Dan Karlovačke županije prvi put proslavljen pod zaštitom svetog Josipa Radnika

Karlovačka županija proslavila je u petak u povodu blagdana Sv. Josipa Radnika, odnedavno svojeg zaštitnika, Dan županije 1. svibnja, a svečana sjednica Županijske skupštine održana je u Pastoralnom centru Nacionalnog svetišta sv. Josipa.

U ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića potpredsjednica Vlade Martina Dalić čestitala je dobitnicima javnih priznanja za 2017. godinu i svim žiteljima Dan Karlovačke županije, ističući da je iz predstavljenih rezultata rada vidljivo da ta županija vrlo jasno i odlučno okrenula prema rastu i razvoju s boljim životnim standardom za građane, a na tom je putu obećala svaku pomoć Vlade.

“Rad, odlučnost i uvjerenost da možemo bolje, da možemo svaki dan riješiti barem jedan problem koji tišti naše građane jest naš zadatak. Opće gospodarsko i opće društveno stanje u našoj zemlji pokazuje da sada živimo jednu veliku priliku, s dobrim gospodarskim trendovima za koje želimo da budu još bolji i snažniji te da osiguraju da mladi prestanu razmišljati o odlasku iz zemlje, a da se i vrate oni koji su otišli i mogu ovdje osigurati kvalitetan život”, rekla je Dalić.

Istaknula je da svakodnevno treba nesebično raditi na zadatcima koje svatko od nas ima kako se ta prilika nikako ne bi propustila.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić pozvala je poduzetnike da u skladu sa svojim resursima zaposlenicima osiguraju bolje plaće kako bi mogli imati potrebnu radnu snagu, a pritom je podsjetila da su na bruto razini plaće prošle godine porasle pet posto.

Predsjednik Županijske skupštine Ivan Vučić i župan Damir Jelić uručili su po odluci Županijske skupštine javna priznanja za 2017. godinu – za životno djelo Darku Pervanu, švedsko-hrvatskom poduzetniku i inovatoru, vlasniku dvije tisuće patenata koji je nagrađen za iznimne poslovne uspjehe i zasluge za razvoj gospodarstva Karlovačke županije.

Javna priznanja Karlovačke županije dobili su profesor Volodymyr Kubinskyy za izniman doprinos u kulturnome, duhovnome i društvenom radu, primarijus dr. sc. Ervin Jančić za izniman doprinos u zdravstvu, promicanju brige za pacijente i humanitarnom djelovanju, inženjer Darko Stanković za izniman doprinos u promicanju, razvitku i unaprjeđenju obrtništva Karlovačke županije na regionalnoj i međunarodnoj razini te udruga “Udomi me” za vrijedan, nesebičan i humanitaran angažman volontera za zaštitu napuštenih pasa.

Zahvalivši u ime svih nagrađenih, primarijus Jančić je rekao da ta nagrada nije samo njihova, nego i svih onih koji su uz njih predano i uspješno radili.

“U svim našim djelima reflektira se i naša sredina, uostalom Lijepa naša ne bi bila na političkoj karti Europe da u njoj nisu živjele generacije predane dobru”, rekao je Jančić te zahvalio braniteljima i svima drugima, svojim suradnicima i suradnicima svih nagrađenih.

Predstavivši rad Karlovačke županije za prošlu godinu filmom, župan Jelić najavio je realizaciju ISO standarda 37120, kolokvijalno zvanog Smart city, te osnutak Razvojnog fonda za što uspješno privlačenje novca i investitora za realizaciju što više od 407 pripremljenih projekata, a očekuje se da će u sljedećoj godini taj fond imati na raspolaganju oko 20 milijuna kuna.

Počasni građanin Mate Granić rekao je kao izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da su Karlovčani u Domovinskom ratu pokazali hrabrost, odlučnost i dobru organiziranost, te da se i danas vidi da županiju krase te odlike.

Pohvalivši dobre pokazatelje na nacionalnoj razini, Granić je pohvalio i jedinstvenu vanjsku politiku. Istaknuo je kako je važno da svi na svojim razinama prihvate i demografiju kao najvažniji nacionalni problem, te je poručio županiji da naglasak stavi na jačanje poduzetničke klime i privlačenje ulaganja jer se bez toga neće moći rješavati druga pitanja, pa ni demografija.

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić istaknuo je da Karlovačka županija dijeli sudbinu cijele Hrvatske, pa i demografiju kao osnovni problem, ali, dodao je, čini mu se da o tome svi samo pričaju i da nismo svjesni što nam se događa te da se “moraju tražiti nova rješenja, a ne reciklirati stara”. U duhu sv. Josipa Radnika pozvao je: „Hajmo raditi.”

Na sjednici su, osim dužnosnika i vijećnika predstavnika Karlovačke i drugih županija, gradova i općina, bili i ministrica Nada Murganić te predstavnici vojske, policije, pravosuđa, Katoličke crkve i drugih vjera.

Svečanoj sjednici u Nacionalnom svetištu sv. Josipa prije toga pod križem su položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve poginule za domovinu te je služena misa.

Prvi svibnja postao je Danom Karlovačke županije prošle godine jednoglasnom odlukom Županijske skupštine, a do ove je godine to bio 13. travnja, kad je osnovana Karlovačka županija. Svečane sjednice Županijske skupštine održavale su se prije u Gradskom kazalištu “Zorin domu”, a župan Jelić je najavio da će ubuduće proslave biti u Nacionalnom svetištu sv. Josipa.