Dan izviđača u Zagrebu posvećen zelenoj tehnologiji

Povodom 19. svibnja Dana izviđača, tijekom subote i nedjelje na srednjoškolskom igralištu V. gimnazije u Zagrebu, Savez izviđača Hrvatske (SIH) organizira najveće godišnje okupljanje izviđača “Zborovanje” tijekom kojeg će se održati niz aktivnosti i edukativnih radionica na temu “zelene” tehnologije.

Očekuje se dolazak oko 800 izviđača iz svih dijelova Hrvatske, a tema ovogodišnjeg “Zborovanja” je „Zelene tehnologije – ekološki razvoj i zaštita prirode“, priopćio je SIH.

Sudionici će tako u sklopu programa učiti o izradi i korištenju fotonaponskih sustava, vjetroturbinama, bit će im prezentirani solarni sustavi za kuhanje, male prenosive raketne solarne peći, mini hidro generatori za kampiranje i slično.

Najmlađi će kroz igre učiti o recikliranju, plastičnom otpadu, sadnji drveća, te korištenju energije sunca i vjetra, a radionice će se provoditi u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom, navode organizatori.

Uz tematski program, održat će se i Državna izviđačka olimpijada koja se sastoji od niza izviđačkih natjecateljskih disciplina poput natjecanja u orijentaciji, dizanju šatora i drugim vještinama.

Program počinje u subotu 19. svibnja u 10 sati svečanim otvaranjem u sportskoj dvorani Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, nakon čega se aktivnosti sele na srednjoškolsko igralište V. gimnazije.

Dvodnevna aktivnost SIH-a odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Savez izviđača Hrvatske nacionalna je izviđačka organizacija i najveća organizacija mladih i za mlade u Hrvatskoj s tradicijom djelovanja dužom od 100 godina.