Demanti Fonda za financiranje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog goriva NE Krško

Iz Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog goriva NE Krško u redakciju je pristigao demaniti na tekst koji smo objavili pod naslovom: Gradonačelnik Petrinje Dumbović: Da li je ovo moguće? Da li je ovo istina?“. Demanti prenosimo u cijelosti:

Predmet: Demanti na članak Nacionalno.hr od 12.03.2020.

Poštovani,

sukladno članku 40. Zakona o medijima, a u cilju objektivnog informiranja dostavljamo Vam odgovor na članak objavljen 12. ožujka 2020. godine na portalu www.nacionalno.hr pod naslovom „Gradonačelnik Petrinje Dumbović: Da li je ovo moguće? Da li je ovo istina?“.

Navedeni članak prenosi niz neistinitih izjava gosp. Darinka Dumbovića koje opetovano potiču stvaranje atmosfere straha i panike, te nerazumijevanje materije zbrinjavanja radioaktivnog otpada u Republici Hrvatskoj. Upravo ovakvim postupcima stigmatizira se lokalna zajednica i opstruira mogućnost razvoja Općine Dvor.

Fond se ne bavi, niti se bavio „mutnim igrama, niti „kupuje“ roditelje i djecu slatkišima, darovima i kompjuterima, kako je izjavio gosp. Dumbović.

Obveza Republike Hrvatske, kao članice Europske unije, te zemlje koja posjeduje radioaktivni otpad jest na odgovoran i siguran način zbrinuti radioaktivni otpad (RAO) i iskorištene izvore ionizirajućeg zračenja (II). Za osnivanje i upravljanje navedenim Centrom, kao i komunikaciju s javnošću i informiranje javnosti i medija zadužen je Fond za financiranje razgradnje NEK.

S obzirom na to da Fond redovno zaprima upite lokalnog stanovništva za dodatnim informacijama, nastavit će s aktivnostima informiranja lokalne, a i opće javnosti o ovoj tematici.

S poštovanjem,

direktor Fonda
Hrvoje Prpić, dr. med., MBA