čobanov, dok je o temi „Manipulativna ponašanja u razvodu i mogućnosti obiteljske medijacije“ govorila dc.dr.sc Vanja Branica, profesorica na Studiju za socijalni rad u Zagrebu.