Deveto Hodočašće u Gvozdansko, obilježena 440. obljetnica bitke za Gvozdansko

U nedjelju je u Gvozdanskom pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović obilježena 440.obljetnica bitke za Gvozdansko te upriličeno 9. Hodočašće.

Program obilježbe počeo je Svetom misom, koju je u crkvi Sv. Filipa i Jakova predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić u zajedništvu sa sisačkim biskupom Vladom Košićem, a nastavljen je svečanim mimohodom i komemoracijom kod križa u Gvozdanskom svim žrtvama iz 1578., 1941. i 1991. godine.

Komemoraciji su uz brojne hodočasnike nazočili i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Ivan Krupec, ministar branitelja Tomislav Medved, župan sisačko moslavački Ivo Žinić, predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić i zamjenici župana Roman Rosavec i Ivan Celjak, 12 hrvatskih generala, kao i predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

U svom obraćanju župan Ivo Žinić ponovno je pozvao na hrabrost i odlučnost kakvu su imali branitelji Gvozdanskog i hrvatski branitelji u Domovinskom ratu, sada u drugačijim bitkama i s drugim opasnostima.

Ne smijemo dopustiti da Banovina, Pounje ili bilo koji kraj Hrvatske opusti, da pred prvom poteškoćom odustanemo i otputimo se izvan krvlju obranjene i stečene domovine.

Hrvatska može, uz zajednički napor na koji je pozvao župan, biti zemlja blagostanja, a istinu o poštenom, obrambenom i pobjedničkom Domovinskom ratu moramo isto tako svi zajedno čuvati, kako povijest nitko ne bi mogao prekrojiti i istinu zanijekati. Stoga u Gvozdansko i na druga mjesta povijesnih bitaka hrvatskog naroda treba dovoditi mlade i učiti ih na ovim slavnim primjerima kako se voli Hrvatska.