Danas počinju radovi na spajanju brodskog vodoopskrbnog sustava na crpilište Sikirevci

Izvor: N1/Antonio Zavada

Danas počinju radovi na spajanju javnoga vodoopskrbnog sustava Slavonski Brod na crpilište Sikirevci kako bi se riješio problem opskrbe pitkom vodom Slavonskog Broda i okolnih općina, jer je od subote voda u slavonskobrodskom vodocrpilištu onečišćena ugljikovodicima te se ne može koristiti ni nakon prokuhavanja.

Početku radova u 10, 30 sati nazočit će ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, najavljeno je iz Hrvatskih voda.

Premijer Andrej Plenković u subotu je najavio da će se učiniti sve kako bi se vrlo brzo realizirao spajanje tog grada na sustav vodocrpilišta u Sikirevicma.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izdat će posebne dozvole, krenut će se ubrzano s potrebnim radovima kako bi se sustav spojio, istaknuo je premijer nakon zajedničke sjednice Stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije i Grada Slavonskog Broda zbog onečišćenja vode na vodocrpilištu u tom gradu. Spoj dvaju sustava trebao bi biti uspostavljen za 10 do 15 dana. Poručio da treba detaljno istražiti uzrok zagađenja bunara na vodocrpilištu Jelas.

Gradonačelnik Mirko Duspara onečišćenje vode povezuje s ekološkim incidentom koji se dogodio u srijedu kada je tijekom tlačnog ispitivanja dijela produktovoda od rafinerije u Bosanskom Brodu do Slobodnice došlo do istjecanja naftnih derivata.

Policijska uprava Brodsko-posavska izvijetila je sinoć da prikuplja podatke i istražuje ekološki incident koji se dogodio 28. ožujka na zapadnom ulasku u Slavonski Brod, a istragu provodi u konzultaciji s Državnim odvjetništvom.

Tvrtka Crodux energetika ispitivala ispravnost naftnog produktovoda koji vodi prema rafineriji nafte u Bosanskom Brodu. Radovi na produktovodu su počeli nakon što je Vlada s BiH i rafinerijom nafte u Bosanskom Brodu dogovorila proces plinofikacije koji trebao bi pomoći da se ubrza modernizacija te rafinerije i spriječi zagađenje zraka u Slavonskom Brodu.

Tvrtka Crodux energetika koja je provodila radove na cjevovodu tvrdi da je istekla količina od 150 do 200 litara naftnih derivata i da ta količina nije mogla zagaditi vodu sa slavonskobrodskog vodocrpilišta.

Građane vodom opskrbljuje 13 cisterni, a spremnici su postavljeni u sve mjesne odbore.