Deutsche Bank pogođen novim izvješćem o pranju novca, ponovno pale dionice

Pixabay

Deutsche Bank brani se protiv novih optužbi o pranju novca u četvrtak nakon što je list Financial Times objavio da je ta banka obavila transakcijau vrijednosti od31 milijardu eura više nego što se prije mislilo za upitne fondove Danske Bank. 

Glasnogovornik Deutsche Bank odbio je komentirati članak objavljen u tom listu. On je međutim kazao da nije odgovornost banke provjeravati korisnike te da su poslovne veze s Danske bank prekinute 2015.

Ta se svota pribraja svoti od 150 milijardi dolara koje je Deutsche bank oprala za estonsku podružnicu Danske Bank u razdoblju 2007-2015, što znači četiri petine protoka novca klijenata Danske Bank u Rusiji i bivšem Sovjetskom Savezu, objavio je Finacial Times citirajući osobe upoznate s problemom.

“Proteklih godina stalno smo jačali napore protiv pranja novca i utaje poreza”, izjavio je glavni financijski direktor Deutsche Bank James von Moltke.

Banka je također pod istragom  u odvojenom njemačkom slučaju  povezanom s tzv. Panamskim dokumentima.

Njemački istražitelji prošli su tjedan dva dana pretraživali frankfurtske urede Deutsche Bank u sklopu istrage o tome jesu li djelatnici Deutsche Bank određenim klijentima pomagali pri otvaranju bankovnih računa u poreznim oazama. 

Zviždač koji je otkrio navodno pranje novca u koje je uključena Danske bank rekao je prošli mjesec da je jedna velika europska banka pomogla u obradi sumnjivih transakcija do 150 milijardi dolara. Izvor izravno upoznat s problematikom tvrdi da se to odnosi na Deutsche Bank, navodi Reuters.

Deutsche Bank rekla je samo da je obradila uplate za Danske Bank no da su prekinuli s njom veze nakon što su identificirane sumnjive transakcije.

Dionice njemačke banke pale su za 4 posto u četvrtak, što je najnoviji udarac pokušaju izvršnog direktora Christiana Sewinga da stabilizira banku nakon tri godine gubitaka pod prijašnjom upravom.