Darko Horvat: “Pokušat ćemo skinuti sve namete koji se planiraju uvoditi”

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Porezna reforma ušla je u javnu raspravu, no “na nož” su je dočekali brojni mali obrtnici i poduzetnici. Situaciju smiruje ministar gospodarstva Darko Horvat koji je dao ekskluzivnu izjavu za N1.

“Istog trenutka kad predmeti zakon dođe na mišljenje Ministarstu gospodarstva mi ćemo se boriti za svakog malog poduzetnika, mikro, mala i srednja trgovačka društva, za obrtnike.

Pokušat ćemo skinuti sve dodatne namete koji se planiraju uvoditi poduzetničkom sektoru i samim time osloboditi poduzetnike nameta koje bi im eventualne rekonstrukcije zakona mogla nanijeti. Ne samo do kraja godine, već i jedno duže vrijeme”, kazao je Horvat te dodao:

“Svjesni ste činjenice da ovo niti je početak niti je kraj porezne reforme. Mi smo s poreznom reformom započeli prošle godine, ovo je kontinuitet. Ona neće ni s ovim promjenama stati, ali ne na način da stvara bilo kakav dodatan problem, već da olakšava poduzetnicima poslovanje i omogući da poduzetnici radnika plaćaju što je bolje moguće.”

Ministar Horvat komentirao je i goruće pitanje Uljanika.

“U ovom trenutku, premam mojim informacijama, uprava vrlo turbulentno i intenzivno radi na osiguranju plaće za sedmi mjesec. Mi smo se u taj proces uključili. Hoćemo li tijekom ponedjeljka ili utorka iznaći adekvatno u okviru zakona moguće rješenje… Pričekajmo ponedjeljak, bit ćemo malo pametniji”, rekao je Horvat.

Zašto HBOR Uljaniku nije odobrio kredit?

“Ne možete ni očekivati da HBOR u svakom trenutku i bez bilo kakvih ograničenja pod svakojakim uvjetima može izdavati bilo kakve garancije ili bilo kakve kredite. HBOR je državna institucija koja ima svoja pravila ponašanja. U sklopu pravila podnesen zahtjev nije bio adekvatan mogućnosti da HBOR na taj način kreditira. Hoće li se taj zahtjev promijeniti, ispuniti neki drugi uvjeti, hoće li se naći potrebni kolateral da se do takvog kredita dođe, to ćemo vidjeti u ponedjeljak.”

Što poručuje radnicima brodogradilišta?

“Ja u ovom trenutku brižno pratim što se zbiva u Bruxellesu. Mi smo usuglasili plan restrukturiranja, želim da Bruxelles ili da određene primjene na plan ili da da zeleno svjetlo da se započne restrukturiranje. Kad stigne takvo zeleno svjetlo, bit će politička odluka kada i na koji način u to restrukturiranje ući.”