Davor Dretar: Ratujte, skidajte glave, ali ne preko džepova građana

Zastupnik Davor Dretar (DP) izjavio je u utorak, komentirajući plinsku aferu, kako se vjerojatno radi o “internom obračunu dvorskih moćnika“, klasičnoj intrigi kakve se ne bi posramio ni Richelieu, francuski kardinal i državnih iz 17. stoljeća.

“Ratujte međusobno, skidajte si glave, ali ne preko džepova građana, vaše sedlanje i osedlavanje, pa onda i jahanje ove zemlje i institucija više se gledati ne da“, rekao je zastupnik u saborskom govoru na slobodnu temu.

Osvrnuo se i na pisanje medija da je USKOK ušao u HEP kako bi prikupio dokumentaciju o kupovini plina po višim i prodaji po nižim cijenama.

Jesu li istražitelji tamo po vlastitom osjećaju i nalogu tužiteljstva, jesu li tamo jer ih je netko pozvao da dođu ili ih je netko poslao, i tko bi to mogao biti, zapitao se Dretar, uvjeren da će se istina uskoro saznati.

Pitanja je puno, istina je samo jedna, siguran sam da će se u danima pred nama dokazati, izjavio je.

Pavliček: Ugasiti sve općine koje nisu financijski održive

Marijan Pavliček (HS) komentirao je podatak da se od 555 jedinica lokalne samouprave, od čega je 428 općina, njih samo 109 javilo za funkcionalno spajanje.

U 10 mjeseci ni jedna se općina nije javila za stvarno spajanje, jer lokalni šerifi, prvenstveno načelnici, ne žele ugasiti svoju fotelju, pa makar to bilo na štetu vlastitih mještana, rekao je.

Izrazio je nadu da će odluke, koje su sada dobrovoljne, postati obvezne. Moramo ići u reformu jedinica lokalne samouprave, odnosno ugasiti sve jedinice koje su financijski neodržive i ne  mogu servisirati vlastite troškove, poručio je i izrazio nadu da će općina Bogdanovci biti prva koja će se spojiti gradu Vukovaru.

Silvano Hrelja (NZ) izvijestio je o napretku projekta obiteljskih mirovina, ističući da on ide dobro.

Do 10. srpnja u HZMO zaprimljeno je oko 133 tisuće zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine, Zavod je riješio oko 91.500 zahtjeva ili 69 posto, a neriješeno ih je 41.300  ili 31 posto, naveo je, piše N1.