Demanti Dir. Fonda Hrvoja Prpića

Direktor Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada NE Krškog Hrvoje Prpić, dr. med., MBA uputio je našem portalu demanti na objavljene tekstove.

Demanti prenosimo u cijelosti:

Predmet: Demanti na članke Nacionalno.hr od 25.04.2020. i 27.04.2020.

Poštovani,

sukladno članku 40. Zakona o medijima, a u cilju objektivnog informiranja dostavljamo Vam odgovor na članak objavljen 25. travnja 2020. godine na portalu www.nacionalno.hr pod naslovom „Koronavirus je zaustavio cijeli svijet, ali ne i one koji su naumili u Trgovsku goru skladištiti radioaktivno smeće“, te članak objavljen 27. travnja 2020. godine na istom portalu pod nazivom „Dumbović: “Vlada RH je napala Banovinu nuklearnim i radioaktivnim otpadom”“.

Navedeni članci prenose niz izjava gosp. Darinka Dumbovića koje opetovano nisu istinite, potiču strah i paniku, te izvrću činjenice.

Jedna od dvije osnovne djelatnosti Fonda je, između ostalog, zbrinjavanje radioaktivnog otpada u Republici Hrvatskoj. Pitanje zbrinjavanja radioaktivnog otpada je pitanje od državne važnosti za Republiku Hrvatsku sa rokovima koji se moraju ispoštovati, te je Fond tijekom trajanja pandemije uzrokovane virusom COVID-19 organizirao nesmetano odvijanje rada uz pridržavanje svih mjera i uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite. Aktivnosti komunikacije s javnošću, prema preporukama, odvijaju se elektroničkim putem i putem medija, a sve aktivnosti koje uključuju rad na terenu su odgođene do normalizacije stanja u državi.

Fond je 22. travnja 2020. godine uputio načelniku Općine Dvor i predsjedniku Općinskog vijeća dopis s pozivom na imenovanje člana povjerenstva u svojstvu predstavnika lokalne zajednice za sudjelovanje u provedbi postupka javne nabave za izradu dokumentacije i provedbu aktivnosti za ishođenje dozvola za izgradnju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, te odabiru najpovoljnije ponude. Ovakvo sudjelovanje uobičajeni je način uključivanja lokalne zajednice u istovjetne projekte u svim svjetskim praksama.

Gosp. Dumbović navodi da će se napraviti bazen radioaktivnog i ostalog smeća, što je plasiranje lažnih informacija i zastrašivanje javnosti. U Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada neće se raditi bazen, neće se odlagati nuklearni otpad, niti će se odlagati „ostalo smeće“. Centar ima jasno propisano da će skladištiti srednje i nisko radioaktivni otpad, o čemu se komunicira u javnosti, a informacije su javno dostupne na našim internetskim stranicama.

Projekt zbrinjavanja radioaktivnog otpada jest kapitalni projekt i pruža niz mogućnosti za razvoj lokalne zajednice, prosperitet, napredak i povećanje kvalitete života lokalnog stanovništva.

Organizacija izleta školske djece, a u navedenom slučaju se radilo o posjetu Tehničkom muzeju u Zagrebu, još je jedna od aktivnosti informiranja i uključivanja lokalne zajednice u projekt. Ova aktivnost, kao i ostale planirane, odgođena je zbog trenutne pandemije, kako smo ranije naveli. Izuzev ove aktivnosti, predviđen je niz drugih aktivnosti kojima bi se tematika približila različitim interesnim skupinama.

Napadi koji se plasiraju u javnost na svaku aktivnost koju Fond provodi nisu u interesu lokalne i opće javnosti, već služe opstruiranju provođenja projekta, podizanju panike, stigmatiziranju lokalne zajednice i zastrašivanju javnosti.

S poštovanjem,

direktor Fonda
Hrvoje Prpić, dr. med., MBA