Dani Hrvatske poljoprivredno šumarske savjetodavne službe održavaju se u Jastrebarskom

U hotelu Princess u Jastrebarskom otvoren je Godišnji seminar Hrvatske poljoprivredno-šumarsko savjetodavne službe koji se održava od 28. do 30. svibnja. Na seminaru, koji je već tradicionalan, okupilo se dvjestotinjak savjetodavaca koji će u tri dana predstaviti plan rada za 2018. godinu i uručiti priznanja najboljim savjetnicima u 2017. godini te održati mnoštvo plenarnih predavanja i panel radionica.

U nazočnosti srodnih institucija i agronomske akademske zajednice skup je otvorio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak koji je ujedno i predsjednik Upravnog vijeća HPŠSS-a.

Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba je osnovana prije više od dvadeset godina i do sada je nekoliko puta mijenjala ime, a spajanjem sa Šumarskom savjetodavnom službom ove godine donijet je i novi Zakona o Hrvatskoj poljoprivredno-šumarskoj savjetodavnoj službi koji je prilagodio Službu novim izazovima u poljoprivredi u kojoj je upravo znanje najvrjedniji resurs.

Cilj i misija ovog seminara je prije svega edukacija savjetodavaca koji moraju biti spremni na sve veću digitalizaciju i brzinu prenošenja znanja i informacija. Djelatnici HPŠSS-a su upravo ti od kojih poljoprivrednici očekuju odgovore i zato moraju biti ne samo u toku, već ispred svog vremena.

Govoreći o reformi poljoprivredne politike u Hrvatskoj i ulozi službe u današnjoj poljoprivredi naše zemlje državni tajnik Majdak tom prigodom je istaknuo: “U sklopu reforme poljoprivredne politike RH, HPŠSS ima zapaženu ulogu, a u posljednjih godinu dana služba se uspješno usmjerila prema boljem iskorištenju EU fondova i realizaciji projekata, kako poljoprivrednika tako i same stožerne službe u servisiranju poljoprivrednika. U narednom razdoblju, kada Ministarstvo poljoprivrede ima za cilj ispregovarati što bolje uvjete za naše poljoprivrednike u sklopu novog ZPP-a (Zajednička poljoprivredna politika EU), službi predstoje, osim redovnih aktivnosti, izazovi pripreme i praćenja mladih OPG-ova za osiguranje stabilnog poslovanja i uspješne provedbe projekata.”

Kroz godišnji seminar te u okviru brojnih plenarnih i stručnih predavanja djelatnice i djelatnici HPŠSS dodatno će se obučiti za kvalitetniju edukaciju hrvatskih poljoprivrednika.