Deset godina od kornatske tragedije vatrogasaca

Fb

Deseta je godišnjica kornatske tragedije, najveće u povijesti hrvatskog vatrogastva i najveće mirnodopske tragedije u Hrvatskoj, u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Preživio je samo tišnjanski vatrogasac Frane Lučić.

Poginuli su Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko StančićGabrijel SkočićHrvoje Strikoman,Tomislav CrvelinAnte CrvelinJosip LučićKarlo ŠeverdijaMarinko Knežević i Ante Juričev Mikulin.

Obiteljima stradalih još nije jasno kako se rutinska intervencija pretvorila u veliku tragediju i zašto su unesrećeni satima čekali pomoć.

Supruga stradalog vatrogasca Marinka Kneževića izjavila je: Tužna sam i ne znam što bih rekla jer ne znamo što se dogodilo, a voljeli bi znati, iako se vjerojatno nikad neće saznati. To jedino može znati onaj gore visoko koji sve vidi i koji nam daje snagu da živimo dalje. Da nije njega, bili bismo svi već gotovi. Teško je i nitko to ne može opisati, to jedino zna onaj koji je to doživio.

Ispred vatrogasnog doma JVP Šibenik oko 8 sati položeni su vijenci i svijeće u spomen na tragično stradale vatrogasce na Kornatu. Uz obitelji poginulih i mještane, počast stradalim kolegama došli su odati i vatrogasci iz okolnih gradova i mjesta, ali i ostatka Hrvatske ta Slovenije.

Na Kornatu kod kapelice sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, bit će služena misa zadušnica, a potom će okupljeni obići 12 suhozidnih spomen križeva koji su podignuti na mjestima gdje su vatrogasci stradali. Komemoraciji za poginule vatrogasce prisustvovat će i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Prisjećanje na tragični događaj počelo je jučer mimohodom sjećanja u Tisnom.