Debitant Alen Poljak slavodobitnik 302. Sinjske alke

Sa sedam punata debitant Alen Poljak slavodobitnik je 302. Sinjske alke – viteške igre kojom se slavi pobjeda nad osmanskim osvajačima 14. kolovoza 1715.  Natjecanju nazoči predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te brojni dužnosnici i gosti. 

Nakon što su se alkari postrojili, intonirana je ‘Lijepa naša’, a alkarski vojvoda Ante Vučić održao je pozdravni govor. Poslao je poruku zajedništva mira i pozvao cijeli hrvatski narod da se veseli sa Sinjanima. Pozdravio je sve prisutne političare, veleposlanike, crkvene dostojanstvenike i ostale visoke uzvanike.

Najveće oduševljenje izazvao je pozdrav vaterpolistima i Ivici Tucku – izborniku hrvatske vaterpolske reprezentacije.

“Vrijednosti koje su nas krasile kroz Domovinski rat potrebne su nam i danas u miru – da naša mladost ne odlazi van, već da na rodnoj grudi gradi budućnost. Vjerujem da čelni ljudi naše države, iako smo suočeni s kušnjama i odlukama koje nam pokušavaju nametnuti izvana – vode politiku za bolji život svih nas.

Kao alkarski vojvoda, u ime svih onih koji su kroz povijest ginuli za domovinu i svih nas koji volimo Hrvatsku – dajem poptoru predsjednici i premijeru da štite interese Hrvatske i Hrvata izvan domovine”, poručio je Vučić.

Svoj je govor završio riječima prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana: “Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što”.

“Neka pobijedi najbolji, oko sokolovo i čvrsta desnica”, poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarovićkoja je prije početka Alke posjetila crkvu Čudotvorne Gospe Sinjske i prošetala središtem Sinja. U Sinj je stigao i Božo Petrov koji je dio djetinjstva proživio u Sinju. Kazao je kako u Sinj nije došao skupljati političke bodove. Na Alku je došao u društvu Mire Bulja, Sinjanina i bivšeg alkarskog momka.

Uoči početka 302. Sinjske alke, u nedjelju je u Alkarske dvore na tradicionalni vojvodin prijem  stigao državni vrh i drugi uzvanici na čelu s pokroviteljicom Alke predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović, kojoj je uručen dar, a sve nazočne je pozdravio predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić.

Alka je pojedinačno viteško nadmetanje u kojem može sudjelovati najmanje 11 i najviše 17 konjanika alkara, a slavodobitnik je onaj koji u tri utrke gađanjem u alku prikupi najviše punata, odnosno bodova. Alkar u punom trku mora proći trkalištem dužine 160 m za najviše 12 sekundi, kopljem gađa središte željezne alke koja visi iznad trkališta na 3,32 metra.

Svaki pogodak “u sridu” slavi se oglašavanjem limene glazbe, te pucnjima iz “mačkule” – starinskog topa. Trče se tri trke i bodovi se zbrajaju. Alkar s najviše osvojenih bodova postaje slavodobitnik.

Slavodobitnik Alke je bogato nagrađen, a Sinjani i narod Cetinske krajine do sljedeće ga Alke slave kao svojega najboljeg junaka i viteza. U znak priznanja za poticanje domoljublja i očuvanje povijesnih, kulturnih, etnografskih i drugih vrijednosti, Sinjska alka je prema međunarodnim mjerilima proglašena pokretnim spomenikom kulture najviše kategorije 1979., a 15. studenog 2010. upisana je na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.