Dani osječkih branitelja: Obilježana 26. obljetnica osnutka 106. brigade HV-a

Osijek, 28.06.2011 - U sklopu obilježavanja dana osječkih branitelja, na križanju osječke Vukovarske i Trpimirove ulice, jučer je otkrivena umjetnička instalacija, u spomen na crvenog "fiću", kojeg je 27. lipnja 1991. godine, pregazio tenk tzv. JNA, čime je simbolički označen početak ratnih zbivanja i otpora velikosrpskom agresoru u Domovinskom ratu. foto FaH/ ds

U sklopu ovogodišnjih Dana osječkih branitelja u Osijeku je u četvrtak obilježena 26. godišnjica osnutka osječke 106. brigade Hrvatske vojske, osnovane 28. lipnja 1991. godine, dan nakon što je tenk Jugoslavenske vojske (JNA) na ulici pregazio legendarnog ‘crvenog fiću’, a medijski snimci te agresije obišli su svijet.

U povodu obljetnice na Trgu slobode kod Spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu cvijeće su položila izaslanstva Osječko-baranjske županije na čelu sa županom Ivanom Anušićem i Grada Osijeka predvođeno gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, te državna tajnica Ministarstva hrvatskih branitelja Nevenka Benić, izaslanica premijera Andreja Plenkovića i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Nakon toga, također na Trgu slobode, položili su vijence i zapalili svijeće kod Spomen-obilježja stradalnicima Domovinskog rata.

Prisjećajući se osnutka brigade, Ivan Bekavac, ratni zapovjednik diviziona protuzračne obrane u 106. brigadi, sada predsjednik Udruge branitelja 106. brigade, rekao je kako je brigada brigada osnovana 28. lipnja 1991. godine, dan nakon što je tenk JNA pregazio legendarnog crvenog fiću.

„Toga dana oformili smo dva bataljuna kao jezgru buduće brigade. Kroz brigadu je prošlo 12.066 hrvatska branitelja, od toga je 174 poginulo, jedan se još vodi kao nestao i bilo je 852 ranjenih”, dodao je Bekavac.

Osječko-baranjski župan Anušić, koji je bio pripadnik 106. brigade, naglasio je da se s ponosom sjeća tih ratnih dana obrane Osijeka i Hrvatske od agresije.

„Kako vrijeme prolazi svjesniji smo koliko je to bila velika zadaća i koliko je trebalo hrabrosti suprotstaviti se trećoj vojnoj sili u Europi, polunaoružani i bez ikakvog vojnog znanja. No srce, volja i ljubav prema državi je pobijedila. Nakon svega toga politika mora raditi da hrvatska država bude onakva kakvu su je zamišljali branitelji kada su ginuli za državu. Nadam se da će se sjećanje na njih prenositi i kad nas ne bude bilo na generacije koje dolaze”, rekao je Anušić.

Naglasio je kako je Slavonija bila najviše pogođena ratom, ali da se „nitko više ne smije izvlačiti na Domovinski rat, da je zbog njega gospodarstvo zaostalo i da smo zbog tog slabije razvijeni”.

Dodao je kako se moramo okrenuti razvoju gospodarstva i poduzetništva i ostanku mladih na ovom području „jer sve ratne pobjede gube smisao ako se iz Slavonije nastavi iseljavati ovim tempom”.

Na novinarsko pitanje kako komentira to da se pojavilo više od 3.000 novih zahtjeva za ostvarivanjem braniteljske invalidske mirovine, te ima li tu ‘prostora za manipulacije’, državna tajnica Benić odgovorila je kako „zahtjeve za ostvarivanje statusa, odnosno prava na invalidsku mirovinu, rješava Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, a ne Ministarstvo hrvatskih branitelja”.

Nakon polaganja vijenaca, državna tajnica Benić je u svečanom foajeu osječkog Hrvatskog narodnog kazališta na javnoj tribini zainteresirane branitelje upoznala je s najvažnijim odredbama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i podzakonskim aktima, pravilnicima i uredbama koje su u međuvremenu stupile na snagu.

U sklopu Dana osječkih branitelja, 106. brigade HV-a i hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije,jučer je održano Memorijalno trčanje od Tenje do Osijeka. Sudionici su istrčali 7-kilometarsku dionicu čiji je cilj bio raskrižje Vukovarske i Trpimirove ulice – ispred umjetničke instalacije ”Fićo gazi tenka!”. Upravo 27. lipnja, 1991. na tom je raskrižju tenk Jugoslavenske vojske pregazio crvenog fiću osječkih registracijskih oznaka, koji je postao simbol početka Domovinskog rata, ali i otpora hrvatskog naroda velikosrpskoj agresiji.

”Cijeli svijet zna za crvenog fiću. On simbolizira stradanje u Osijeku i Slavoniji, gdje je počela brutalna agresija koja je kasnije nastavljena i koja je rezultirala velikim brojem poginulih – naših sugrađana i hrvatskih branitelja. Upravo iz tog razloga svake godine moramo obilježiti ovo mjesto. Svi mi koji smo se ovdje zatekli prije 27 godina nismo mogli vjerovati da se to događa i mislim da će nam taj strašan prizor ostati u sjećanju cijeli život”, poručio je u srijedu Darko Nađ, predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge Grada Osijeka.