Dan Hrvatske elektroprivrede

Frane Barbarić

Danas, 28. kolovoza obilježavamo Dan Hrvatske elektroprivrede podsjećajući na uspostavu prvog cjelovitog elektroenergetskog sustava na tlu Hrvatske.

Na današnji dan 28. kolovoza 1895. godine u blizini grada Šibenika, na slapovima rijeke Krke puštena je u rad hidroelektrana Krka sa sustavom proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije. Sustav sa svim obilježjima koji i danas čine elektroprivrednu djelatnost, bio je jedan od prvih cjelovitih elektroenergetskih sustava u svijetu. Stoga je hidroelektrana Krka, kasnije nazvana Jaruga I, uvrštena na popis povijesno važnih inženjerskih iskoraka u svijetu (IEEE-ov program Milestone) kao najstarija izmjenična hidroelektrana u ovom dijelu Europe, puštena u pogon samo tri dana nakon hidroelektrane na slapovima Niagare.

Nedaleko od HE Krka, odnosno HE Jaruge, u pogon je 1903. godine puštena i druga hidroelektrana podno Skradinskog buka u današnjem Nacionalnom parku Krka, HE Jaruga 2. Nakon nekoliko rekonstrukcija od kojih je zadnja značajna bila 2003. godine, točno na 100 godišnjicu njezina rada, ove godine obilježavamo 120 godina rada jednog od najstarijih aktivnih postrojenja za proizvodnju električne energije u svijetu.

Šibenski elektroprivredni sustav prije 128 godina bio je uz bok tehnološki najnaprednijih ostvarenja u svijetu. Baštineći tradiciju šibenskih poduzetnika i inovatora, a oslanjajući se na bogato iskustvo i znanje naših stručnjaka nastavljamo graditi Hrvatsku elektroprivredu kao suvremenu tvrtku od strateške važnosti za ostvarenje ciljeva zelene tranzicije, za nacionalno gospodarstvo i čitavu Republiku Hrvatsku. S tim ciljem realiziramo i razvijamo projekte obnovljivih izvora energije, pripremamo izgradnju hibribnog energetskog parka, instaliramo baterijske spremnike, pripremamo projekte proizvodnje i korištenja vodika, razvijamo koncept naprednih mreža. Ujedno, stalno potvrđujući predanost i profesionalnost naših radnika nastavljamo razvijati Hrvatsku elektroprivredu kao tvrtku na koju se naši građani uvijek mogu osloniti, posebice u kriznim uvjetima. To se ponovno pokazalo ovog ljeta kada su se izvanrednim intervencijama naših terenskih radnika i doprinosom brojnih drugih zaposlenika u najkraćem mogućem roku otklonile i sanirale posljedice olujnog nevremena u nizu kontinentalnih županija.