DHT: Proglašeni najbolji djelatnici, destinacije i tvrtke u turizmu za 2019.

Večeras je u Vinkovcima, na imanju Kunjevci, dodijeljen prvi dio nagrada Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore u kategorijama za destinacije godine, atrakcije godine, nagrade poslovnom sektoru (Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku) te ljude u turizmu.

Uoči ove svečane dodjele nagrada, danas su za sudionike organizirane prezentacije, najprije posjet Slavonskom Brodu, Bukovlju gdje je smješten prvi brodski salaš – Eko – etno Salaš Savus na kojem je održano predavanje ‘Pokret Farm to Table’. Predavanje je održao Deni Srdoč, najmlađi chef u Hrvatskoj koji je ove godine dobio Michelinovu zvjezdicu.

Uz to, organiziran je posjet Kutjevu i Požegi gdje su održane radionice i degustacije s temom ‘Vinska priča – graševina’ uz uvodničare Anu Dijan i Krešimira Macana te vodstvo prvaka u sommelierstvu Siniše Lasana i Darka Lugarića u vinarijama Krauthaker i Galić u Kutjevu.

Također, organiziran je i posjet Parku prirode Papuk i Park šumi Jankovac, uz obilazak jankovačkog slapa Skakavac, jankovačkog jezera, groba grofa Jankovića i staklane. Na završetku obilaska održano je i predavanje ‘Papuk, tajanstveni dragulj Slavonije.

Nagradu za Charter kompaniju godine osvojila je kompaniju Adriatic Sailing u Zagrebu, nagradu za Hostel godine osvojio je Boutique Hostel Forum u Zadru, dok je nagradu za Lječilište/spa godine osvojila Specijalna bolnica Stubičke Toplice.

Posebno priznanje za razvoj ponude kontinentalnoga turizma otišlo je u ruke kuće u prirodi Zlatna Greda u Osijeku, dok je posebno priznanje za razvoj ponude luksuznog turizma uručeno ACI Marini Rovinj. Hotelskom investicijom godine proglašen je Grand Park Hotel Rovinj.

Nagrade HGK Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku dodjeljuju se poslovnome sektoru na temelju pokazatelja uspješnosti poslovanja i pokazatelja kvalitete u sveukupno četiri kategorije prema odgovarajućim potkategorijama: hoteli, kampovi, DMK putničke agencije i marine te u tri glavne kategorije: hosteli, charter kompanije i lječilišta/spa.

„Jačanje turizma povlači i jačanje lokalne ekonomije, ali i investicija. Slavoniji je prijeko potreban takav priljev novoga kapitala, ponajprije u smještajne kapacitete. Kada jednom krenu ulaganja, oživjet će obiteljska gospodarstva, povećat će se poljoprivredna proizvodnja kako bi pratila pojačanu potražnju za domaćim proizvodima. A zdravo gospodarstvo privlači ljude,“ poručio je predsjednik HGK Luka Burilović.

„Prigoda je da se osvrnemo unatrag na turističku godinu. Usprkos svim izazovima, možemo ocijeniti da je iznimno uspješna. Imamo stabilnu poziciju na globalnom tržištu. Ove smo godine u HTZ-u imali tri cilja, razvoj i rast kontinentalnoga turizma, pozicioniranje na dalekim tržištima i digitalizaciju,“ rekao je direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić.

„Znate što se pričalo u sedmom mjesecu, no znao sam da iza hrvatskoga turizma stoje rezultati i ljudi. Nećemo se uspoređivati jer nam to nije potrebno,“ rekao je ministar turizma Gari Cappelli, napomenuvši da će i Slavonija postati dio kolača hrvatskoga turizma koji pridonosi hrvatskome gospodarstvu. Najavio je i skorašnji dovršetak marketinške strategije za pet slavonskih županija.

Drugi dio nagrada dodijelit će se 4. listopada u Osijeku za 10 najboljih u turizmu u kategorijama: Turistička destinacija godine, Nagrada za održivi turizam, Plaža godine, Turistički događaj godine, DMK Putnička agencija godine, Restoran godine, Marina godine, Kamp godine, Hotel godine, nagrada „Anton Štifanić“ u kategoriji tvrtka/ustanova/udruga te pojedinac, Nagrada za životno djelo te Posebno priznanje za izniman doprinos turizmu Republike Hrvatske.

Organizatori Dana hrvatskog turizma su Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora, koji ovu manifestaciju organiziraju već dvanaestu godinu zaredom.

Generalni sponzor je Hrvatska elektroprivreda – tradicionalni pokrovitelj očuvanja hrvatske kulture i baštine. Sa željom da očuva, podupre i oživi kulturnu scenu u Hrvatskoj, HEP već dugi niz godina podupire projekte iz područja umjetnosti i kulture, ali i projekte koji za cilj imaju očuvanje tradicije i baštine. HEP- više od struje!