DAN POLICIJE NA JARUNU Policajci demonstrirali kako čuvaju štićene osobe, skaču padobranom..

FaH

Razni rodovi policije, njihova oprema te tehnike kojima se služe u svakodnevnim poslovima predstavljeni su na zagrebačkom jezeru Jarun na manifestaciji pod nazivom “Kako je biti policajac” upriličenoj u povodu Dana policije.

Premijer Andrej Plenković koji je posjetio policijske štandove i pratio razne pokazne vježbe, od čuvanja štićenih osoba do skokova padobranima, kazao je da svim djelatnicima MUP-a čestita Dan policije te da je zadovoljan demonstracijama sposobnosti koje hrvatska policija ima.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je “sretan demonstracijom zajedništva građana i policije” koja se danas dogodila na Jarunu.

Posjetitelji su na Jarunu uz trčanje i veslanje s policajcima mogli razgledati formacijsko i specijalističko naoružanje, opremu koju specijalci koriste te odličja i zastave specijalne policije. Mogli su se uključiti i u simulaciju rekonstrukcije na mjestu ubojstva ili u pronalaženju, fotografiranju i izuzimanju tragova otisaka obuće, papilarnih linija, krvi i kontaktnih tragova.

S prometnim policajcima mogli su porazgovarati o poželjnom ponašanju u prometu, dobiti informacije o načinu rada raznih uređaja za nadzor brzine, ali i utvrditi ispravnost kočnica i općeg stanja svog vozila.

Mnoga iznenađenja policija je pripremila i za najmlađe, poput vožnje prometnim poligonom u mini automobilima ili biciklima.

Ljubitelji naoružanja mogli su razgledati automatsko oružje, strojnice, policijske sačmarice, snajperske puške, pištolje, zaštitne prsluke, kacige, kemijsko oružje, kriminalističko-tehničku opremu i sredstva koja koriste ekipe za očevide.

Uz rad policajaca koji nadziru granice posjetitelji su mogli vidjeti i vladanje borilačkim vještinama interventnih policajaca, dok su MUP-ovi “momci u crnim odijelima” pokazali neke od svojih vježbi poput sigurnosne kontrole, kretanja motorizirane povorke vozila pod pratnjom, ulaska i izlaska štićene osobe u vozilo i napada na štićenu osobu.

h/n