Darinko Dumbović: Financirat ćemo opremanje zaštitnog laboratorija u Petrinji!

Gradonačelnik Grada Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dumbović oglasio se sa otvorenim donacijskim pismom Županijskom stožeru civilne zaštite u kojem poručuje da će financirati opremanje zaštitnog laboratorija  u Petrinji!

“Epidemija novog koronavirusa COVID -19 promjenila je naše živote, ali i svakog od nas dovela do toga da se upita čini  li sve što je u njegovoj moći da posljedice ove bolesti budu što manje.

Svakodnevno pratim situaciju, ne samo u Petrinji, već i u Sisačko – moslavačkoj županiji, ali i na nivou cijele države. Pozdravljam i podržavam  sve napore koji se čine, jer ovo je vrijeme kad samo zajedništvo i solidarnost daju rezultat u borbi protiv nevidljivog , ali opasnog neprijatelja.
Koliko mi je poznato, Laboratorij Zavoda za javno zdravstvo Sisačko – moslavačke županije, na lokaciji Petrinja raspolaže  uređajem na kojem bi se moglo provoditi testiranje na  COVID -19, ali za stavljanje u funkciju potrebno je laboratorij i dodatno opremiti.

Grad Petrinja je spreman  iz svog proračuna,  a sukladno preporuci struke izdvojiti sredstva za financiranje opremanja zaštitnog kabineta, koji je neophodan za pokretanje laboratorijskog rada i koji štiti zdravlje stručnjaka (doktora ili lab. ing.) u radu sa visokoinfektivnim uzorkom).
Time bi osigurali uvjete za testiranje ne samo građana Petrinje, već i Sisačko moslavačke županije, što bi svakako pomoglo u borbi protiv epidemije na području naše županije.

Grad Petrinja je spreman financirati i uvođenje “drive- in” testiranja na koronavirus u Gradu Petrinji ( na lokaciji Doma zdravlja Petrinja ili drugoj)  ako medicinska struka to preporuči.
Na taj način bi građanima Petrinje bilo omogućeno da testiranje obave u svom gradu, zbog čega više ne bi trebali putovati u Sisak, a rasteretili bi i zdravstvene djelatnike  u OB Sisak, koji nose najveći teret u borbi s koronavirusom.

Pozdravljam zajedničku suradnju Županijskog civilnog stožera i Grada Petrinje jer nam je cilj isti: što manje oboljelih od COVID -19, sa što manje posljedica po zdravlje.

Zato  sam uvjeren da ćete razmotriti i prihvatiti moje prijedloge i da će oni vrlo brzo zaživjeti u Petrinji, na dobrobit građana Petrinje i Sisačko – moslavačke županije. “