Povezite se

Vijesti

Demanti Dir. Fonda Hrvoja Prpića

Objavljeno

-

Direktor Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada NE Krškog Hrvoje Prpić, dr. med., MBA uputio je našem portalu demanti na objavljene tekstove.

Demanti prenosimo u cijelosti:

Predmet: Demanti na članke Nacionalno.hr od 25.04.2020. i 27.04.2020.

Poštovani,

sukladno članku 40. Zakona o medijima, a u cilju objektivnog informiranja dostavljamo Vam odgovor na članak objavljen 25. travnja 2020. godine na portalu www.nacionalno.hr pod naslovom „Koronavirus je zaustavio cijeli svijet, ali ne i one koji su naumili u Trgovsku goru skladištiti radioaktivno smeće“, te članak objavljen 27. travnja 2020. godine na istom portalu pod nazivom „Dumbović: “Vlada RH je napala Banovinu nuklearnim i radioaktivnim otpadom”“.

Navedeni članci prenose niz izjava gosp. Darinka Dumbovića koje opetovano nisu istinite, potiču strah i paniku, te izvrću činjenice.

Jedna od dvije osnovne djelatnosti Fonda je, između ostalog, zbrinjavanje radioaktivnog otpada u Republici Hrvatskoj. Pitanje zbrinjavanja radioaktivnog otpada je pitanje od državne važnosti za Republiku Hrvatsku sa rokovima koji se moraju ispoštovati, te je Fond tijekom trajanja pandemije uzrokovane virusom COVID-19 organizirao nesmetano odvijanje rada uz pridržavanje svih mjera i uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite. Aktivnosti komunikacije s javnošću, prema preporukama, odvijaju se elektroničkim putem i putem medija, a sve aktivnosti koje uključuju rad na terenu su odgođene do normalizacije stanja u državi.

Fond je 22. travnja 2020. godine uputio načelniku Općine Dvor i predsjedniku Općinskog vijeća dopis s pozivom na imenovanje člana povjerenstva u svojstvu predstavnika lokalne zajednice za sudjelovanje u provedbi postupka javne nabave za izradu dokumentacije i provedbu aktivnosti za ishođenje dozvola za izgradnju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, te odabiru najpovoljnije ponude. Ovakvo sudjelovanje uobičajeni je način uključivanja lokalne zajednice u istovjetne projekte u svim svjetskim praksama.

Gosp. Dumbović navodi da će se napraviti bazen radioaktivnog i ostalog smeća, što je plasiranje lažnih informacija i zastrašivanje javnosti. U Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada neće se raditi bazen, neće se odlagati nuklearni otpad, niti će se odlagati „ostalo smeće“. Centar ima jasno propisano da će skladištiti srednje i nisko radioaktivni otpad, o čemu se komunicira u javnosti, a informacije su javno dostupne na našim internetskim stranicama.

Projekt zbrinjavanja radioaktivnog otpada jest kapitalni projekt i pruža niz mogućnosti za razvoj lokalne zajednice, prosperitet, napredak i povećanje kvalitete života lokalnog stanovništva.

Organizacija izleta školske djece, a u navedenom slučaju se radilo o posjetu Tehničkom muzeju u Zagrebu, još je jedna od aktivnosti informiranja i uključivanja lokalne zajednice u projekt. Ova aktivnost, kao i ostale planirane, odgođena je zbog trenutne pandemije, kako smo ranije naveli. Izuzev ove aktivnosti, predviđen je niz drugih aktivnosti kojima bi se tematika približila različitim interesnim skupinama.

Napadi koji se plasiraju u javnost na svaku aktivnost koju Fond provodi nisu u interesu lokalne i opće javnosti, već služe opstruiranju provođenja projekta, podizanju panike, stigmatiziranju lokalne zajednice i zastrašivanju javnosti.

S poštovanjem,

direktor Fonda
Hrvoje Prpić, dr. med., MBA

Vijesti

HAK: Pojačan promet u priobalju i na pojedinim graničnim prijelazima

Published

on

Dodao

Pojačan je promet na cestama u priobalju, većini cesta u smjeru unutrašnjosti, kao i na pojedinim graničnim prijelazima, izvijestili su u subotu popodne iz HAK-a te dodali da je zbog prometne nesreće prekinut promet na staroj cesti kroz Gorski kotar u mjestu Močile kod Vrbovskog.

Na autocestama u blizini odmorišta i čvorova mogući su kraći zastoji, vožnja u koloni, usporeno, pa iz Hrvatskog auto kluba mole za strpljenje.

Zbog pojačanog prometa i aktualnih kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom prometu. 

Osobna vozila na izlaz iz Hrvatske najduže čekaju na graničnim prijelazima sa Slovenijom, najduže na prijelazu Kaštel/Dragonja sat i pol te po sat na Maclju, Rupi i Plovaniji. Na prijelazu Kaštel na ulaz u Hrvatsku čeka se dva sata, a na Plovaniji jedan sat.

U pomorskom prometu nema poteškoća.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Unatoč epidemiji koronavirusa Jelsa ostvaruje odlične turističke rezultate

Published

on

Dodao

Općina Jelsa u srpnju je ostvarila najbolje turističke rezultate na otoku Hvaru. Riječ je o čak dvije trećine prošlogodišnjih gostiju, što je bilo iznad svih očekivanja. Turističke brojke u kolovozu još su bolje. U Jelsi se u ovome trenutku odmara nekoliko tisuća gostiju, a za odlične pokazatelje svakako je zaslužna i turistička ponuda kojoj se iz godine u godinu podiže kvaliteta.

Već smo ranije pisali o lokaciji koja je u Jelsi postala nezaobilazna za domaće i strane goste. Riječ je o Tirkiz Beach baru koji je svoja vrata u turističkom smislu otvorio sredinom srpnja.

Ova prekrasna ljetna oaza koja se nalazi na svega nekoliko metara od mora postala je idealno mjesto za opuštanje kupača i prolaznika.

“Željeli smo stvoriti lounge bar u kojemu po pristupačnim cijenama gosti mogu uživati u vrhunskoj usluzi. Posebno se ponosimo širokim izborom koktela te nezaobilaznim ginovima” kazao je prilikom otvorenja vlasnik bara Denis Carić.

Ukoliko želite uživati u predivnim izlascima sunca, tirkiznom moru i romantičnom pogledu na okolinu uvale i plažu Fontana Tirkiz Beach bar je pravo mjesto za vas.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Rusija počinje s proizvodnjom prve serije cjepiva protiv covida-19

Published

on

Rusija započinje proizvodnju prve serije svojega novog cjepiva protiv covida-19, objavila je u subotu novinska agencija Interfax, pozivajući se na ministarstvo zdravstva.

Rusko cjepivo protiv koronavirusa prvo je koje ide u proizvodnju, ali neki ruski znanstvenici izjavili su kako strahuju da s ovako brzim odobrenjem regulatora Moskva želi staviti nacionalni ugled ispred sigurnosti.

Rusko cjepivo bit će odobreno prije uobičajenih ispitivanja koja se provode na tisućama ljudi, a poznata su kao faza III.

Ta je faza ključna da bi cjepivo dobilo zeleno svjetlo regulatora.

Cjepivo “Sputnik V” nazvano je po prvome satelitu koji je Sovjetski Savez lansirao 1957. i tek treba proći završnu fazu ispitivanja.

Predsjednik Vladimir Putin javnost uvjerava da je cjepivo sigurno te da je njime cijepljena jedna od njegovih kćeri te da se nakon cijepljenja dobro osjećala. 

Interfax prenosi da je moskovski institut Gamaleja, koji je razvio cjepivo, ranije najavio kako će Rusija do prosinca ili siječnja mjesečno proizvoditi oko 5 milijuna doza novog cjepiva, objavio je Interfax.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije