Digitalizacija mirovinskog sustava za 166 milijuna kuna

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje osigurao je preko Europskog socijalnog fonda 166 milijuna kuna koje će iskoristiti za informatizaciju mirovinskog sustava i uvođenje modernih informatičkih tehnologija koje će se koristiti kod primjene novih elektroničkih usluga.

Projekt u ponedjeljak predstavljaju ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović te ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar, a njegova je provedba predviđena do kraja 2023 godine. Glavnina sredstava, 85 posto, dolazi iz EU fonda, a 15 posto iz hrvatskog proračuna.

HZMO je jedan od najvećih javnih sustava u zemlji koji kontinuirano prati približno 1,5 milijuna radnika koji plaćaju socijalna osiguranja, više od 1,2 milijuna umirovljenika te više od 150 tisuća korisnika doplatka za djecu (za više od 300 tisuća djece), pa mu je, navode, oslanjanje na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju (ICT) nužnost.

“Nova IT rješenja, koja će se dijelom temeljiti i na primjeni umjetne inteligencije, omogućit će korisnicima e-komunikaciju s HZMO-om za veći dio usluga bez potrebe fizičkog dolaska na šaltere, a konsolidacija poslovanja nakon završetka projekta omogućit će proaktivniji pristup prema korisnicima te dostupnost usluga neovisno o radnom vremenu”, navodi ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar, donosi Večernji list.