Petrinja: „Dani sjećanja 1991.-2017.“ – Oni su naša sjećanja “

„Oni su Hrvatska“ igrani je film koji je večeras pretpremijerno prikazan u Velikoj dvorani Hrvatskog doma Petrinja u sklopu programa „Dani sjećanja 1991.-2017.“ a u organizaciji UDVDR-a Klub žena Petrinja. Film je snimljen prema priči „Zaboravljene bitke“ brigadira HV-e Ivice Matešića-Jeremije, u produkciji Udruge „Žene u Domovinskom ratu“ Zadar, a u režiji Ivice Božića.

Svi zaslužni filma bili su prisutni, a sve ih je pozdravila i zahvalila im na dolasku u ime Grada Petrinje Viktorija Kaleb, zamjenica gradonačelnika.

Zamjenica Kaleb naglasila je kako je čast Gradu Petrinji što je predpremijera ovog filma upravo u našem gradu te rekla kako su i večeras Zadar i Petrinja jedno.

O nastajanju filma Ivana Haberle, predsjednice Udruge „Žene u Domovinskom ratu Zadar“, rekla je:

„Žene iz Udruge glume u filmu i članovi obitelji a sve su one zapravo večeras prvi put u Petrinji vidjele film. Znači, iza nas koji smo došli iz Zadra je veliko uzbuđenje baš radi toga što film nitko nije vidio, kao ni naši prijatelji iz Vojne policije koji su isto tako sudjelovali. Mi smo rekli da je ovaj film vapaj malog hrvatskog čovjeka zbog prevelike žrtve koju smo doživjeli i tijekom Domovinskog rata, a iz pozicije u kojoj se nalazimo danas. Ipak, ta žrtva je pogažena. Ta žrtva se ne cijeni i mi smo zapravo netko tko je postao nepoželjan element u ovom današnjem hrvatskom društvu.

Naš smisao rada udruge, jednog dijela civilnog društva, je očuvanje istine o Domovinskom ratu, a jedan od načina je evo i ovako zapisujući svjedočanstva iz Domovinskog rata. Oživljavajući svjedočanstva kao što smo napravili iz ovog zapisa koji je napravio brigadir Ivica Matešić Jeremija.“

Za sjećanje na ovaj značajan događaj i za Petrinjce i za Zadrane, nakon filma, zamjenica Kaleb gostima je poklonila tradicionalnu petrinjsku Stucku i „Petrinjski žrtvoslov“.