Vladin Ured za udruge već tradicionalno organizira Dane otvorenih vrata udruga, koji će se ove godine održati od 16. do 18. svibnja, kada će Kroz više od 300 događanja udruge širom Hrvatske otvoriti svoja vrata zainteresiranim građanima.

Kako bi građanima približile svoje programe i aktivnosti, udruge širom Hrvatske organiziraju brojne kreativne radionice, predavanja, predstave i akcije te na inovativne načine predstavljaju svoje društveno korisne projekte i programe, te mogućnosti uključivanja građana u volonterske programe.

Poseban naglasak i ove je godine na predstavljanju rezultata projekata i programa udruga financiranih sredstvima iz javnih izvora, kako bi time pridonijeli još većoj otvorenosti i boljoj transparentnosti rada udruga u Hrvatskoj.

Središnji događaj Dana otvorenih vrata bit će konferencija “Budućnost civilnoga društva: aktivan doprinos građana društvenim promjenama”, koja se održava 16. i 17. svibnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

Cilj je problematizirati aktualne oblike organiziranja građana, posebno mladih, te promišljati načine većeg motiviranja i mobiliziranja građana za teme od općeg dobra. Razmatrat će se i uloga javnih institucija i javnih izvora financiranja u aktivnom doprinosu građana društvenim promjenama, te mogućnosti uključivanja civilnog društva u aktivnosti organizirane u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

U sklopu konferencije dodijelit će se nagrade u sklopu poziva “Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga”, koji organiziraju Ured za udruge i Hrvatska udruga za odnose s javnošću. Nagrađenim udrugama osigurat će se stručna podrška savjetnika mentora i studenata za odnose s javnošću u osmišljavanju medijskih i komunikacijskih planova te troškovi izrade promotivnih materijala i oglašavanja programa udruga za promociju održivog razvoja.

Aktivnosti udruga mogu se pratiti putem mobilne aplikacije UdrugeInfo, koja je dostupna za preuzimanje na svim mobilnim platformama i omogućuje jednostavnu registraciju za udruge. Putem aplikacije građani mogu pretraživati aktivnosti udruga prema mjestu i vremenu njihova održavanja, odnosno informacijama koje su sadržane u Registru udruga, te stupiti u kontakt s udrugom koja ih zanima.

Ured za udruge će u sklopu Dana otvorenih vrata četvrtu godinu za redom organizirati “Šetnju kroz povijest udruživanja u Zagrebu”, kojom se želi javnosti približiti bogata povijest djelovanja udruga u Zagrebu. One su značajno doprinijele društveno-ekonomskom razvoju i postavile temelje modernog civilnoga društva, kaže se u priopćenju.