Dan grada Kutine

KUTINA, 28. lipnja 2023. – župan Ivan Celjak je, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, nazočio svečanoj sjednici Gradskog vijeća Kutine, održanoj u dvorani Doma kulture, u povodu obilježavanja Dana grada Kutine. Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića bio je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Svečana je sjednica uobičajeno prigoda za dodjelu priznanja, a ove je godine Nagradu grada Kutine za životno djelo primio pater Mariano Passerini.

Gradonačelnik Zlatko Babić je u svom svečanom obraćanju brojnim uglednim gostima i stanovnicama i stanovnicima Kutine naglasio prioritet razvoja grada:

„Ponosni smo što realiziramo nekoliko značajnih projekata u našim poslovnim zonama, u Industrijsko-logističkoj zoni. Ono na što smo najviše ponosni je da to ne financiramo mi, kao Grad. Istina, mi financiramo infrastrukturu i stvaramo dobro poslovno okruženje, ali smo jako sretni što su investitori prepoznali Kutinu, gdje misle da će se njihova poduzetnička inicijativa moći realizirati. Drago nam je i što radimo stanove za mlade i sve kojima je stan potreban.“

Rekao je i kako mu je drago što se u tom području javlja i privatna inicijativa i grade stambeno-poslovne zgrade, tako da je ostvarenje cilja izgradnje oko sto stanova u dvije, tri godine vrlo blizu: „Krajnji nam je cilj da naše mlade zadržimo u Kutini.“

Babić je posebno zahvalio hrvatskim braniteljima na žrtvi koju su podnijeli za
Domovinu.

Rekao je i kako će društveni život grada ostati na istoj, visokoj razini, a nastojat će ga još obogatiti: „Pomagat ćemo sve udruge, a posebno one koje rade s djecom, osobama s poteškoćama i udruge proistekle iz Domovinskog rata. Te udruge neće ostati bez financijskih sredstava, kao ni one koje se bave sportom ili nekim drugim dijelom kulturne djelatnosti.“

Izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar Marin Piletić složio se s gradonačelnikom da grad koji cijeni svoje mlade, svoje branitelje, koji je omogućio svim generacijama kvalitetan i dostojanstven društveni život, ne zanemarujući pri tom gospodarski razvoj, je zaista dobra i ugodna sredina za život.

„Čestitam vam na svemu što ste u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom, ali i s Vladom RH postigli u proteklih godinu dana,“ rekao je Piletić.

Osvrnuo se i na poreznu reformu i rekao da je Vlada RH u posljednjih nekoliko godina, čitavim nizom izmjena poreznih propisa i zakona omogućila veće prihode upravo jedinicama lokalne, područne i regionalne samouprave.

Piletić je zaključio i kako Kutina ima punu potporu i Sisačko-moslavačke županije i Vlade Republike Hrvatske i zastupnika u Hrvatskom saboru i može sa sigurnošću i dalje na nju računati.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, župan Ivan Celjak je na samom početku svog obraćanja čestitao pripadnicima 56. bojne HV-a njihov dan, uz iskrenu zahvalu za njihov doprinos u stvaranju Domovine.

„Vidjeli smo video s projektima koji su realizirani, koji su u realizaciji. Isto tako znamo za projekte koji se planiraju za budućnost i možemo reći da se Kutina zaista dobro razvija posljednjih godina. Vidimo da Kutina provodi politiku ravnomjernog razvoja svih područja u našem društvu. Brinu o predškolskoj djeci, o osnovnoškolcima, u suradnji sa SMŽ brinu o srednjoškolcima. Kada govorimo o tehničkoj školi Kutina osim infrastrukturnih ulaganja za nju je važan i Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole Sisak za elektrotehniku i
računalstvo, obzirom je Tehnička škola Kutina partner u tom projektu i da će kroz taj projekt učenicima biti omogućeno korištenje najmodernije opreme, najnovijih CNC strojeva, autoklava, foto-studija, video-studija.

Također u Kutini se skrbi i za naše sugrađane starije životne dobi i Dom za starije Kutina je projekt o kojem smo razgovarali prije otprilike dvije godine, a o kojem se u Kutini priča već više od desetljeća, i rekli smo da, bez obzira na sve izazove s kojima se susreće SMŽ, a poglavito se to odnosi na sanaciju posljedica potresa, da ćemo pronaći mogućnost, način i sredstva za realizaciju projekta Doma u Kutini. Uspjeli smo u tome i ovo je najveći pojedinačni projekt koji SMŽ financira iz svog izvornog proračuna.

Za sisački dio županije, te za područje Banovine i Pounja, koji je stradao u potresu više nego moslavački i zapadnoslavonski dio su sredstva osigurana iz nacionalnog proračuna. Za sanaciju objekata javne namjene sredstva su osigurana iz Fonda solidarnosti, a za ovaj (moslavački, zapadnoslavonski) dio većinom izdvajamo sredstva iz proračuna Županije.
Imamo jako dobru suradnju s Gradom Kutinom, sa svim gradovima i općinama naše županije i takva suradnja, siguran sam, nastavit će se i ubuduće,“ zaključio
je župan Celjak.

SVEČANO OTVARANJE POS-ove ZGRADE
Po završetku svečane sjednice, domaćini i gosti su na Trgu dr. Franje Tuđmana
nazočili svečanom otvaranju POS-ove zgrade.

„Želim iskoristiti ovu prigodu i čestitati svim uključenima u ovaj projekt: Gradu Kutini, Ministarstvu hrvatskih branitelja, Agenciji za promet nekretninama, Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Ovo je zaista sjajan projekt, koji uključuje i mlade obitelji, koje su naša budućnost, budućnost Kutine i budućnost Sisačko-moslavačke županije i naše Domovine, i hrvatske branitelje, koji su nam omogućili da danas stojimo ovdje, da otvaramo ovakvu zgradu, koju su nam omogućili i slobodnu Kutinu i slobodnu Županiju i slobodnu Domovinu. Ovo je jedan od projekata koji doprinosi demografskoj
obnovi i ovo je jedna od demografskih mjera koje su nužne za našu županiju,“ rekao je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, župan Celjak i dodao kako vjeruje da će za dvije godine, svi zajedno, opet se naći na istom mjestu i otvoriti još jednu zgradu sa 19 stanova.