Dan Zagrebačke županije u ozračju pobjede hrvatskih nogometaša

Obilježavanje Dana Zagrebačke županije

Dan Zagrebačke županije obilježen je u petak svečanom sjednicom Županijske skupštine, u ozračju uspjeha pobjedničke hrvatske nogometne reprezentacije, a u nazočnosti predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović te izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

“Svečanost se događa u vrijeme povijesnog uspjeha naših ‘Vatrenih’ na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji i porastu optimizma. Danas gotovo nema više nikoga tko ne bi znao za Hrvate i Hrvatsku…Ponosni smo i radosni, a najčešća riječ koja se čuje ovih dana jest: karakter, karakter hrvatskoga čovjeka, satkan od vrlina koje smo stoljećima brusili kroz tešku i časnu povijest na našem dragom hrvatskom tlu”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović na proslavi Dana Zagrebačke županije.

Grabar-Kitarović: Zagrebačka županija snažan je razvojni motor

Istaknula je kako županije mogu i moraju biti razvojni motori, a da je Zagrebačka jedna od najsnažnijih.

Poljoprivreda, turizam, malo i srednje poduzetništvo imaju posebno dobre razvojne mogućnosti zbog blizine Zagreba, ali i zbog povezanosti sa susjednim poduzetnički razvijenim županijama i Slovenijom. Blizina Zagreba kao prosvjetno-znanstvenog, zdravstvenog i kulturnog središta daje stanovništvu ove županije, osobito mladima, velike mogućnosti izobrazbe, stručnog usavršavanja i druge pogodnosti, istaknula je Grabar-Kitarović.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović također se osvrnuo na pobjedničku hrvatsku nogometnu reprezentaciju.

“Stvarno je veliki odaziv i dobro raspoloženje prije nedjelje kada ćemo, nakon realnih procjena i kad se spustimo na zemlju, zaključiti da ćemo pobijediti. Nema druge”, poručio je Božinović.

Na svečanoj sjednici Zagrebačke županije rekao je kako premijer Andrej Plenković uvijek ističe da je ta županija jedan od generatora hrvatskog gospodarstva i razvoja iskazujući osobitu podršku svim projektima Zagrebačke županije. Podsjetio je i na doprinos Zagrebačke županije u Domovinskom ratu i 29.400 branitelja, od kojih su 404 dala svoje živote, a ranjeno ih je 803.

Božinović: Zagrebačka županija je inovacijska

“Zagrebačka županija je na glasu kao inovacijska jer u njoj se proizvodi hrvatski električni automobil od kojeg nema bržeg, ima zdravstveni turizam, ubrzano zapošljava u gospodarskoj zoni i izvozi što privlači investitore, realizira projekt Distributivnog centra za voće i povrće s hladnjačom”, istaknuo je Božinović.

Rekao je kako su u Zagrebačkoj županiji uspješni i u korištenju europskih fondova, osigurali su novac za potporu obiteljima s novorođenom djecom i za udžbenike osnovnoškolcima kao i za izgradnju škola.

“Specifičan geografski položaj Zagrebačke županije uz samu granicu sa Slovenijom i neposredna blizina glavnog grada, Zagrebačku županiju čini jednom od najatraktivnijih destinacija u ovom dijelu Hrvatske”, rekao je. Posebno je istaknuo svakodnevni napor i predan rad policije u očuvanju sigurnosti i kako je otvorena za suradnju u suzbijanju kažnjivih ponašanja.

I župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić je odmah na početku sjednice uputio iskrene čestitke našim “Vatrenima”. “S njima smo strepili pri svakom jedanaestercu i slavili svaki gol. Uvjeren sam da ćete se složiti sa mnom da nam sloga i zajedništvo koje su obilježile Svjetsko nogometno prvenstvo moraju biti poticaj da takvi budemo i u nizu drugih područja”, poručio je.

Rekao je kako slaveći Dan Zagrebačke županije, slavimo i 25 godina od uspostavljanja županijskog ustroja u Republici Hrvatskoj.

Istaknuo je da je Zagrebačka županija “prsten hrvatske metropole, županija u kojoj se proizvodi najbrži automobil na svijetu, u kojoj se nalazi jedinstveno nalazište ljekovite nafte, u kojoj se gradi i obnavlja najveći broj škola, koja bilježi najnižu stopu nezaposlenosti od svog osnutka, koja ima najveći broj OPG-ova u državi, koja je po nizu gospodarskih pokazatelja uz bok Gradu Zagrebu”.

Kožić: Zagrebačka županija su njezini žitelji

“Zagrebačka županija su njeni žitelji jer iza svake odluke, svakog izgrađenog kilometra ceste, obnovljene ambulante ili škole, iza svega što se na tom području događalo, stoje ljudi koji su svojim znanjem i radom kontinuirano doprinosili razvoju Zagrebačke županije”, naglasio je župan Kožić.

Kožić je rekao da su mnogi projekti realizirani tijekom godine dana, a da je investicija koja je zasigurno obilježila to razdoblje završetak izgradnje druge faze Distributivnog centra za voće i povrće u sklopu kojeg je otvorena ULO hladnjača, prva u ovom dijelu Europe koja nije u vlasništvu trgovaca, nego proizvođača.

“Time je napravljen značajan iskorak za naše poljoprivrednike koji napokon imaju priliku sami diktirati cijene svojih proizvoda i nisu više prepušteni trgovcima. Ponosni smo što se 90 posto ovog projekta financiralo sredstvima iz EU fondova”, istaknuo je župan Kožić.

Istaknuo je i Designer Outlet Centar, novu shopping-meku u poduzetničkog zoni u Rugvici, u vrijednosti 33 milijuna eura, u kojoj je posao dobilo 400 ljudi.

Predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan rekao je da je Zagrebačke županije šesta po veličini u Hrvatskoj, a s oko 320.000 stanovnika na trećem mjestu je u Hrvatskoj.

“Zagrebačka je županija najsigurnija u Hrvatskoj i bilježi stalan pad kriminaliteta od 2007. i vodeća je po broju izgrađenih škola i sportskih dvorana u Hrvatskoj, usmjerena je na podizanje standarda školovanja i svim njezinim školarcima osigurani su besplatni udžbenici, a daje i bespovratna sredstva za poticanje gospodarstva i poljoprivrede”, rekao je Mikuljan.