Danas svoja vrata otvaraju dvorišta zagrebačkog Gornjeg grada

Četvrtu godinu zaredom svoja vrata otvaraju gornjogradska dvorišta, ljetno izdanje omiljene zagrebačke manifestacije počinje danas. 

U 10 nezaboravnih dana, do 23. srpnja, na 7 biranih lokacija, svakoga dana od 18 do 24 svi koji to žele mogu zaviriti u prekrasna gornjogradska dvorišta, već dobro znana brojnim prijateljima i gostima Zagreba. Uživati mogu u ugođajima intimnog i ugodnog dvorišta obitelji Milovac u Opatičkoj 19, čarobnoga dvorišta Palače Erdödy-Drašković u Opatičkoj 29 ili nezaobilaznog, zabavnog dvorišta Palače Balbi u Demetrovoj 11. I ove godine, i zbog dvorišta kultnoga filma Tko pjeva zlo ne misli začinjenog posebnim zagrebačkim štihom u Basaričekovoj 11.

Ovog ljeta premijerno se predstavljaju čak tri nove lokacije. Po prvi puta izvan ‘strogoga’ prstena Gornjega grada i otvara se kuća u Radićevoj 54 u kojoj je živio otac Augusta Šenoe, kaptolski sladopek Vjekoslav Šenoa, ali i veliki hrvatski književnik i preporoditelj Dimitrija Demeter. Ovo ugodno dvorište pruža jedinstveni pogled na Kožarsku i Tkalčićevu pod sobom, kao i na zvonike Crkve sv. Franje Asiškog na Opatovini i Zagrebačke katedrale na Kaptolu. Po prvi puta moći će se i popeti na ‘vrh’ Gornjega grada – u Visoku ulicu, i tamo na kućnome broju 8 zaviriti u unikatnu palaču ugledne zagrebačke obitelji Gvozdanović, u čijim su se sobama i salonima početkom 20. stoljeća održavali raskošni domjenci, koncerti i zabave. Naposljetku, po prvi puta u ljetnome izdanju otvara se i atrij Muzeja grada Zagreba (Opatička 20), davno u prošlosti opatički samostan po kojemu je i cijela Opatička ulica dobila svoje ime, reprezentativni prostor s prostranim atrijem i najstarijom sunčanom zidnom urom u Zagrebu.

Dvorišta nisu glazbeni festival, ali tijekom 10 dana svim posjetiteljima svake večeri na svim lokacijama nude i niz posebnih glazbenih doživljaja. Ulaz u sva dvorišta tijekom trajanja manifestacije je slobodan.

Slavica Olujić Klapčić i Vedran Galić za Dobro jutro, Hrvatska otkrili su što sve možete doživjeti na ovogodišnjem ljetnom izdanju Dvorišta: