Darko Horvat o Uljaniku: Kašnjenje plaće dan ili dva nije problem

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Ministar gospodarstva na zanimljiv način je komentirao stanje u Uljaniku. Kaže kako nema saznanja o pokretanju stečajnog postupka, ali i da kašnjenje plaće dan ili dva nije problem.

“Prema mojim informacijama i u komunikaciji s upravom Uljanika, nemam informaciju da se u ovom trenutku insinuira bilo kakav stečajni postupak. Uprava u ovom trenutku traži izvore financiranja da bi isplatila plaću. Mi u Ministarstvu gospodarstva pokušavamo pomoći upravi da do isplate te plaće dođe. Bit ćemo malo pametniji u ponedjeljak“, odgovorio je ministar koji smatra da kašnjenje plaće dan ili dva nije problem.

“Budite svjesni činjenice da gotovo 50 posto ukupnoga vlasništva Uljanika leži na leđima radnika i sami radnici su dionici ovoga procesa. Uprava, radnici, ministarstva financija i gospodarstva u istom smo turbulentnom procesu, pokušavamo iznaći modalitet da brodogradnja u Puli i Rijeci opstane“, rekao je Horvat i dodao da “nema informacije da su se sredstva iz Uljanika pretakala u 3. maj”.

Ministar Horvat zaključio je kako “smo kroz inspekcijski nadzor Ministarstva financija neko činjenično stanje i u 3. maju i u Uljaniku uspjeli staviti na stol. U razgovoru s upravom, ali i svim dionicima ovoga procesa vidjet ćemo kakvi će se koraci poduzimati u nekoliko narednih dana”.

Podsjetimo, prosječna plaća u Uljaniku je šest tisuća kuna, sindikati kažu da je kod mnogih radnika ona i manja te da ljudi imaju problema s kupovanjem hrane za obitelj. Također isplata do 15. u mjesecu dio je kolektivnog ugovora.