Dani meda u Osijeku: Među 67 uzoraka meda najbolji med OPG-a Matahlija iz Lopara

Dani meda u Hrvatskoj održani su od 4. do 6. listopada u Osijeku gdje su pčelari za ocjenjivanje prijavili 67 uzoraka različitih sorti meda.

Prijavljeno je i devet uzoraka mednih pića i dvije pakovine meda, proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda.

Ukupni pobjednik ovogodišnjeg ocjenjivanja je OPG Matahlija iz Lopara za cvjetni med koji je i ovogodišnji šampion kaduljinog meda. Šampion bagremovog meda je ove godine Dražen Bogdan iz Macinca. Šampion kestenovog meda je Ivica Kompes iz Kravarskog koji je i prošle godine imao najbolji kestenov med.

Najbolje medeno piće je medni liker od dunje Zvonimira Božića iz Donjeg Miholjca.

Svečano proglašenje rezultata te dodjela nagrada šampionima ocjenjivanja održana je u subotu u HGK – Županijskoj komori Osijek. Svečanosti su prisustvovali brojni gosti iz svih dijelova Hrvatske, predstavnici institucija koje prate pčelarstvo.

Kao uvod u dodjelu nagrada održano je stručno predavanje o aktualnostima u hrvatskom pčelarstvu o čemu je govorio predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos. O zaštiti pčela i pripremi pčela za uspješno prezimljavanje govorio je prof.dr.sc Nikola Kezić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Pčelarima koji su prijavili svoj med na ocjenjivanje dodijeljeno je 31 diploma “Zlatna žlica”, 28 diploma “Srebrna žlica”, 7 diploma “Brončana žlica” i jedna diploma za sudjelovanje.

(Hina)