Demokrati: Plenković nema sluha za neistomišljenike u Znanstvenom savjetu

Izvor: HRT

Stranka Demokrati priopćila je u utorak kako smatraju da je izbacivanje pet članova vladina Znanstvenog savjeta sumrak struke i znanosti, a premijera Andreja Plenkovića su prozvali za “sanaderizaciju Hrvatske”.

“Ovakav način tretmana stručnjaka, nije samo sumrak struke i znanosti, hrvatske demokracije i zdravog razuma, nego je Plenković ugasio svjetlo. Nastupio je crni, balkanski mrak kojim želi ugušiti slobodu govora”, navodi u priopćenju predsjednik Demokrata Mirando Mrsić.

Smatra kako je 26 znanstvenika i liječnika svojim otvorenim pismom izrazilo zabrinutost oko širenja koronavirusa u Hrvatskoj, a koje je oprečno političkim stavovima premijera Plenkovića.

“Upravo je to generiralo reakciju vlade koja je spomenutim članovima Znanstvenog savjeta u ‘rukavicama’ poručila kako su nepoželjni jer dosljedno ne provode HDZ-ove interesne politike”, stoji u priopćenju.

Iz Demokrata poručuju kako Hrvatska opet proživljava “sanaderizaciju”. “Država, to sam ja. Samo u Plenkovićevoj režiji”, navodi Mrsić.

Mediji su u ponedjeljak navečer objavili da je pet članova vladinog Znanstvenog savjeta izbačeno iz tog tijela nakon što je 26 istaknutih hrvatskih liječnika i znanstvenika objavilo apel javnost, zabrinuti širenjem drugog vala pandemije u Hrvatskoj i velikim brojem žrtava.

Glasnogovornik Vlade RH Marko Milić odbacio je u ponedjeljak kasno navečer tvrdnje da je premijer donio odluku o izbacivanju petorice članova vladinog Znanstvenog savjeta koji su potpisali apel zabrinuti širenjem epidemije covida-19. Riječ je o Andreji Ambriović Ristov, Nenadu Banu, Petri Klepac, Branku Kolariću i Igoru Rudanu.