Daruvarske Toplice: Marcel Medak smatra se politički smijenjenim, iz Upravnog vijeća negiraju optužbe

Izvor: Youtube

Ravnatelj Daruvarskih toplica i daruvarski dogradonačelnik Marcel Medak (HDZ) optužio je u nedjelju bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa (nezavisni) da ga s mjesta ravnatelja smjenjuje iz političkih razloga kako bi “politički uhljebio” novu ravnateljicu te novcem Daruvarskih toplica spašavao proračun Bjelovarsko-bilogorske županije.

Na konferenciji za novinare u vijećnici Grada Daruvara sudjelovao je i daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček (HDZ) koji je izrazio zabrinutost zbog odluke župana jer smatra da bi mogla ozbiljno ugroziti daljnji turistički razvoj Daruvara.

“Za vrijeme dva mandata gospodina Medaka investirano je 40 milijuna kuna bez kreditnog zaduženja, a on je član više hrvatskih i međunarodnih stručnih tijela te uživa povjerenje ministra turizma. Osim političke smjene, tu je i 12 milijuna kuna prenesenog viška prihoda iz prethodnih razdoblja koje je na raspolaganju Daruvarskim toplicama za koje se bojimo da neće biti investirano u daljnji razvoj, nego na neke druge potrebe”, naglasio je Lneniček.

Nakon konferencije oglasili su se iz Upravnog vijeća toplica i negirali su optužbe te izjavili da je u tri posljednje godine Medakova mandata učinjena pronevjera od gotovo 600 tisuća kuna za koju smatraju njega “djelomično” odgovornim.

“U 2017. godini utvrđeno je da je nastao manjak u ugostiteljstvu Daruvarskih toplica, temeljem kojeg je ravnatelj Medak podnio kaznenu prijavu protiv odredene osobe, gdje je utvrdio da je pronevjera vršena dulje vremensko razdoblje, točnije od 2015. do 2017.”, rekla je na konferenciji za novinare predsjednica Upravnog vijeća Daruvarskih toplica Snježana Mišir.

Po njezinim riječima, u tri posljednje godine Medakova mandata učinjena je pronevjera od gotovo 600 tisuća kuna, što je najveća pronevjera takve vrste u povijesti županije, neovisno radi li se o privatnim ili javnim ustanovama.

“Otkrivena je tek nakon što je interna Revizija Bjelovarsko-bilogorske županije utvrdila i naložila da se objedinjeno informatički prati financijsko i nefinancijsko poslovanje, pa smatramo da je dio odgovornosti bio i na Medaku”, izjavila je Mišir.

Ustvrdila je da je određenih problema bilo i u ugovaranju i izvođenju građevinskih radova u Daruvarskim toplicama.

Na konferenciji za novinare sazvanoj sat vremena nakon što je Marcel Medak (HDZ) optužio bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa (nezavisni) da ga smjenjuje iz političkih razloga kako bi “politički uhljebio” novu ravnateljicu te novcem Daruvarskih toplica spašavao županijski proračun, Mišir je rekla da ne zna zašto se ravnatelj Medak predstavlja kao da je smijenjen i razriješen, jer on je još ravnatelj Daruvarskih toplica budući mu mandat traje do 1. prosinca 2017.

“Ravnatelj se može smijeniti samo usred mandata, što u ovom konkretnom predmetu nije slučaj. Upravo suprotno, Upravno vijeće sukladno zakonu raspisalo je natječaj za ravnatelja Daruvarskih toplica na koji se javilo pet kandidata uključujući i sadašnjeg ravnatelja Marcela Medaka. Svi kandidati smatrali su da imaju pravo konkurirati na to mjesto te da ono nije predodređeno za sadašnjeg ravnatelja”, pojasnila je Mišir.

Dodala je kako se razmatrala i Medakova molba, no da su osim pozitivnih rezultata koje je ostvario, tijekom njegova mandata postojali i određeni propusti.

Upravno vijeće Daruvarskih toplica je 2. studenoga većinom glasova za novu ravnateljicu izabralo Miru Zakor.