Danas i sutra vrhunac polarne hladnoće

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Hrvatska je i dalje na udaru polarnog vala. Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji te dijelu Dalmacije. Kamionima s prikolicom i tegljačima s poluprikolicom, zbog zimskih uvjeta, promet je i dalje zabranjen na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva, pa za ta vozila trenutačno nema prohodne ceste iz unutrašnjosti u smjeru Rijeke i obratno.

U Rijeci i Splitu od sredine 20. stoljeća, a u Zagrebu čak od kraja 19. temperatura zraka posljednjih dana veljače nije bila tako niska kao ovih dana. Najhladnije je jutros, osim na Zavižanu, bilo u Bednji, čak -20 °C, dok je na sjevernom Jadranu, u Rijeci, izmjereno -9 °C.

U Puli je temepratura i dalje ispod nule. Iako Puljani nisu naviknuli na ovako niske temperature ipak je toplije nego prije nekoliko dana jer ne puše vjetar. Na području Udbine vojska i HGSS i dalje pokušavaju doći do malobrojnog stanovništva u najudaljenijim zaselcima.

I u Krapinsko-zagorskoj županiji strojevi rade punom parom kako bi očistili lokalne ceste i probili se do sela na obroncima Ivančice. Vjetar koji je danima puhao stvorio je zapuhe i do 3 metra. Danas se stanje ipak smirilo.

Iako prema službenim podacima u Slavonskom Brodu nema beskućnika, grad je otvorio vrata svima u potrebi. U mjesnom odboru na raspolaganju je 10 ležaja.

Neuobičajeno niske temperature za kraj veljače i u Šibeniku. Jutros je izmjereno čak -8 °C. Zbog niske temperature i nenmogućnosti da se ugrije prostor u kojem se trebala održati, otkazana je sjednica županijske skupštine.

Vrhunac hladnog vala očekuje se danas i sutra, kada će temperature biti još niže, ali srećom osjećaj hladnoće neće pojačavati jak vjetar kao prošlih dana. Krajem ovog i osobito tijekom sljedećeg tjedna, slijedi zatopljenje i topljenje snijega. Iz Crvenog križa pozivaju sve koji se nemaju gdje skloniti da se jave u najbliže prihvatilište i ne izlažu opasnosti od smrzavanja.