Stižu nam Nijemci i Nizozemci – danas nas čeka kaos na cestama!

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Pred nama su tri vikenda koje će obilježiti velike gužve i česti zastoji na našim prometnicama.

Naime, kako navodi HAK, s početkom ovog vikenda počinju ljetni praznici u dijelu Njemačke i Nizozemske, a mnogi će na put krenuti i ranije pa se značajan priljev vozila prema Hrvatskoj očekuje već u petak, osobito prema graničnim prijelazima i glavnim cestovnim pravcima.

Tako je u petak u 9 sati bio vrlo gust promet na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka, a kolona pred graničnim prijelazom Bajakovo bila je dugačka oko dva kilometra.

Vrhunac toga vala očekuje se u subotu, 22. srpnja cijeli dan u oba smjera, te u nedjelju, 23. srpnja pretežno u povratku.

Osim motoriziranih državljana iz zapadnoeuropskih država, mnogi će Hrvati krenuti na ljetni odmor put Jadrana, a prije polaska vrlo je važno znati što nas čeka na putu kako bismo to mogli izbjeći.

Tijekom petka, subote, nedjelje, ali i ponedjeljka, najznačajnije gužve se očekuju na sljedećim dionicama:

– autoceste A2 Zagreb-Macelj na naplati Zaprešić, A3 Bregana-Lipovac,A4 Zagreb-Goričan na naplati Sveta Helena, A7 Rupa-Rijeka na naplati Rupa;

– autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2;
– zagrebačka obilaznica (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko;
– Istarski ipsilon (A8 i A9), u smjeru Kaštela i Plovanije;
– granični prijelazi sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i Crnom Gorom (Karasovići);
– duž Jadranske magistrale (DC8) u blizini turističkih središta, te na Krčkom mostu;
– u lukama Zadar i Split, te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke.

U smjeru mora najgušći promet će biti u subotu od 4 do 12 sati, a u smjeru unutrašnjosti tijekom subote i nedjelje u popodnevnim satima, pa HAK savjetuje da se tada ne putuje.

Kao izbor za putovanje umjesto autocesta mogu se koristiti stari provjereni pravci kroz Liku i Gorski kotar. Najveće i najznačajnije su Lička magistrala (DC1) koja se proteže od graničnog prijelaza Macelj pa kroz Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj pa sve do Splita i stara cesta koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3) i proteže se kroz mjesta Karlovac, Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje sve do Rijeke, no tu su još i mnoge druge.