Danas se obilježava 25. obljetnica Vojno-redarstvene operacije Bljesak

Danas (1. Svibnja) obilježava se 25. obljetnica Vojno-redarstvene operacije Bljesak u kojoj je 1995. godine oslobođeno oko 500 četvornih kilometara zapadne Slavonije. Bio je to jedan od ključnih događaja Domovinskog rata.

U znak trajne zahvale hrvatskim braniteljima, poglavito poginulima hrvatskim braniteljima, dostojanstveno, ali primjereno okolnostima u kojima živimo obilježit će se 25. obljetnicu VRO-a Bljesak himnom koja će biti izvođena u Okučanima – državni vrh i delegacija hrvatskih branitelja položit će vijenac, zapaliti svijeću – čitanjem imena naših poginulih iz Okučana, molitvom iz Okučana.

Središnji dio programa odvijat će se na HRT-u, gdje će gostovati veliki broj sudionika i ratnih zapovjednika operacije Bljesak i na taj način prisjetiti se svih onih detalja vezanih za provedbu operacije Bljesak.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovat će na obilježavanju 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u petak, 1. svibnja 2020. godine, u Okučanima.

Uz predsjednika Vlade, bit će potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ovogodišnje obilježavanje 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak održat će se sukladno aktualnoj situaciji vezanoj uz epidemiju koronavirusa i uz poštivanje preporučenih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Program započinje u 9.00 sati:
  • Himna Republike Hrvatske
  • Čitanje imena poginulih hrvatskih branitelja u VRO “Bljesak”
  • Prelet MIG-a 21
  • Odavanje počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima u VRO “Bljesak” polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomenika

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je pozvao branitelje da uslijed rizika po zdravlje ostanu doma i program gledaju na televiziji te da se tako zajedno prisjete dana ponosa i slave.

Izvjesimo naše zastave, a poglavito u molitvi, zapalimo u konačnici i svijeću u sjećanje na žrtve iz Domovinskog rata i simbolično pokažimo da nismo zaboravili žrtvu hrvatskih branitelja, pozvao je Medved.