Darko Dumbović: „Tradicija pjevanja ojkače u Petrinji nikada nije bilo, pa čak ni za vrijeme okupacije….“

Izvor: Portal53

Prije održavanja trećeg Festivala ojkača u Petrinji, predstavnici nekoliko braniteljskih udruga okupljenih u Koordinaciju udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje izrazilo je na mirni način svoje negodovanje održavanjem ovog Festivala u Petrinji.

Predsjednik Koordinacije Darko Dumbović je ponovio kako je ovaj Festival sigurno podijelio kako petrinjsku, tako i cjelokupnu hrvatsku javnost.

„Festival koji je zahvaljujući upornosti braniteljskih udruga iz Petrinje došao na razinu da ovaj Festival stvarno bude internacionalan, multikulturalan, da su zastupljeni i Hrvati kao većinski narod i Srbi kao pripadnici nacionalne manjine te Bošnjaci. Tradicija pjevanja ojkače u Petrinji nikada nije bila, pa čak ni za vrijeme okupacije“, rekao je uvodno Dumbović.

Podsjeća kako je hrvatska ojkalica zaštićena, univerzalna i ne prepoznaje nacionalnost. „Organizatori su ipak napravili iskorak i to im se mora priznati da imaju određenu dozu razumijevanja i hrabrosti i pozvali su skupine koje se bave s time, a da nisu Srbi, to je ipak jedan korak naprijed. Ubuduće, ukoliko bude ovog Festivala, onda će Festival biti zaista multikulturalan i međunacionalan.

Ako treba mi ćemo dovesti izvođače, ali neće biti nacionalnog okupljanja. Jer ovdje svako nacionalno okupljanje koje je bilo u Petrinji, jako je loše završilo“, kazao je Dumbović te podsjeća kako je na petrinjskom području za vrijeme Domovinskog rata ubijeno 598 ljudi, a za 89 ih se još traga. Ujedno je najavio kako početkom prosinca pripremaju okrugli stol o nestalima, ubijenima i o neprocesuiranju ratnog zločina na području, ne samo Petrinje, nego cijele Hrvatske.

Mirko Putrić, predsjednik Udruge hrvatskih domobrana Petrinje je podsjetio kako je ojkalica zaštićena u UNESCO-u za neke krajeve Hrvatske. „U te krajeve Hrvatske koji baštine ojkalicu ne spada petrinjsko područje, dakle petrinjsko područje ne baštini ojkalicu.

Sada je za nas to malo intrigantno, zašto se ojkalica gura u Petrinju gdje je nikada nije bilo. U ono vrijeme, a ja sam jako dugo u Petrinji, imam 78 godina, nikada se ojkalica zvanično nije ovdje pjevala. I sad, rat je prošao, zna se kako je Petrinja stradala, zašto sada na te rane stavljati sol i tu dovoditi ojkalicu ako je tu nikada nije bilo“, rekao je Putrić te dodaje kako oni nemaju ništa protiv nacionalnih manjina, no ne žele da im se nameće nešto čega na petrinjskom području nije bilo.

Mirni prosvjed je prokomentirao i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. „Mislim da je najvažnije da pružimo jedni drugima ruku i da damo mir. To je ono što je najvažnije za večeras. Kroz taj mir smo pokazali koja je kvaliteta života koja će biti u Petrinji bez razlike na sve razlike. Hvala svima koji su dali visoku razinu domaćinstva, hvala svim udrugama koje su proistekle iz Domovinskog rata koji su bili i ostali dostojanstveni i na razini one poruke koju moraju imati. Naši hrvatski branitelji su jedan korektiv koji će uvijek imati pravo reći svoje mišljenje“, rekao je Dumbović.

Uz veliki broj policijskih snaga kod Hrvatskog doma, branitelji su razvili transparent s natpisom „Tko je osuđen za zločine na Banovini? Petrinja-Kostajnica-Baćin-Kostrići-Banska Struga-Glina-Joševica“, a cijeli događaj je prošao bez incidenata. (Portal53.hr)