Davor Šuker novi – stari predsjednik HNS-a

HNS

Dosadašnji predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker i iduće četiri godine vodit će hrvatski nogomet.

Na Izbornoj skupštini održanoj u hotelu Sheraton Šuker je pobijedio sa 48 glasova za, Dario Šimić je bio protiv, a trojica su bila suzdržana. Predstavnici Hajduka i Splitsko-dalmatinskog nogometnog saveza su napustili sjednicu prije glasovanja.

Skupština ima 59 članova, međutim ‘vjerodajnice’ ima njih 56. Nogometni savez Istarske županije, te Nogometno središte Split nisu uspjeli odrediti svoje kandidate. Istrijani su na Izbornoj skupštini imali pravo na jednog predstavnika, a Središte koje čine dalmatinski županijski savezi na dvojicu.

U Skupštini sjede predstavnici županijskih saveza (21), svaki klub Prve HNL daje po dva člana (20), svi klubovi Druge HNL daju zajedno dva člana, klubovi trećih liga daju tri člana, klubovi nižih liga deset, a po jedan član dolazi iz Sindikata igrača, udruženja trenera te jedan zastupnik ženskog nogometa.

Šuker je HNS preuzeo u srpnju 2012. godine kada je naslijedio Vlatka Markovića koji je 13 godina vodio HNS. U travnju 2014. Skupština HNS-a jednoglasno mu je izglasala povjerenje za predsjednika HNS-a u razdoblju od 2014. do 2018. godine.

“Izborili smo svjetsko prvenstvo, unaprijeđen je sustav natjecanja, sve su bolji odnosi s domaćim institucijama, a na visokoj razini su odnosi s međunarodnim institucijama,” naglasio je Šuker u svom uvodnom govoru.

Jedan od gostiju HNS-a na Skupštini bio je Uefin dopredsjednik i predsjednik Njemačkog nogometnog saveza Reinhard Grindel koji je istaknuo kako njegov dolazak u Zagreb dokazuje Uefino jedinstvo.

“Mi ne dijelimo saveze na velike i male, ili na one s istoka ili zapada. U Uefi ne postoje različite skupine koje se međusobno svađaju već svi mi surađujemo,” kazao je Grindel pohvalivši Šukerov dosadašnji rad.