Dan Varaždinske županije, velika ulaganja u zdravstvo

Svečana sjednica Skupštine varaždinske županije u petak, na blagdan Male Gospe, bio je središnji dio trodnevnog obilježavanja Dana Varaždinske županije, a varaždinski župan Radimir Čačić na svečanosti je istaknuo višemilijunska ulaganja u zdravstvo na području županije, rekavši da se mora popraviti ono što u deset godina nije učinjeno.

Na svečanosti u varaždinskom HNK-u župan Čačić je podsjetio da su danas počeli radovi na izgradnji objekta u bolnici u Novom Marofu, vrijedni 51,5 milijuna kuna te da je krenula energetska obnova sedam objekata u bolnici u Varaždinu, vrijednosti 83,5 milijuna kuna.

Spomenuo je i važnost ulaganja u obrazovanje u kojem očekuje korištenje europskih fondova.

Čačić je rekao da je Varaždinska županija  već napravila velik iskorak, iako financijski nezahtjevan s 560.000 kuna, uvođenje informatike od prvog razreda osnovne škole.
Na rezultate ulaganja u obrazovanje osvrnuo se i predsjednik županijske Skupštine Alen Runac.
„Učenici iz škola Varaždinske županije postižu izvrsne rezultate i postali su važan faktor u hrvatskim reprezentacijama“, rekao je Runac dodavši da su to rezultati ulaganja Varaždinske županije u stvaranje što boljih uvjeta, izgradnju i adaptaciju škola, ulaganje u mentore i centre izvrsnosti.

Varaždinska županija –  brend

Dan Varaždinske županije čestitali su izaslanik predsjednika Vlade i predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Anđelko Stričak te međimurski župan Matija Posavec.
Stričak je podsjetio na manifestacije koje se u Varaždinskoj županiji održavaju krajem ljeta i početkom jeseni, Špancirfest u Varaždinu, proslavu Svete nedjelje u Ludbregu, Dan oslobođenja Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije, Varaždinske barokne večeri, Festival čipke u Lepoglavi te Zeljarijadu u Vidovcu.
„To su manifestacije državnog i međunarodnog ugleda. Govore o brendu Varaždinske županije, o vrijednim, marljivim, kreativnim i inovativnim ljudima ovog kraja“, kazao je Stričak.
I međimurski župan Posavec pozvao je na zajedničko djelovanje.
„Suradnja prije svega na promjeni svijesti o nerazmjeru u doprinosu kojeg sjever Hrvatske daje prema centralnoj vlasti i što se dobiva“, rekao je Posavec.

Bivšem gradonačelniku  Obraniću županijska Nagrada za životno djelo

Na svečanoj sjednici Skupštine uručene su nagrade Varaždinske županije.

Nagradu za životno djelo primio je bivši varaždinski gradonačelnik Alfred Obranić, nagrade za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobili su Elektrostrojarska škola Varaždin i varaždinski književnik Denis Peričić, a nagrade za promociju Varaždinske županije u zemlji i svijetu Društvo inovatora Varaždinske županije te sindikalni povjerenik Dragutin Varga.
Županove nagrade dobili su učenici osnovnih i srednjih škola koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na natjecanjima, a ove godine i profesor Branko Topić koji je zaslužan za pokretanje centara izvrsnosti prije 10 godina.
Obilježavanje Dana Varaždinske županije završit će u subotu „otvorenim vratima Županijske palače“ te svečanošću Husarske pukovnije Varaždinske županije, koja će u Varaždinu biti domaćin članovima 17 povijesnih postrojbi.
N.A./Hina