Povezite se

Split

Dani kršćanske kulture u Splitu, Šibeniku i Dubrovniku od 6. do 16. travnja

Objavljeno

-

Međunarodnu manifestaciju Dani kršćanske kulture (DKK), koja se održava u Splitu, Šibeniku i Dubrovniku od 6. do 16. travnja otvoriti će u palači MIlesi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, a u Dubrovniku dubrovački biskup Mate Uzinić. 

Na Danima kršćanske kulture u desetak dana u tri južnohrvatska grada – Splitu, Šibeniku i Dubrovniku održat će se sedamdeset kulturnih priredaba. 
DKK su prvi put održani 2005. godine u Splitu i otada su postali prepoznatljiv sadržaj koji predstavlja važan doprinos kulturnom bogatstvu i raznolikosti u hrvatskom društvu. 
 Ciljevi su manifestacije, s jedne strane, ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo i pokazati zašto se europska kultura u svojoj najdubljoj matrici može nazvati kršćanskom te uputiti na djela i osobe bez kojih je ona nezamisliva. S druge strane, manifestacija želi otvoriti prostor suvremenim autorima, onima koji osluškuju vrijeme u kojemu živimo i koji na različitim područjima kulturnog i umjetničkog djelovanja stvaraju nadahnuti kršćanskom vizijom svijeta i stvarnosti.
Utemeljeni na takvom konceptu Dani kršćanske kulture uključuju izložbe, koncerte, tribine, okrugle stolove, predstavljanja knjiga i nosača zvuka, kazališne predstave, filmske projekcije itd., koji zajedno čine višednevni nezaobilazni kulturni i društveni događaj prepoznatljiva identiteta.
U okviru Dana kršćanske kulture dodjeljuje se i nagrada Andrija Buvina za doprinos kršćanskoj kulturi onoj osobi ili ustanovi koja je dala najzapaženiji doprinos razvoju kršćanske kulture, odnosno zastupanju kršćanskih vrijednosti u kulturno-javnom životu.
Za izniman doprinos kršćanskoj kulturi ove je godine nagrada Andrija Buvina dodijeljena utemeljiteljici Laudato televizije Ksenija Abramović, a bit će joj predana na svečanom zatvaranju manifestacije 16. travnja.
Na Danima kršćanske kulture, koji se održavaju 15. godinu u nizu, na području Splitsko-makarske, Dubrovačke i Šibenske biskupije, bit će upriličeno oko 70 sadržaja – filmskih projekcija, tribina, kazališnih predstava, okruglih stolova, predstavljanja knjiga koncerata, izložbi te tematskih putovanja, najavio je Miro Radalj, ravnatelj splitske nakladne kuća Verbum koja je organizator manifestacije.

Održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Prepoznali su je Ministarstvo kulture RH, Splitsko-makarska nadbiskupija, Dubrovačka biskupija, Šibenska biskupija te županije i gradovi domaćina koji su, ističe organizator, rado prihvatili pokroviteljstvo ili suorganizaciju manifestacije u zajedničkoj želji da ona doprinese popularizaciji i širenju kršćanske kulture kod nas.
Među ovogodišnjim sudionicima na Danima kršćanske kulture bit će  povjesničar Ljubomir Gudelj Velaga, mješoviti vokalni ansambl Camerata Vocale Split, čembalist i orguljaš Pavao Mašić, Dubrovački simfonijski orkestar te skladatelji i dirigenti Krešimir Magdić i Tomislav Fačini.

(Hina)

Nastavi pregledavati

Split

Branitelji osudili vandalski čin nad spomenikom Franji Tuđmanu u Splitu

Published

on

Izvor: dalmacijanews.hr

Koordinacija Udruga županijskih ratnih postrojbi, splitskih braniteljskih udruga te gradskih i županijskih stradalničkih udruga najoštrije su u utorak osudili vandalski čin kojim je u Splitu bojom zaliven spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

 Spomenik dr. Franji Tuđmanu je u noći s ponedjeljka na utorak poliven rozom bojom.

 Branitelji i stradalnici u priopćenju su zahvalili gradskom komunalnom redarstvu što su brzo sanirali štetu na spomeniku koji, ističu, simbolizira ne samo predsjednika Tuđmana, već i stvaranje samostalne, neovisne i suverene Hrvatske.

 Taj vandalski čin smatraju udarom na djelo prvog hrvatskog predsjednika od strane “onih koji se s činom stvaranja neovisne Hrvatske ne mogu i ne žele pomiriti”.

 Branitelji Splita i Splitsko-dalmatinske županije ističu kako ovakvi udari dolaze od onih društvenih i političkih marginalaca koji ne samo da ne prihvaćaju neovisnu hrvatsku, već ne prihvaćaju demokraciju niti taj jezik razumiju,

 “O njima i njihovoj spremnosti za političko lešinarenje govori i aktualni trenutak u kojem im nije stalo da izlože sebe i druge riziku kako bi pokušali obezvrijediti uspomenu na našega prvog predsjednika dr. Franju Tuđmana”, navode u priopćenju. 

 Taj spomenik, koji je postavljen 2013. godine za vrijeme dok je gradom upravljao gradonačelnik Željko Kerum, do sada je u nekoliko navrata pretrpio “napade” od oštećivanja do ispisivanja poruka, pa sve sada do bojanja rozom bojom.

 Splitska policija traga za počiniteljem.

Ucitavanje vijesti

Split

U Splitu otvoren Sajam sporta

Published

on

Sajam sporta “ST Sport EXPO” otvoren je u petak u splitskom sportskom centru Gripe gdje je na gotovo tisuću četvornih metara izložena sportska oprema i štandovi na kojima se promoviraju trčanje i maraton.

Otvaranjem sajma ujedno je otvorena i tradicionalna manifestacija “Split maraton”, koji se organizira 20. godinu zaredom, a središnji događaj ove manifestacije dogodit će se u nedjelju kad će se na splitskim ulicama održati utrka maratona i polumaratona.
Zamjenica predsjednika Organizacijskog odbora “Split maratona” Iris Jurčić istaknula je kako se ta manifestacija ove godine održava s upotrebom ekoloških čaša za vodu kojom će se maratonci osvježavati tijekom utrke. Na toj ekološkoj čaši je na hrvatskom jeziku ispisan poruka “Voda Je Život” a na engleskom jeziku je poruka “running water.”
Direktorica Turističke zajednice Splita Alijana  Vukšić je istaknula kako je iznimno važno što se “Split maraaton” održava u predsezoni jer se time Split promovira kao destinacija cjelogodišnjeg turizma i motivira se dolazak gostiju u grad i izvan sezone. Očekuje se da će za vrijeme trodnevnog trajanja manifestacije “Split maraton” u gradu pod Marijanom biti oko 4.000 sudionika iz 40 zemalja.
“Natjecatelji maratonci iz cijelog svijeta će trčati kroz najljepše lokacije Splita i preko svojih društvenih mreža poslati razglednice o ljepotama  grada što je najbolja reklama Splita,” rekla je Vukšić.
Na maratonu se očekuje sudjelovanje oko 900 a u polumaratonu oko 2.000 natjecatelja. 

U sklopu manifestacije, u subotu, 22. veljače, održat će se i utrka “Trofej Slobodne Dalmacije” na stazi od pet kilometra, dok će dječje utrke, ovisno o dobi, biti na dionicama od 650 metara, 1.250 i 2.500 metara.

Ucitavanje vijesti

Split

Općinski sud donio rješenje o ovrsi grada Splita

Published

on

Grad Split je od četvrtka pod prijetnjom ovrhe za koju je rješenje donio Općinski sud u predmetu u kojem je liječnik Nebojša Knežević tužio grad zbog svog zemljišta na TTTS-u na kojem su ucrtane gradske prometnice, potvrdio je Hini sud i gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

U izjavi za Hinu gradonačelnik Krstulović Opara nije želio komentirati slučaj već je samo kratko rekao da će pravna služba grada učiniti sve potrebno da zaštiti interese grada.

Upitan hoće li doći do problema u svakodnevnom funkcioniranju grada, kazao je da to ne može komentirati i ponovno dodao da će njihova pravna služba poduzeti sve mjere sukladne zakonu.

Na sudu se doznaje da je rješenje o ovrsi doneseno na temelju ovršne isprave, kao i da grad Split ima pravo na žalbu koja odgađa ovrhu. Također imaju rok od petnaest dana da dobrovoljno ispune tražbinu. 

Liječnik Nebojša Knežević i ostali tužitelji ovoga su ljeta zbog naplate spora Općinskom sudu u Splitu podnijeli ovršne prijedloge koji s kamatama iznose 150 milijuna kuna.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije